• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Ναι στον διάλογο, αλλά με μπλόκα»: Αντιδράσεις αγροτών για τη συνάντηση στην Επανομή Θεσσαλονίκης«Έπαιρνα τηλέφωνο και δεν το σήκωνε»: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στα ΒαρδούσιαΣυνελήφθη γνωστός τράπερ στη Γλυφάδα - Επέβαινε σε κλεμμένο όχημαΠροειδοποίηση Αρναούτογλου: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τα 11 μποφόρ και το ψύχος«Ο Πούτιν δεν θέλει ειρήνη»: Σε ανοιχτή γραμμή με Καναδά και Ε.Ε. εν όψει της συνάντησης με Τραμπ o Ζελένσκι
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Παιδεία   ┋   08.11.2025 06:50
Νικολίτσα Τρίγκα
Νικολίτσα Τρίγκα

Εκπαιδευτικό Ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα📌 Και θα προσφέρει σύμφωνα με το υπουργείο:📌 Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Αργαλειοί, πλέξιμο και κέντημα στα σχολεία: Στόχος η αναβίωση ελληνικών παραδοσιακών τεχνών

Οι μαθητές των δημοτικών καλούνται να αφήσουν τα τάμπλετ και τα κινητά και να πιάσουν τη χειροτεχνία!

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Πλέξιμο (UNSPLASH)
Πλέξιμο (UNSPLASH)

Ειδικούς χώρους-μικρά εργαστήρια σε όλα τα δημοτικά σχολεία θέλει να φτιάξει η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη προκειμένου οι μικροί μαθητές να μαθαίνουν υφαντική, κέντημα, πλέξιμο και κεραμική. Σε μια εποχή που τα παιδιά δεν αποχωρίζονται τα «σύγχρονα παιχνίδια τους» και τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα η υπουργός φιλοδοξεί να τα πείσει να πιάσουν τους αργαλειούς και τα ..κεντήματα, τα οποία ούτε σε φωτογραφίες έχουν δει. Μάλιστα για το σκοπό αυτό προχώρησε σε έγκριση σχετικού κονδυλίου ύψους 4 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό και υλικά (δηλαδή κλωστές, βελόνες, σταμπαριστά κεντήματα και πηλό; ). Γιατί έλαβε τέτοια απόφαση το υπουργείο; Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στόχος είναι η αναβίωση ελληνικών παραδοσιακών τεχνών και την ενίσχυση της δημιουργικής εκπαίδευσης των μαθητών.

Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο “Πολιτιστική Παιδεία – Εργαστήρια Δημιουργίας και Χειροτεχνίας” και περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικών γωνιών-εργαστηρίων χειροτεχνίας σε κάθε σχολική μονάδα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει διδασκαλία υφαντικής, κεντήματος, πλεξίματος και κεραμικής και θα εφαρμόζεται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 06.11.2025 15:34
«Κρατάμε μόνοι μας όρθια τα σχολεία»: Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενωμένοι για τη δημόσια παιδεία
Market | 07.11.2025 17:57
COSMOTE TELEKOM: Νέα εποχή συνδεσιμότητας σε όλα τα δυσπρόσιτα σχολεία της χώρας με δωρεάν γρήγορο ίντερνετ

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με την απόφαση, η παραδοσιακή χειροτεχνία αποτελεί βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ωστόσο η μετάδοσή της στις νεότερες γενιές έχει σχεδόν εκλείψει. Το πρόγραμμα επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό, ευθυγραμμιζόμενο με τις προτεραιότητες της UNESCO για εκπαίδευση στην πολιτιστική ποικιλομορφία, και να ενισχύσει τη σύνδεση των μαθητών με τη δημιουργική εργασία και την πολιτιστική ταυτότητα.

Τι θα προσφέρει στους μαθητές:

Το πρόγραμμα επιδιώκει να ενισχύσει τη συστηματική εκμάθηση παραδοσιακών τεχνών και να δημιουργήσει συνθήκες που συνδυάζουν τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση, προάγοντας παράλληλα τη δημιουργικότητα και την πολιτιστική συνείδηση των μαθητών.

Και θα προσφέρει σύμφωνα με το υπουργείο:

1. Ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε υφαντική, κέντημα, πλέξιμο και κεραμική.

2. Καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης, αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

3. Ενίσχυση παρατηρητικότητας, υπομονής και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

4. Προώθηση ομαδικού πνεύματος και επικοινωνίας, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες εμπειρίες.

5. Συγκέντρωση και απομάκρυνση από ψηφιακές συσκευές, όπως κινητά και tablets.

6. Κατανόηση της αξίας διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω βιωματικής μάθησης.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της της UNESCO, ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά ορίζονται ανάμεσα στα άλλα οι πρακτικές, γνώσεις και τεχνικές τις οποίες τα άτομα αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, καθώς και, τα συνδεόμενα με αυτά εργαλεία, αντικείμενα, χειροτεχνήματα και πολιτιστικοί χώροι. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αποκτώντας μια αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας, ένα συλλογικό αίσθημα «ανήκειν». Η παραδοσιακή χειροτεχνία αποτελεί βασικό στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά η μετάδοσή της στις νεότερες γενιές έχει σχεδόν εκλείψει. Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση των τοπικών τεχνών και στη σύνδεση των παιδιών με τη δημιουργική εργασία και την πολιτιστική ταυτότητα. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στη βιωματική, χειρωνακτική και πολιτιστική εκπαίδευση, ευθυγραμμιζόμενο με τους στόχους της UNESCO για εκπαίδευση στην πολιτιστική ποικιλομορφία.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

«Έπαιρνα τηλέφωνο και δεν το σήκωνε»: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας στα Βαρδούσια

«Ναι στον διάλογο, αλλά με μπλόκα»: Αντιδράσεις αγροτών για τη συνάντηση στην Επανομή Θεσσαλονίκης

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τα 11 μποφόρ και το ψύχος

Ανατροπή στο Spotify: Το «Snowman» της Sia εκθρόνισε το «All I Want for Christmas Is You» της Μαράια Κάρεϊ

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • πρόγραμμα
  • υπουργείο Παιδείας
  • ειδήσεις τώρα
  • μαθητές
  • σχολεία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr