αυθαίρετα
(Eurokinissi)

Στα άκρα η κόντρα στη Βουλή για την εκτός σχεδίου δόμηση

Τελευταία Ενημέρωση
Τσίπρας: Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή γης. Οι ρυθμίσεις θα καταργηθούν με την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Στα άκρα έφτασε η πολιτική κόντρα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολεοδομικού – χωροταξικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος με αιχμή την εκτός σχεδίου δόμηση, την κατάργηση των παρεκκλίσεων και τη δυνατότητα ανοικοδόμησης μόνο σε ακίνητα άνω των 4 στρεμμάτων και την παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες που ανήκουν στην κατηγορία 5 μόνο για τα ακίνητα των Τραπεζών, του Δημοσίου, όσα κληρονομήθηκαν και όσα βρίσκονται σε πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, αλλά όχι για το σύνολο των ιδιοκτητών.

Εντονη κριτική ασκήθηκε και για την τροπολογία που κατατέθηκε για την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας Δομησης, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο θα δώσει τη δυνατότητα ορισμένα σημαντικά projects των στρατηγικών επενδύσεων, αυτών που είναι στο ΕΣΠΑ πάνω από 500.000 ευρώ, αυτών που είναι πάνω από 3.000 τετραγωνικά να προχωρούν γρηγορότερα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι με την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα καταργηθούν: «Κι αυτό το λέω απευθυνόμενος στους χιλιάδες συμπολίτες μας ιδίως τους κατόχους μικρής γης. Δε θέλουμε να ενισχύσουμε τους αετονύχηδες, αλλά να επαναφέρουμε το κράτος δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για «βίαιη αναδιανομή γης εις βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών προς όφελος ολίγων που θα το εκμεταλλευτούν από τον κλάδο του real estate ή τον κατασκευαστικό».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι οι κάτοχοι αυτών των οικοπέδων τα απέκτησαν εκτιμώντας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις ότι θα μπορούσαν να χτίσουν και απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε: «Τους εξαναγκάζετε να δώσουν τη γη τους σε μισή τιμή γιατί την καθιστάτε μη οικομοδήσιμη. Προστατεύετε αυτούς που θα αγοράσουν τα πολλά μικρά μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, θα τα ενώσουν τη στιγμή που τους δίνετε τη δυνατότητα να χτίσουν και με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης» ειπε συμπληρώνοντας πως η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο γραφείο του υπουργού τον καθιστά «υπερπολεοδόμο ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνει η δουλειά για τους λίγους».

Προσέθεσε επίσης ότι «το ΄15 θέλατε να τρομοκρατήσετε τους πολίτες ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία, ενώ αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της Δεξιάς έρχεται να αχρηστεύσει την ιδιοκτησία με νομοθετήματα που προσιδιάζουν στη φεουδαρχία».

Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είχε επισημάνει ότι «Δεν συμβιβαζόμαστε με το πολεοδομικό χάος. Έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε μπροστά με μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την Ελλάδα. Και έτσι προχωρούμε!».

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε για ακραία ψηφοθηρία συμπληρώνοντας πως «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη από τσάμπα κακία. Μας κάνετε μια κακιασμένη αντιπολίτευση και όσα έλεγε η Αριστερά για τη χωροταξία, για την πολεοδομική ανάπτυξη, την εκτός σχεδίου δόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος, επί της ουσίας ξεχάστηκαν στο βωμό μιας ακραίας ψηφοθηρίας. Σας χαρίζουμε την ψηφοθηρία και τον λαϊκισμό και κρατάμε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «δίνει δύο χρόνια προσαρμογής για να βγει η οικοδομική άδεια, υπάρχει περαιτέρω παράταση αν σε μπλοκάρει το δασαρχείο ή η αρχαιολογική υπηρεσία και έχεις και άλλα 4 χρόνια για να κτίσεις, δηλαδή εάν βιάζεσαι έχεις μίνιμουμ 6 χρόνια. Και αν δεν βιάζεσαι, θα πας εκεί που είναι το 20% της χώρας που υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια».

Χώροι υποδοχής μεταναστών σε δασικές εκτάσεις και ναοί κατά ...παρέκκλιση

Και αυτό το νομοσχέδιο, πάντως, δεν ξέφυγε από τον κανόνα της κατάθεσης τροπολογιών. Μόνο χθες κατατέθηκαν δύο τροπολογίες με αρκετά άρθρα εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος, μία του υπουργείου Εργασίας και μία του υπουργείου Υγείας καθώς επίσης και 48 νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ ανακοινώθηκε ότι αύριο θα ακολουθήσουν και άλλες.

Παράλληλα σειρά τροπολογιών κατατέθηκαν τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος κατέθεσε 11 τροπολογίες!

Με τις πολεοδομικές – χωροταξικές τροπολογίες που κατατέθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα κατασκευής σε δάση και δασικές εκτάσεις Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με τα αναγκαία συνοδά τους έργα καθώς επίσης και προσωρινών δομών φιλοξενίας σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Οι υφιστάμενες δομές, στις οποίες έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις επιβληθεί και πρόστιμα κατεδάφισης για παράβαση της δασικής νομοθεσίας, προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους για διάστημα ενός έτους κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν την έγκριση επέμβασης. Για το διάστημα αυτό θα αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής και επιβολής προστίμων.

Επιπλέον προβλέπεται ότι δε θα απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εργασίες απλής περιτοίχισης ύψους έως 3,5 μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχές και για τη λειτουργία κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών, κλειστών ελεγχόμενων δομών νησιών, ΚΥΤ και δομών φιλοξενίας.

Βάσει της ίδιας τροπολογίας, αν και μετά τη μεταβατική περίοδο των δύο ετών ουδείς δε θα μπορεί να βγάλει κατά παρέκκλιση οικοδομική άδεια προκειμένου να χτίσει σε γεωτεμάχιο μικρότερο των 4 στρεμμάτων, παραμένει η σχετική δυνατότητα για την ανέγερση ναών από την Εκκλησία.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία ορίζεται ότι ενώ σε φυσικά πρόσωπα ή μη εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα «επιτρέπεται η ανέγερση Ιερών Ναών και ναϋδρίων επί γηπέδων επιφάνειας:

τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων (4000) τ.μ. και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,18 της επιφάνειας του γηπέδου», ρύθμιση η οποία στόχο έχει τη λήξη της πολεοδομικής αυθαιρεσίας βάσει της οποίας στο παρελθόν κτίσματα που ξεκινούσαν ως ναοί, κατέληγαν ...βίλες, η ανέγερση ναών και ναυδρίων επιτρέπεται σε οικόπεδα «τουλάχιστον πεντακοσίων (500) τ.μ. εάν ανήκουν σε εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου και εφόσον δεν καταλαμβάνουν επιφάνεια μεγαλύτερη του 0,20 της επιφάνειας του γηπέδου». Πρακτικά σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση διατηρείται η υφιστάμενη ρύθμιση.

Επίσης η τροπολογία επιτρέπει τη δημιουργία ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας στις Ζώνες Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ορίζει ότι τις αρμοδιότητες της έγκρισης των υψομετρικών μελετών οδών για τις οικοδομικές εργασίες που θα εκτελεστούν εντός του Μητροπολιτικού Πόλου θα τις έχει ο υπουργός υποδομών και θα εκδίδονται εντός 30 ημερών.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει:

 • τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνας ωστε να συμπεριλαμβάνει την παρέμβαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
 • Ρύθμιση για την κατανομή κλινών και συντελεστή δόμησης επί όμορων ακινήτων. Προβλέπει, δηλαδή, ότι μπορεί να αναγνωριστει ουσιαστικά λειτουργική ενότητα ακόμα και σε ακίνητα που τέμνονται από οδό, όπως και σε οικόπεδα που διέπονται από διαφορετικούς όρους δόμησης σε διάφορα τμήματά τους.
 • Την προσωρινη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων διάρκειας έως τριων ετών που αφορά υφιστάμενες εγκαταστάσεις στους δήμους Αγίου Δημητριου, Γαλατσίου, Κισσάμου Χανίων, Μαραθώνα, Πειραιά, Πεντέλης, Χαιδαρίου και Χαλανδρίου.
 • Τη δυναότητα επισκευής, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υφιστάμενων κτιρίων στη ζώνη προστασίας του Κηφισού.
 • Το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων επί των οποίου έχει επιβληθεί παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου ή οποιαδήποτε άλλη μορφής εισφορά σε γη ή τους κληρνόμους τους να ζητήσουν τη μετατροπή της σε εισφορά σε χρήμα εάν η παραχώρηση δεν υλοποιηθεί εντός της οριζόμενης προθεσμίας και το ακίνητο δε βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης.
 • Την αναστολή των προθεσμιών από 1 Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαρτίου 2021 των προθεσμιών που αφορούν:
 1. Στην τετράμηνη προθεσμία για έκδοση άδειας αναθεώρησης στις περιπτώσεις εκτέλεσης πρόσθετων εργασιών (αρ. 28 παρ. δ ν. 4495/2017)
 2. Την προθεσμία των 30 ημερών για την ενημέρωση για κατεδάφιση από τη λήψη γνώσης της έκθεσης αυτοψίας, (αρ. 94 παρ. 3 περ. α) και την προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη συμμόρφωση με τις πολεοδομικές διατάξεις και την αποκατάσταση της πολεοδομικής παράβασης με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή την έκδοση της προβλεπόμενης οικοδομικής άδειας.
 3. Του συνόλου των προθεσμιών και του διαστήματος ισχύος των προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών, των οικοδομικών αδειών, αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών, υποβολής συμπληρωματικών μελετών της γνωστοποίησης συμπληρωματικών εργασιών, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο 42 του ν. 4495/2017.
  ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
  ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
  ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

  Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

  Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

  Προσθήκη Σχολίου
  <% replyingComment.name %>
  Ακύρωση
  Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
  Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

  NETWORK

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ