Αλέξης Χαρίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Αλέξης Χαρίτσης στο Έθνος: «Στόχος µας ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο µε τον λαό»

Τελευταία Ενημέρωση
Η Προοδευτική Συµµαχία ως στόχο έχει να συγκροτηθεί ένα ευρύ µέτωπο που θα ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισµού σε Ελλάδα και Ευρώπη, επισηµαίνει ο υπουργός Εσωτερικών

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα είναι νίκη των πολιτών, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ζητώντας τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι σε όσους επιθυµούν να επαναφέρουν τα µνηµόνια.

Κύριε υπουργέ, το σχήµα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία είναι γεγονός. Τι δείχνει η συγκρότησή του για τη µετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ;

Η Προοδευτική Συµµαχία είναι µια ανοικτή διαδικασία σε εξέλιξη, που ως στόχο έχει να συσπειρώσει όλους τους δηµοκρατικούς πολίτες, οι οποίοι αντιλαµβάνονται την κρισιµότητα της στιγµής. Την ανάγκη, δηλαδή, να συγκροτηθεί ένα ευρύ µέτωπο που θα ανακόψει την άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισµού σε Ελλάδα και Ευρώπη, και θα βάλει τις βάσεις για βιώσιµη και δίκαιη ανάπτυξη στη χώρα µας. Στόχος µας είναι ένα νέο κοινωνικό συµβόλαιο µε τους πολίτες, µε άξονες την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εµβάθυνση της δηµοκρατίας και την πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Μπροστά στις µεγάλες προκλήσεις και τις κρίσιµες πολιτικές αναµετρήσεις που µας περιµένουν, καλούµε σε εγρήγορση, κινητοποίηση και ευρύτατη συσπείρωση δηµοκρατικών δυνάµεων. Η φυσιογνωµία του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από τις συνεργασίες – µόνο ως κόµµα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς είµαστε, άλλωστε, χρήσιµοι στην κοινωνία.

Θεωρείτε ότι οι ευρωεκλογές στις οποίες θα δοκιµαστεί για πρώτη φορά ο νέος προοδευτικός πόλος υπό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αµιγώς πολιτικές ή έχουν πιο χαλαρό χαρακτήρα; Η αξιωµατική αντιπολίτευση τις αντιµετωπίζει ως δηµοψήφισµα. Ποιο, λοιπόν, θα µπορούσε να είναι το δίληµµα;

Οι ευρωεκλογές αυτές είναι ιστορικής σηµασίας. Θα κρίνουν το µέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν βγουν ενισχυµένες οι δυνάµεις της ακροδεξιάς, του εθνικισµού και της µηδενικής αλληλεγγύης µεταξύ των χωρών, το ευρωπαϊκό εγχείρηµα θα µπει σε πρωτόγνωρη περιδίνηση. Το βλέπουµε ήδη στο χάος που προκαλεί το Brexit. Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα επηρεάσει άµεσα τη χώρα µας σε κρίσιµους τοµείς όπως το Προσφυγικό, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, οι πολιτικές για την κλιµατική αλλαγή. Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αλλά και η ∆εξιά που τελευταία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς το µέρος της ζητούν τον περιορισµό των κονδυλίων για τη σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή. Θέλουν να µετατρέψουν τις πύλες εισόδου προσφύγων, όπως η Ελλάδα, σε αποθήκες ψυχών, υψώνοντας φράχτες στα σύνορά τους, ενώ αντιµάχονται σταθερά κάθε απόπειρα για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κλιµατική αλλαγή. Το δίληµµα είναι σαφές και σκληρό: από τη µια οι δυνάµεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισµού, των fake news και της αµετανόητης νεοφιλελεύθερης ∆εξιάς και από την άλλη οι δυνάµεις της αλληλεγγύης και της δηµοκρατίας. Από τη µια η σκληρή λιτότητα και η λογική «όλοι εναντίον όλων», που οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια στην παρακµή, και από την άλλη η θετική υπέρβαση, µε γνώµονα το κοινό συµφέρον και τη συνεργασία για µια Ευρώπη-δύναµη προόδου και ειρήνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση µιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συµµαχίας που θα επαναφέρει στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών την αλληλεγγύη, τη δηµοκρατία και το κοινωνικό ζήτηµα – τις ανάγκες, δηλαδή, των πολλών. Είναι ο µοναδικός τρόπος για να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και να ξανακερδίσει την εµπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ν∆, αντίθετα, θέλει να υποβαθµίσει τις ευρωεκλογές σε µια εσωτερική αντιπαράθεση για να κρύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο, αλλά και το ότι είναι πλήρως αποµονωµένη στην Ευρώπη.

Ενα καλό αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νίκη ή και κάτι άλλο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συµµαχία που δηµιουργούµε είναι ένα εργαλείο στα χέρια των πολιτών για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο παρόν και µέλλον, σε µια περίοδο γεµάτη από κινδύνους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, µε όπλο την αλήθεια και τις επιτυχίες της κυβέρνησης, την πρώτη θέση. Θα είναι µια νίκη των πολιτών που θα θωρακίσει τις κατακτήσεις της προηγούµενης περιόδου και την πορεία ανάταξης της χώρας. Μια νίκη για τις ευρωπαϊκές δυνάµεις που παλεύουν για τον προοδευτικό µετασχηµατισµό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέναντι σε εκείνες που θέλουν την αναδίπλωση στον εθνικισµό και στη µισαλλοδοξία.

Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι έως τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση µπορεί να αιφνιδιάσει, φέρνοντας νέες ρυθµίσεις περί την εκλογική διαδικασία. Τι απαντάτε;

Ολες οι ρυθµίσεις που φέραµε ήταν σε γνώση των κοµµάτων και αποσκοπούν στη διευκόλυνση των πολιτών, αλλά και των εργαζοµένων που εµπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. ∆εν υπήρξε, λοιπόν, ούτε πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασµός. Η σχετική προετοιµασία προχωρά οµαλά και θα έχουµε µια άψογη εκλογική διαδικασία από κάθε άποψη.

Ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας και το κόµµα του έχουν αφήσει υπαινιγµούς για το αδιάβλητο των εκλογών; Ξέρουν κάτι;

Η αξιωµατική αντιπολίτευση επιλέγει να διακινεί fake news και θεωρίες συνωµοσίας ακόµα και γι’ αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτηµα. Πιστεύουν ότι έτσι πλήττουν την κυβέρνηση, ενώ στην πραγµατικότητα υπονοµεύουν την εµπιστοσύνη των πολιτών στους θεσµούς και στη δηµοκρατία, ρίχνοντας νερό στον µύλο της αντιπολιτικής και της ακροδεξιάς.

Εως τις εθνικές εκλογές ποια άλλα «δυνατά χαρτιά» θα µπορούσε να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, όταν γνωρίζουµε ότι δεν υπάρχει δηµοσιονοµικό περιθώριο;

∆εν εµφανίζουµε προεκλογικά «χαρτιά». Υλοποιούµε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι τα µέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ και τα οποία εφαρµόζονται µέχρι κεραίας – από την αύξηση του κατώτατου µισθού και των συντάξεων, µέχρι τη µείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Και από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που µόλις ψηφίστηκε, µέχρι την επιδότηση ενοικίου για εκατοντάδες χιλιάδες συµπολίτες µας. Παράλληλα ακολουθεί η ρύθµιση των οφειλών προς το ∆ηµόσιο, η οποία θα δώσει ανάσα σε ακόµη περισσότερους. Είναι η έµπρακτη απόδειξη ότι έχουµε βγει από τα µνηµόνια και αυτό τώρα το νιώθουν οι πολίτες εκεί που µετρά περισσότερο – στην τσέπη τους.

Οι δηµοσκοπήσεις επιµένουν. Η Ν∆ πρώτη µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση. Μπορούν να ανατραπούν;

Οι πολίτες βλέπουν ότι αυτοί που τώρα εµφανίζονται ως σωτήρες είναι οι ίδιοι που χρεοκόπησαν την Ελλάδα και την οδήγησαν στο ∆ΝΤ. Αντίθετα, η κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα µνηµόνια και επανέφερε την οικονοµία σε ανάπτυξη. Εκείνοι εκτόξευσαν την ανεργία στο 28% και αυτή η κυβέρνηση τη µείωσε 10 µονάδες. Αυτοί πετσόκοψαν τα εισοδήµατά τους, ενώ η κυβέρνηση τα αποκαθιστά. Εργο, λοιπόν, και πολιτικά προγράµµατα -το ποιος έχει σχέδιο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και ποιος θέλει να µας επαναφέρει στα µνηµόνια- θα αξιολογήσουν οι πολίτες και γι’ αυτό θα µας εµπιστευθούν για ακόµη µία φορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ