(Εκλογες 2019/eurokinissi)

Εκλογές 2019: Ποια στελέχη της ΝΔ ετοιµάζονται να ορκιστούν υπουργοί

Τελευταία Ενημέρωση
Μετά την ορκωµοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα γίνει στη 1 µετά το µεσηµέρι, αναµένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Αποτελέσματα εκλογών: Τις απογευµατινές ώρες σήµερα, µετά την ορκωµοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα γίνει στη 1 µετά το µεσηµέρι, αναµένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η ορκωµοσία των νέων υπουργών θα γίνει την Τρίτη, ενώ για τελευταία φορά το Υπουργικό Συµβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή, µια και εφεξής θα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίµου.

Παράλληλα το συντοµότερο δυνατό θα δροµολογηθούν οι διαδικασίες προκειµένου να διαµορφωθούν οι προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οπότε να ξεκινήσουν να συζητούνται στη Βουλή στις 17 Ιουλίου και στις 21 του µήνα να ξεκινήσει να νοµοθετεί. Εκπλήξεις αναµένεται να καταγραφούν στη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συµβουλίου, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει µιλήσει για «ανθρώπους που θα έρθουν από την Ευρώπη» και «ανθρώπους της αγοράς», προϊδεάζοντας για σηµαντική συµµετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Οι αντιπρόεδροι

Κοµβικός αναµένεται να είναι ο ρόλος που θα ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της Νέας Δηµοκρατίας, Αδωνι Γεωργιάδη. Θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα έχει ενισχυµένες αρµοδιότητες σχετικά µε τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις. Ο έτερος αντιπρόεδρος της Νέας Δηµοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, σύµφωνα µε πληροφορίες θα αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας, προκειµένου µεταξύ άλλων να «αναµετρηθεί» µε το ζήτηµα της ΔΕΗ, για το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές προεκλογικά.

Στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης τώρα, το όνοµα που έχει ακουστεί το τελευταίο διάστηµα είναι αυτό του τοµεάρχη Οικονοµικών της Νέας ∆ηµοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα.

Οµως κοµβικό ρόλο ίσως έχει και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας, αναλαµβάνοντας τον ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, πιθανότατα µε αντικείµενο τη φορολογική πολιτική. Αυτό βέβαια εφόσον δεν αξιοποιηθεί σε επιτελική θέση και αυτός στο Μέγαρο Μαξίµου. Στα υπουργεία Αµυνας και Εξωτερικών, είναι πιθανόν να τοποθετηθούν ο Βασίλης Κικίλιας και ο Νίκος Δένδιας αντίστοιχα. Μάλιστα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αµυνας δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο Κώστας Καραµανλής του Αχιλλέα προορίζεται για το υπουργείο Υποδοµών, ως γνώστης του τοµέα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα βρεθεί στη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού. Θηλυκό δίδυµο αναµένεται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όπου η αρµόδια τοµεάρχης Νίκη Κεραµέως θα βρεθεί µε την εκπρόσωπο Τύπου της Ν∆ Σοφία Ζαχαράκη. Ειδικό ρόλο αναµένεται να έχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα µετονοµαστεί σε υπουργείο Επικρατείας και θα αναλάβει αρµοδιότητες που θα σχετίζονται µε τον εκσυγχρονισµό της Δηµόσιας Διοίκησης. Εκεί επικεφαλής αναµένεται να είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υπουργός Επικρατείας ίσως να χριστεί και ο σύµβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, εάν δεν υπάρξει γι’ αυτόν επιτελική θέση στο Μέγαρο Μαξίµου. Στο υπουργείο Υγείας βαδίζει ο έως σήµερα γραµµατέας της ΚΟ της Ν∆ Κώστας Τσιάρας. Μαζί του ίσως να είναι ο Βασίλης Κοντοζαµάνης, γ.γ. του υπουργείου την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαµαρά.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναµένεται να τοποθετηθεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Εντονα ακούγεται το όνοµα του Τάκη Θεοδωρικάκου για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ενώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα τοποθετηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Υπουργός Τουρισµού αναµένεται να είναι η Ολγα Κεφαλογιάννη. Ξανά στο υπουργείο Εργασίας αναµένεται να τοποθετηθεί ο Γιάννης Βρούτσης, που θήτευσε και επί κυβερνήσεως Αντ. Σαµαρά. Επίσης εντός του κυβερνητικού σχήµατος θα είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Κώστας Σκρέκας και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Τρεις για τη Βουλή

Τέλος για τη σηµαντική θέση του πρόεδρου της Βουλής συζητούνται τα ονόµατα έµπειρων κοινοβουλευτικών, όπως ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Κώστας Τζαβάρας καθώς και ο γραµµατέας της ΚΟ της Ν∆, Κώστας Τσιάρας. Εµπειρος για τη θέση αυτή είναι πάντως και ο Νικήτας Κακλαµάνης. Το πρωθυπουργικό γραφείο αναµένεται να στελεχωθεί µε πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα δύο στελέχη-κλειδιά αναµένεται να είναι ο Γρηγόρης Δηµητριάδης και ο Ακης Σκέρτσος.

Ο πρώτος θα αναλάβει τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου, αφού υπήρξε υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και βασικός του σύµβουλος κατά τη διάρκεια της καµπάνιας για την προεδρία της Ν∆, όπως και νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος της Ν∆ ήταν υπουργός. Ο Ακης Σκέρτσος θα είναι ο γενικός γραµµατέας της κυβέρνησης, ενώ έχει διατελέσει γενικός διευθυντής του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραµµένου όπως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αυτά είναι τα φαβορί για το νέο υπουργικό συμβούλιο

 • Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
 • Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Στέλιος Πέτσας
 • Υπουργείο Ανάπτυξης: Αδωνις Γεωργιάδης
 • Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
 • Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος
 • Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης
 • Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
 • Υπουργείο Αμυνας: Βασίλης Κικίλιας
 • Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
 • Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης
 • Υπουργείο Υγείας: Κώστας Τσιάρας
 • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
 •  Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
 • Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος
 • Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης ή Μάκης Βορίδης
 • Υπουργείο Τουρισμού: Ολγα Κεφαλογιάννη
 • Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ