Κώστας Γαβράς
Κώστας Γαβράς (Copyright: Intime)

Κώστας Γαβράς: Ήθελαν μόνο να σώσουν το μνημόνιο και τις τράπεζες (vid)

Τελευταία Ενημέρωση
Όλα όσα είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης στη συνέντευξη Tύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στo δωμάτιο» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

«Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν το MOU (Μνημόνιο) και οι τράπεζες. Να σωθεί η οικονομία της Ευρώπης. Αυτό που με ενδιέφερε ήταν ο κακός ο ρόλος που έπαιξε η Ευρώπη» δήλωσε ο Κώστας Γαβράς στη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με όλους τους συντελεστές της ταινίας του «Ενήλικοι στο δωμάτιο» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης ήταν ξεκάθαρος για την οπτική της πολυσυζητημένης νέας ταινίας του, «Ενήλικοι στο δωμάτιο», που μεταφέρει στον κινηματογράφο τα γεγονότα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους δανειστές της κατά τους πρώτες μήνες του 2015, με βάση το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, «Adults In the Room». «Κανείς δεν λέει ποιος έφερε την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση, τα κόμματα, δηλαδή, που κυβέρνησαν την Ελλάδα 30 - 20 χρόνια πριν και άφησαν το χρέος να γίνει τεράστιο. Δεν μιλάω για τον ηθικό αυτουργό της κατάστασης, η οποία είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει για τα επόμενα χρόνια, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και το χρέος παραμένει», συνέχισε όταν ρωτήθηκε πως εμπιστευόμαστε την εκδοχή των γεγονότων με τόσο μεγάλη ιστορική σημασία για την χώρα μας όταν αυτά τα γεγονότα εκφράζονται από έναν άνθρωπο που τα έχει βιώσει κεκλεισμένων των θυρών.

«Τώρα να ζητήσω τη γνώμη του καθενός, τουλάχιστον 30 ανθρώπων – μιλήσατε για τον Τσίπρα - εγώ ήθελα τη δική μου γνώμη από ότι είχα μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε. «Με ενδιέφερε η δική μου ιδέα και η δική μου ιδέα ολοκληρώθηκε με το βιβλίου του Βαρουφάκη. Δεν με ενδιέφερε να ζητήσω τη γνώμη άλλων. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους διαλόγους, τι γινόταν μέσα. Ο Σαρτζετάκης έγραψε ένα καταπληκτικό βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε επί χούντας για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κανείς σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο «Ζ» μ’ ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη. Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισεμπλουμ, του Μοσκοβισί, δεν με ενδιέφεραν όμως καθόλου. Πως να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον που είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά; Δεν έχω σεβασμό για τον άνθρωπο που διευθύνει το Eurogroup το οποίο είναι η οικονομική κυβέρνηση της Ευρώπης; Φαίνεται καθαρά αυτό στην ταινία από τα λεγόμενα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Δεν έχω κανένα σεβασμό».

«Εδώ στην Ελλάδα καθένας έχει την ιδέα του, καθένας κάνει το δικό του φιλμ. Βλέποντας τη δικιά μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω», τόνισε ο Κώστας Γαβράς σε σχέση με τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, ήδη από την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά και μετά από την πρώτη δημοσιογραφική προβολή της στην Αθήνα, για τον τρόπο που η ταινία προσεγγίζει τα γεγονότα του 2015 μέσα πάντα από την οπτική του Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…», είπε, επίσης, χαρακτηριστικά. «Πήρα ελευθερίες για να δείξω τον ελληνικό λαό με συγκεκριμένο τρόπο, την ελευθερία για να δείξω την κρίσιμη νύχτα του Τσίπρα, βρήκα ένα νέο τρόπο να διηγηθώ. Και μπορώ να πω ότι έτσι έγινε με όλες τις ταινίες μου…»

Γιάνης Βαρουφάκης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης
Copyright: Intime

«Δεν είναι τυχαίο ότι το βιβλίο εκδόθηκε από την Penguin στο Λονδίνο πριν από οπουδήποτε αλλού», απάντησε στο ίδιο ερώτημα ο Γιάνης Βαρουφάκης, γενικός γραμματέας σήμερα του κόμματος ΜέΡΑ 25. Και συνέχισε: « Ήταν επιλογή μου. Στην Βρετανία ισχύει ένα ιδιαίτερο νομικό δίκαιο περί δυσφήμησης. Είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ο συγγραφέας πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι δεν δυσφήμησε. Η Penguin είχε βάλει στην άκρη ένα μεγάλο ποσό γι’ αυτόν τον λόγο προετοιμαζόμενη για δικαστικές διαδικασίες. Ήμουν πολύ προσεκτικός στη συγγραφή του βιβλίου. Ξόδεψα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να επιβεβαιώνω ότι όντως έγιναν έτσι τα πράγματα. Απόδειξη αυτού είναι ότι, μετά την έκδοση του βιβλίου, κάθε φορά που κάποιοι με χαρακτήριζαν, εγώ απαντούσα να αφήσουμε τους αλληλοχαρακτηρισμούς γιατί οι πολίτες έχουν κουραστεί από τους πολιτικούς που μιλούν αρνητικά ο ένας για τον άλλον. Έλεγα, πείτε μου σε ποια παράγραφο έγραψα κάτι που δεν είπατε;», συμπλήρωσε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στα δημοσιογραφικά βιβλία που αναφέρονται στη διαπραγμάτευση του 2015. «Δεν θα μιλήσω εμφυλιοπολεμικά. Βιβλία που γράφονται από επιτροπές δεν αξίζουν το χαρτί στο οποίο γράφονται. Κάθε βιβλίο που αξίζει το μελάνι για τη συγγραφή του είναι η άποψη αυτού που το γράφει. Το ότι δεν είναι του ενός ή δεν είναι του άλλου δεν σημαίνει τίποτα. Χαίρομαι που κύριος Ντάισελμπουμ και ο Βίζερ βρήκαν την έκφρασή τους μέσα από την «Τελευταία μπλόφα». Ως βαθιά δημοκράτης το χαίρομαι. Στο βιβλίο μου δεν μπορείτε να μην βρείτε μια τεράστια προσπάθεια για να γράψω πως και γιατί έγιναν έτσι τα γεγονότα».

Γιάνης Βαρουφάκης και Χρήστος Λούλης
Copyright: Intime

Τη δική του απάντηση για την άποψη της ταινίας ανέλυσε και ο Χρήστος Λούλης, ο κινηματογραφικός Γιάνης Βαρουφάκης του Κώστα Γαβρά. «Το αν πιστεύεις ή όχι κάποιον, αν τον ψηφίζεις ή όχι, αν θα τον ερωτευτείς, αν θα γίνεις φίλος, αποφασίζεται στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου που τον βλέπεις. Μια παράλογη απόφαση για την οποία μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή στηρίζοντάς την. Εάν κάποιος δεν θέλει να πιστέψει ότι τα πράγματα έγιναν έτσι, δεν θα το κάνει ούτε με 15 ταινίες», είπε ο πρωταγωνιστής του φιλμ. «Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια δεν απευθύνεται ούτε στον αντίπαλο ούτε στον οπαδό. Απευθύνεται σε αυτούς που λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που σερβίρει η τηλεόραση, το δικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, οι φίλοι. Οι καλλιτέχνες είμαστε εδώ για να τα αμφισβητούμε όλα ακόμα και τον ίδιο τον θεό. Αυτές οι προσπάθειες απευθύνονται στους ανθρώπους που έχουν ακόμα περιέργεια και θέλουν να ρωτήσουν κάτι που υπερβαίνει το φτιαγμένο τους κεφάλι», σημείωσε.

Η συνέντευξη τύπου για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στα πλαίσια του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία θα πραγματοποιήσει την πανελλήνια πρεμιέρα της μετά την τελετή λήξης του φεστιβάλ το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον διεθνή μας σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά πλαισίωσαν στο πάνελ ο συγγραφέας του βιβλίου Adults In The Room, Γιάνης Βαρουφάκης, οι πρωταγωνιστές του Αλεξάνδρος Μπουρδούμης (στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα) και Χρήστος Λούλης (στον ρόλο του Γ. Βαρουφάκη), η σύζυγός του, παραγωγός της ταινίας, Μισέλ Ρέι Γαβράς, ενώ την ευθύνη του συντονισμού είχε ο Λουκάς Κατσίκας, καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας.

Την παρουσίαση του Κώστα Γαβρά και των συντελεστών της ταινίας έκανε ο νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ.

Το «Ενήλικοι στο δωμάτιο» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 3 Οκτωβρίου από την ODEON.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ