Τηγανητό κοτόπουλο με μουσταρδόμελο από τον Βαγγέλη Δρίσκα

Εκτέλεση
Ο Βαγγέλης Δρίσκας ετοιμάζει ένα κλασικό τηγανητό κοτόπουλο, με τραγανή κρούστα, ζουμερό εσωτερικό και πλούσια αρωματική γεύση. Πρόκειται για μια συνταγή που χρειάζεται λίγη προετοιμασία και υπομονή, καθώς το κοτόπουλο πρέπει να μαριναριστεί σωστά, όμως το τελικό αποτέλεσμα αποζημιώνει.
Η βάση της συνταγής είναι ένα ολόκληρο κοτόπουλο, κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, με κόκαλο και πέτσα. Το μπουτάκι κόβεται σε δύο μέρη, η φτερούγα επίσης, ενώ το στήθος κόβεται σε τρία κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο, το κοτόπουλο τηγανίζεται καλύτερα και αποκτά ωραία υφή.
Το πρώτο βήμα είναι η μαρινάδα. Το κοτόπουλο αλατίζεται με ανθό αλατιού σε νιφάδες και αρωματίζεται με πάπρικα, κύμινο, ρίγανη και θυμάρι. Στη συνέχεια προστίθεται ξινόγαλο, το οποίο μαλακώνει το κρέας, το κάνει πιο τρυφερό και του δίνει μια διακριτική, ευχάριστη υπόξινη γεύση.
Το κοτόπουλο πρέπει να μείνει στη μαρινάδα για τουλάχιστον 8 ώρες στο ψυγείο. Αυτό το στάδιο είναι σημαντικό, γιατί δίνει γεύση σε βάθος και βοηθά ώστε το κρέας να παραμείνει ζουμερό μετά το τηγάνισμα.
Αφού μαριναριστεί, το κοτόπουλο στραγγίζεται και η μαρινάδα κρατιέται σε βαθύ πιάτο. Για το πανάρισμα χρησιμοποιείται μείγμα από αλεύρι για όλες τις χρήσεις και corn flour. Ο συνδυασμός αυτός δίνει πιο ανάλαφρη και τραγανή κρούστα, καθώς το corn flour ελαφραίνει το αποτέλεσμα.
Τα κομμάτια του κοτόπουλου περνούν πρώτα από το μείγμα αλευριού και corn flour, μετά από τη μαρινάδα με το ξινόγαλο και ξανά από το στεγνό μείγμα. Έτσι δημιουργείται μια πλούσια επικάλυψη που θα γίνει τραγανή στο τηγάνισμα.
Το πανάρισμα πρέπει να γίνεται τελευταία στιγμή, λίγο πριν μπει το κοτόπουλο στο λάδι. Αν τα κομμάτια μείνουν παναρισμένα για πολλή ώρα ή μπουν στο ψυγείο μετά το πανάρισμα, η κρούστα μπορεί να χαλάσει.
Για το τηγάνισμα χρειάζεται αρκετό λάδι, ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να καλύπτονται καλά. Το τηγάνισμα πρέπει να γίνει σε μέτρια προς δυνατή ένταση, ώστε το κοτόπουλο να πάρει χρυσοξανθή κρούστα αλλά και να ψηθεί σωστά μέχρι το κέντρο του.
Επειδή τα κομμάτια έχουν κόκαλο και είναι πιο χοντρά, χρειάζεται προσοχή στον χρόνο. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος και ελέγχουμε ότι η εσωτερική θερμοκρασία έχει φτάσει τουλάχιστον τους 76 βαθμούς. Έτσι είμαστε σίγουροι ότι το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί σωστά.
Κατά το τηγάνισμα δεν πρέπει να γεμίζουμε υπερβολικά το τηγάνι ή την κατσαρόλα. Τα κομμάτια χρειάζονται χώρο μεταξύ τους για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και να αποκτήσουν ωραία κρούστα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα τηγανητό κοτόπουλο με υπέροχο χρυσοξανθό χρώμα, τραγανή επικάλυψη και ζουμερό εσωτερικό. Τα μπαχαρικά και το ξινόγαλο δίνουν βαθιά γεύση, ενώ το μουσταρδόμελο λειτουργεί ως το ιδανικό συνοδευτικό.
Το μουσταρδόμελο ταιριάζει εξαιρετικά με τηγανητό κοτόπουλο, κοτομπουκιές, ψητό κοτόπουλο και σνίτσελ, γιατί συνδυάζει τη γλύκα του μελιού με την ένταση της μουστάρδας.
Πρόκειται για ένα πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να γίνει στο σπίτι με επιτυχία, αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά τα βήματα: καλό μαρινάρισμα, σωστό πανάρισμα και προσεκτικό τηγάνισμα
Χρόνος Αναμονής: 8 ώρες στο ψυγείο
δημοφιλές τώρα: