No Thanks: Από τον καναπέ, αλλά δίπλα στους Παλαιστίνιους - Η εφαρμογή που κάνει το μποϊκοτάζ πράξη αλληλεγγύης
Μήπως όμως το «να τα λέμε από τον καναπέ μας» δεν είναι απαραίτητα κακό και είναι από τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε καθώς μιλάμε για μια εμπόλεμη ζώνη που είναι σχεδόν αδύνατο να πας;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Πριν λίγες ώρες «έπεσα» πάνω σε ένα σχόλιο στο TikTok που κάποιος... ανήσυχος χρήστης ρωτούσε μία κοπέλα που με βίντεό της δείχνει την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη «γιατί δεν πάει στη Γάζα να βοηθήσει». Είναι η κλασική περίπτωση του «από τον καναπέ σου τα λες», ενώ εκείνος κάθεται στον καναπέ του, που κανένα πρόβλημα εννοείται, αλλά κάνει μόνο αυτό.
Μήπως όμως το «να τα λέμε από τον καναπέ μας» δεν είναι απαραίτητα κακό και είναι από τα λίγα που μπορούμε να κάνουμε καθώς μιλάμε για μια εμπόλεμη ζώνη που είναι σχεδόν αδύνατο να πας; Μήπως από τον καναπέ μας μπορούμε έστω να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για το τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας; Μήπως από τον καναπέ μας μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε μια μέρα αυτή η γενοκτονία να σταματήσει; Ή έστω να αποδυναμωθεί κάπως το Ισραήλ; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αλλά ας προσπαθήσουμε.
Μια τάση που παίρνει όλο και περισσότερο διαστάσεις -και αυτό το λέμε για καλό- είναι το μποϊκοτάζ σε εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ -το οποίο καθημερινά βομβαρδίζει αμάχους.
Η εφαρμογή No Thanks
Η εφαρμογή No Thanks είναι για κινητά και βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να μποϊκοτάρουν προϊόντα και εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ. Αναπτύχθηκε από τον Παλαιστίνιο προγραμματιστή Ahmed Bashbash και κυκλοφόρησε στις 13 Νοεμβρίου 2023, με στόχο την υποστήριξη του κινήματος BDS (Boycott, Divestment and Sanctions).
Η εφαρμογή δίνει στους χρήστες τις εξής δυνατότητες:
- Μπορούν να σαρώνουν barcodes προϊόντων με την κάμερα του κινητού τους
- Μπορούν να αναζητούν προϊόντα με βάση τον σειριακό αριθμό ή το όνομα
- Λαμβάνουν ειδοποίηση εάν το προϊόν ανήκει σε εταιρεία που περιλαμβάνεται στη λίστα μποϊκοτάζ
Στη λίστα περιλαμβάνονται γνωστές πολυεθνικές όπως οι Coca Cola, Nescafe, McDonald’s και Adidas, οι οποίες φέρεται να έχουν οικονομικές ή πολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store της Apple. Στην αρχή η Google την είχε αφαιρέσει προσωρινά «λόγω παραβίασης των πολιτικών της» αλλά την επανέφερε μετά από τροποποιήσεις στην περιγραφή.
Άρα, καιρός να δεχτείτε πως ο ακτιβισμός δεν είναι κακός ακόμα κι αν προέρχεται από τον καναπέ. Έτσι κι αλλιώς, στις μέρες μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι τον συναντάμε παντού (βλέπε TikTok ή Instagram) και μόνο καλό μπορεί να κάνει. Άλλωστε στα social media δεν είναι όλα «φρου φρου κι αρώματα» πλέον. Καιρός δεν είναι να βλέπουμε και κάτι άλλο εκτός από κοκτέιλ και γατούλες; Μην παρεξηγηθούμε, λατρεύω τις γάτες, αλλά λατρεύω και τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και πιο πολύ λατρεύω τους ανθρώπους που προσπαθούν να πάνε προς αυτή.
Ε, όσο και αν δυσκολευόμαστε να το δεχθούμε, τα social media βοηθούν πια σε αυτό. Αλλά πάντα με προσοχή, φειδώ και διασταύρωση γεγονότων ε;
Και μην ξεχνάτε. Οι καταναλωτικές μας επιλογές σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές μας πεποιθήσεις και πια υπάρχει τρόπος αυτά τα δύο να τα ευθυγραμμίσουμε.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να μείνει έξω από τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν και πώς αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο
Ποιες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή - Καθηγητής οικονομικών αναλύει στο ethnos.gr
Οι πρώτες «πασοκικές» σειρές στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο 2015, ο δραστήριος Δούκας και το τέλος των ΕΣΠΑ από το ΕΚΚΟΜΕΔ
Πέντε συμπεράσματα από την ομιλία Μητσοτάκη στο «γαλάζιο» ακροατήριο - Τι είπε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr