MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας: Μεγαλώνει ο τραγικός απολογισμός - Τουλάχιστον 15 νεκροί και δεκάδες τραυματίεςΚρεσέντο προκλήσεων από την Άγκυρα και φόβοι για «θερμό» επεισόδιο εν μέσω καλοκαιριού - Τα μηνύματα Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν στην ΆγκυραΟι συντεταγμένες της νέας παράνομης Navtex του τουρκικού ερευνητικού ΓιουνούζΚλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί - Δείτε αν κερδίσατε
Homepage |   Θέατρο   |   12.05.2022 20:00 
Άγγελος Γεραιουδάκης
Άγγελος Γεραιουδάκης

Πολιτιστικός Συντάκτης

Εθνικό Θέατρο: Με Μποστ, Σοφοκλή και Τσάρλι Τσάπλιν το πρόγραμμα για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν - Επιστρέφει η Πειραματική Σκηνή

επόμενο άρθροnext-article
«Μήδεια του Μποστ» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού (Copyright: Ελίνα Γιουνανλή)
«Μήδεια του Μποστ» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού (Copyright: Ελίνα Γιουνανλή)

«Το Εθνικό Θέατρο ανήκει σε όλους μας, γι’ αυτό και οφείλει να είναι ανοιχτό σε όλα τα άτομα, όλων των ηλικιών, όλων των χρωμάτων, όλων των φύλων, όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών, όλων των σωματικών ιδιαιτεροτήτων, όλων των αισθητικών και ιδεολογικών αντιλήψεων, όλων των διαφορών που κάνουν τον καθένα από εμάς μοναδικό. Ένα θέατρο που προσκαλεί όλους να μετέχουν σε αυτό, κοινό και καλλιτέχνες» υπογράμμισε ο Γιάννης Μόσχος, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία παρουσίασε το ρεπερτόριο του φετινού καλοκαιριού καθώς και μέρος της επερχόμενης χειμερινής σεζόν. 

 

Ανοίγοντας τη συνέντευξη, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι έχουν γίνει μια σειρά από διαδικασίες ώστε το Εθνικό να ενταχθεί σε προγράμματα του ταμείου ανάκαμψης που ανέρχονται σε περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσουν στην τεχνολογική και κτηριακή αναβάθμιση του κτηρίου του Rex. Παράλληλα, η νέα διεύθυνση προχωράει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ανασυστήνουν προηγούμενες, επιτυχημένες δράσεις του θεάτρου, με πρώτη την επιστροφή της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και την επαναλειτουργία του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. 

Η Πειραματική Σκηνή, που θα ονομάζεται πλέον Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών και το πρόγραμμα της οποίας είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, θα φιλοξενηθεί και πάλι στη σκηνή «Κατίνα Παξινού» του Rex. Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι θα είναι ο Γιώργος Κουτλής για το 2022 - '23, εστιάζοντας στη σύγχρονη ελληνική γραφή, η Κατερίνα Γιαννοπούλου για το 2023 - '24 και η Ελένη Ευθυμίου για το 2024 - '25. Από την άλλη, το 5ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, θα διευθύνει ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου με τη συνεργασία της Κωνσταντίνας Αγγελοπούλου (φωνητικό training), της Κάντυ Καρρά (σωματικό training) και του συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα. Κεντρικός άξονας κατά τη φετινή διοργάνωση θα είναι η έρευνα πάνω στον προφητικό λόγο στο αρχαίο δράμα αλλά και σε νεότερα κείμενα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού, Βασίλη Πουλαντζά και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού, Γιάννη Μόσχο

Οι καλοκαιρινές παραγωγές

 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα έργο - σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, είναι μια εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Οι ήρωες του έργου ανησυχούν για τον πληθωρισμό και την ανεργία, τη λιτότητα και τη δημόσια διαφθορά, τα δάνεια και τα επιδόματα, καθυστερούν στα ραντεβού τους γιατί πέφτουν πάνω σε πορείες, και λατρεύουν τα αρχαία ελληνικά –αρκεί, βέβαια, να μη χρειαστεί να τα διαβάσουν. Στον κόσμο του Μποστ συνυπάρχουν αναπάντεχα και αρμονικά η Μήδεια, η Αντιγόνη, ένας Ψαράς, ο Ιάσονας, μια Καλόγρια, ο Οιδίποδας, ο Ευριπίδης και ένας αλλόκοτος Χορός, κατορθώνοντας να διαλύσουν κάθε μας βεβαιότητα, «να επικρίνουν τους επικριτάς, να προβληματίσουν τους κριτάς και να ελευθερώσουν τους θεατάς».

Με μια δομή που θυμίζει τόσο επιθεώρηση όσο και αρχαία τραγωδία, η Μήδεια του Μποστ είναι μια σουρεαλιστική κατασκευή φτιαγμένη από απλά υλικά που αντικατοπτρίζει το παιχνιδιάρικο πνεύμα του δημιουργού της. Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία ο δημιουργός φέρνει κοντά ετερόκλητους χαρακτήρες, από διαφορετικές ιστορικές περιόδους, με χιούμορ και τόλμη, παίζοντας απενοχοποιημένα με τους συνειρμούς που δημιουργεί η ακροβατική του γλώσσα. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι: Νεφέλη Χατζηπασχάλη, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Γιώργος Γλάστρας και Μαρία Κοσκινά. 

 

Παράλληλα, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Επίδαυρο τον εμβληματικό «Αίαντα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων. «Αυτός ο πολύπλοκος ήρωας αντιπροσωπεύει έναν παλιό κόσμο που δεν μπόρεσε να μετασχηματιστεί και άρα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο κόσμος του Αίαντα είναι ένα ρέον σύμπαν, μοντέλο ίσως του Ηρακλείτου, χωρίς την ανακούφιση όμως του φιλόσοφου περί συνέχειας των πραγμάτων. Σε αυτόν τον κόσμο ένα πράγμα είναι βέβαιο, η αβεβαιότητα. Καμία εξαίρεση από αυτόν τον νόμο. Ο Αίαντας βλέπει τον κόσμο όπως ακριβώς είναι και, αποφασίζοντας να πάει αντίθετα στη ροή του, γίνεται ο εαυτός του» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Αναγνωρίζοντας στον πυρήνα του αριστουργήματος του Σοφοκλή έναν βαθύ στοχασμό πάνω στην έννοια του χρόνου, τα αναποδογυρίσματα και τις αντιστροφές του, ο Ξάφης πειραματίζεται δραματουργικά και σκηνικά με τις ποιότητές του. Χωρίς εισόδους και εξόδους, με όλους τους ηθοποιούς επί σκηνής σε ένα παγωμένο σκηνικό τοπίο στη μέση του κατακαλόκαιρου, η σκηνοθεσία εμπνέεται από την ίδια την ψυχική κατάσταση του κεντρικού ήρωα για να μιλήσει για ένα τέλος εποχής αλλά και για την ίδια την αλλοπρόσαλλη και αδυσώπητη φύση του χρόνου. Τον ρόλο του Αίαντα θα ερμηνεύσει ο Στάθης Σταμουλακάτος, ενώ ο υπόλοιπος θίασος απότελείται από τους Δημήτρη Ήμελλο, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννη Νταλιάνη, Νίκο Χατζόπουλο, Εύη Σαουλίδου, κ.ά.

Έπειτα από πολλά χρόνια, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει φέτος και μια καλοκαιρινή παραγωγή αφιερωμένη στα παιδιά. Μια συγκινητική και ταυτόχρονα ξεκαρδιστική παράσταση, με τίτλο «Δίπλα δίπλα» για θεατές από 3 ετών που θυμίζει σε όλους μας πως κάθε μας πράξη είναι κι ένα λιθαράκι σ’ ένα οικοδόμημα, που άλλοτε είναι ένα σπίτι, άλλοτε μια φιλία, άλλοτε μια δημιουργία, κι άλλοτε η ίδια η ζωή. Το έργο των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη, το οποίο παίζεται αυτή την περίοδο στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», θα περιοδεύσει από τον Ιούνιο σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτισμός | 10.05.2022 19:30 
28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με 26 παραγωγές: Μια «Ωδή στην Ομορφιά»
Μουσική | 14.04.2022 08:05 
Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έρχεται τον Αύγουστο, με θεματική την «Οδύσσεια»
Πολιτισμός | 10.05.2022 16:42
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022: Έξι πρεμιέρες χορού και θεάτρου στην Πειραιώς 260 - Όλες υπό την καθοδήγηση γυναικών καλλιτεχνών
Μουσική | 15.04.2022 02:15 
Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου επιστρέφει και ταξιδεύει πέρα από τους ορίζοντες - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα

Οι παραγωγές του επόμενου χειμώνα

Η κεντρική σκηνή του ιστορικού κτηρίου Τσίλλερ θα είναι αφιερωμένη στους κλασικούς συγγραφείς και για τον χειμώνα το ρεπερτόριο περιλαμβάνει τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, τη «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση - Νίκου Χατζόπουλου και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Η σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα προσεγγίζει σύγχρονα, άπαιχτα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου. Πιο συγκεκριμένα, τα έργα του Ντμίτρι Ντανίλοβ, «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και «Ο άλλος της Πένυς Φυλακτάκη» σε σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου, αλλά και το έργο «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνυ Κούσνερ σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Στο σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Rex θα παιχτούν μουσικά έργα και μικτά θεάματα. Η χορογράφος και ηθοποιός Αμαλία Μπένετ ανεβάζει «Τα φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν σε μιούζικαλ, σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου. Επίσης, ο Νίκος Καραθάνος παρουσίαζει, σε σύλληψη και σκηνοθεσία, το έργο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο».

Το Μικρό Εθνικό, θα στεγαστεί γι' άλλη μία χρονιά στο ισόγειο του Rex, όπως ανακοίνωσε η καλλιτεχνική του υπεύθυνη Σοφία Βγενοπούλου, με τη «Χάιντι και τα βουνά» του Ανδρέα Φουράκη και την Ιώ Βουλγαράκη να σκηνοθετεί για πρώτη φορά παιδικό θέατρο. Η δε Εφηβική Σκηνή θα παρουσιάσει «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη.

100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα δραματουργού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, το Εθνικό συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης και φέρνει ξανά στην σκηνή τη «Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα. 

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Εθνικό Θέατρο
  • Γιάννης Μόσχος
  • Νικόλας Γιατρομανωλάκης
  • ειδήσεις τώρα
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.05.2022 05:15
Ακρίβεια: Νέα μέτρα στήριξης το καλοκαίρι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό 740 εκατ. ευρώ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 24.05.2022 04:15
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις - Τι αλλάζει από 1η Ιουλίου
MENSHOUSE
180 μοίρες κολλητά στον γκρεμό με ανάποδη κλίση: Ο δρόμος-θρύλος με τις 40 συνεχείς στροφές που έλιωνε τους κινητήρες (Vid)
MENSHOUSE
Κουίζ γεωγραφίας: Θα απαντήσεις 10 ερωτήσεις Πανελλαδικών που μόνο 1/10 δεν κάνει λάθος;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
05-11-2019 19:48
Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης στο ethnos.gr: Ο Έλληνας δεν έχει σχέση με τον συντηρητικό νοικοκυραίο
02
11.02.2020 13:09
«Ορνιθες: Η πολιτεία των Πουλιών»: Θεατρική παράσταση για καλό σκοπό
03
20.02.2021 12:22
Πάνος Σκουρολιάκος: «Η Λίνα Μενδώνη διόρισε τον Λιγνάδη πίσω από μια κλειστή πόρτα»
04
28.02.2021 09:36
Η θρυλική παράσταση «Ο Αμπιγιέρ» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε online streaming
05
18.05.2021 14:30
«Ιστορία χωρίς όνομα»: Ο Τάσος Νούσιας επιστρέφει στον ρόλο του Ίωνα Δραγούμη

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 24/05/2022
Κεντρικό... | 24.05.2022 20:00
Κεντρικό δελτίο 24/05/2022
ΠΑΟΚ: Ο Ιβάν Σαββίδης αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε Πασχαλάκη και Βαρέλα
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ... | 24.05.2022 14:02
ΠΑΟΚ: Ο Ιβάν Σαββίδης αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε Πασχαλάκη και Βαρέλα
Αθλητικό δελτίο 24/05/2022
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 24.05.2022 14:01
Αθλητικό δελτίο 24/05/2022
Αθλητικό δελτίο 24/05/2022
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 24.05.2022 19:53
Αθλητικό δελτίο 24/05/2022
Το «Μητσοτάκης… γιοκ» του Ερντογάν απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 24.05.2022 20:10
Το «Μητσοτάκης… γιοκ» του Ερντογάν απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ
Η προσφορά της εβδομάδας από το OPEN Market
NewsletterΕγγραφείτε και διαβάστε τις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας