Γιατί θα χάνατε αν στην ερώτηση «ποιος ήταν ο εφευρέτης του τηλεφώνου» απαντούσατε ο Γκράχαμ Μπελ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Είναι ερώτηση από τις εύκολες σε τηλεοπτικά παιχνίδια γνώσεων, που θα απαντούσαν οι περισσότεροι «διαβασμένοι» επίδοξοι Εκατομμυριούχοι: «ποιος εφηύρε το τηλέφωνο;».
-Μα ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ απαντάς με απόλυτη σιγουριά και… το καλύτερο που έχει να κάνει όποιος δεν είναι σίγουρος για κάτι είναι να σωπαίνει...
Μα ήμουν σίγουρος…
Ναι, ο ιταλός μετανάστης στο Στάτεν Άιλαντ, Αντόνιο Μεούτσι, πριν από περίπου 150 χρόνια κατασκεύασε το πρώτο τηλέφωνο, στο σπίτι του στην οδό Τόμπκινς 420. Ο Μεούτσι ήταν εφευρέτης και συνεργάτης του διάσημου Τζουζέπε Γαριμπάλντι. Ο Μεούτσι δημιούργησε μια μορφή σύνδεσης φωνητικής επικοινωνίας: συνέδεσε το υπνοδωμάτιο του 2ου ορόφου με το εργαστήριό του και κατέθεσε τα δικαιολογητικά για απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας το 1871, όμως δεν υπήρχε καμία αναφορά για ηλεκτρομαγνητική μετάδοση ήχου φωνής στην αίτησή του.
Το 1876, ο Γκράχαμ Μπελ έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ηλεκτρομαγνητική μετάδοση φωνητικού ήχου μέσω κυματοειδούς ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά την αναγνώριση και την πίστωση του επιτεύγματος στον Μπελ, το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων, κατά τον εορτασμό των 200ών γενεθλίων του Μεούτσι το 2008 του απέδωσε τον τίτλο «Inventore del telefono», που θα πει εφευρέτης του τηλεφώνου.
Ο Μεούτσι είχε διεκδικήσει δικαστικά την «πατρότητα» του τηλεφώνου από τον Γκράχαμ Μπελ, στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά λόγω ελλιπών στοιχείων, ο Μεούστι δεν δικαιώθηκε τότε. Ο Μεούτσι πέθανε το 1889 και ο Γκράχαμ Μπελ το 1922. Έχει γραφτεί από τον βιογράφο του Γκράχαμ Μπελ, Ρόμπερτ Μπρους, ότι ο ιταλός εφευρέτης «δεν καταλάβαινε τις βασικές αρχές του τηλεφώνου, ούτε πριν ούτε αρκετά χρόνια αφότου ο Μπελ το κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας»
Και μια μέρα σαν σήμερα, 11 Ιουνίου του 2002, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψήφισμα της αναγνώρισε το έργο του Μεούτσι, κατοχυρώνοντάς του την εφεύρεση του τηλεφώνου· η Γερουσία των ΗΠΑ δεν συμμετείχε στην όλη διαδικασία και η ερμηνεία του ψηφίσματος αμφισβητείται. Το σκεπτικό του ψηφίσματος ήταν ότι «αν ο Μεούτσι μπορούσε να πληρώσει το τέλος των 10 δολαρίων το 1874 για να κάνει ασφαλιστικά μέτρα δεν θα μπορούσε να είχε εκδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Μπελ»… Παρόμοιο ψήφισμα κατατέθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ , αλλά δεν διεξήχθη ψηφοφορία επί του ψηφίσματος. Μπλέξαν οι γραμμές μας…
Τον εφευρέτη του τηλεφώνου ζητήσατε; Παρακαλώ περιμένετε στο ακουστικό σας…
Επίσης σαν σήμερα…
1821: Οι Έλληνες Επαναστάτες καταλαμβάνουν το Βραχώρι, το σημερινό Αγρίνιο.
1835: Πεθαίνει ο Ανδρέας Μιαούλης, ο ναύαρχος και πολιτικός- διοικητής του στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.
1937: Υπόθεση Τουχατσέφσκι. Το Σταλινικό καθεστώς καταδίκασε σε θάνατο και εκτέλεσε πολλά από τα σημαίνοντα πρόσωπα του στρατεύματος.
1955: Σκοτώνονται 83 θεατές και 120 τραυματίζονται όταν μία Austin-Healey και μία Mercedes-Benz συγκρούονται στον αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν, στο πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
1963: Παραιτείται η Κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της εμμονής του βασιλιά Παύλου να πραγματοποιηθεί επίσημο ταξίδι του στο Λονδίνο παρά την αντίθετη εισήγηση της κυβέρνησης.
2013: Η ΕΡΤ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σταματάει την μετάδοσή της και δυο χρόνια μετά, την ίδια ημέρα, επίσης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου επαναλειτουργεί!
Μέλη της ελληνικής αποστολής March to Gaza κρατήθηκαν αναίτια στο αεροδρόμιο του Καΐρου - Απελευθερώθηκαν μετά από 10 ώρες
Σκάφη σε λιμάνια κινούνται με ταχύτητες από 4 έως 6 φορές μεγαλύτερες από την προβλεπόμενη - Νοικιάζουν άτομα χωρίς δίπλωμα
Κατερίνα Πολέμη και Στάθης Αννίνος στο ethnos.gr: «Η μουσική έχει μια ενωτική δύναμη που δεν γνωρίζει από γλώσσα, χρώμα ή σύνορα»
Ο Τζέιμι Όλιβερ ανοίγει σύντομα εστιατόριο στην Αθήνα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr