• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Τα «γυρίζει» ο καιρός: Έρχονται βροχές στην Αθήνα και αισθητή πτώση θερμοκρασίαςΓαλλικό σχέδιο για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου - Πώς ο Μακρόν θέλει να αφοπλίσει την ΧεζμπολάχΙωάννινα: 16χρονος θύμα άγριου ξυλοδαρμού, κινδύνεψε να χάσει την όρασή του - «Έβλεπα τα αίματα και τρελαινόμουν»Συναγερμός στο Λιμενικό: Αγνοείται ηλικιωμένος στη Ρόδο - Είχε πάει για ψάρεμα
δημοφιλές τώρα: Τα «γυρίζει» ο καιρός: Έρχονται βροχές στην Αθήνα και αισθητή πτώση θερμοκρασίας
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   28.01.2026 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Επίσης σαν σήμερα…

Γερμανοί παρελαύνουν νικητές στο Παρίσι, 70 χρόνια πριν από τους Ναζί

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Πρώσοι παρελαύνουν στο Παρίσι.
Πρώσοι παρελαύνουν στο Παρίσι.

Γερμανοί παρελαύνουν νικητές στο Παρίσι, 70 χρόνια πριν από τους Ναζί! Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου του 1871, όταν οι Πρώσοι (Γερμανοί δηλαδή) κατέλαβαν το Παρίσι. Μόλις είχε τελειώσει ο Γαλλοπρωσικός Πόλεμος και μόλις είχε λήξει η Πολιορκία του Παρισιού.

Οι Πρώσοι είχαν περικυκλώσει και βομβαρδίσει το Παρίσι (η πολιορκία κράτησε από τις 19 Σεπτεμβρίου 1870 έως τις 28 Ιανουαρίου), οδηγώντας τη Γαλλία σε παράδοση. Ακολούθησε η ίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Πρώσοι, αφού συνέτριψαν τα γαλλικά στρατεύματα στο Σεντάν, υπό τον βασιλιά Γουλιέλμο Α΄ και τον επιτελάρχη Χέλμουτ φον Μόλτκε βάδισαν προς το Παρίσι· το πολιόρκησαν, προκαλώντας έλλειψη βασικών αγαθών και το βομβάρδισαν μέχρι που οι Γάλλοι συμφώνησαν για ανακωχή, τερματίζοντας ταπεινωτικά τον πόλεμο. Πρωσικά στρατεύματα παρέλασαν στο κέντρο του Παρισιού κάτι που επαναλήφθηκε ακριβώς 70 χρόνια μετά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 28.01.2022 00:05
Πεθαίνει ο βασιλιάς Ερίκος Η’: Τον είπαν Νέρωνα της Αγγλίας – Ποιο ήταν το τέλος του
Σαν Σήμερα | 28.01.2023 00:00
Η κηδεία του Κωστή Παλαμά τρομάζει τους Ναζί κατακτητές – Η εξόδιος ακολουθία μετατρέπεται σε πράξη αντίστασης
Αφού οι Πρώσοι εξασφάλισαν τη νίκη στον πόλεμο, ο Γουλιέλμος Α΄ ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας των Γερμανών στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών. Τα βασίλεια της Βαυαρίας, της Βυρτεμβέργης και της Σαξονίας, τα κράτη της Βάδης και της Έσσης, και οι ελεύθερες πόλεις του Αμβούργου και της Βρέμης ενώθηκαν με τη Βόρεια Γερμανική Συνομοσπονδία για να δημιουργήσουν την Γερμανική Αυτοκρατορία. Η προκαταρκτική ειρηνευτική συνθήκη υπογράφηκε στις Βερσαλλίες και η τελική συνθήκη, η Συνθήκη της Φραγκφούρτης, υπεγράφη στις 10 Μαΐου 1871. Ο Όττο φον Μπίσμαρκ κατάφερε να εξασφαλίσει τα γαλλικά εδάφη της Αλσατίας-Λωραίνης ως μέρος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Πολιορκία του Παρισιού.

Η πτώση του Παρισιού και οι σκληροί όροι ειρήνης ήταν μια βαθιά εθνική ταπείνωση για τη Γαλλία, που οδήγησε σε διαρκή δυσαρέσκεια και πολιτική αστάθεια.

Ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος (19 Ιουλίου 1870 – 28 Ιανουαρίου 1871) ήταν η ένοπλη σύγκρουση της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ΄ με τον σύνδεσμο γερμανικών κρατών υπό την ηγεσία της Πρωσίας. Αφορμή στάθηκε η διαφωνία της Γαλλίας στην ανακήρυξη του Γερμανού πρίγκιπα Λεοπόλδου του Χοεντσόλλερν σε υποψήφιο βασιλιά της Ισπανίας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 28.01.2024 00:00
Νικόλαος Καναβός: ο άνθρωπος που θα γινόταν Αυτοκράτορας – Τέλος οικτρό για τον άτολμο νέο
Σαν Σήμερα | 28.01.2025 00:00
Ανταρκτική: Έλληνες την ανακάλυψαν, Ρώσοι την είδαν πρώτοι Νεοζηλανδός πάτησε πάνω της
Οι αιτίες, όμως, του Γαλλοπρωσικού πολέμου είχαν να κάνουν με τα γεγονότα γύρω από τη διαδικασία ένωσης των γερμανικών κρατιδίων υπό τον Όττο φον Μπίσμαρκ κάτι που φοβόταν- όχι άδικα- η Γαλλία.

Επίσης σαν σήμερα…

Σαν σήμερα (28/1)

814: Ο Καρλομάγνος- ο πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- πεθαίνει από πλευρίτιδα στο Άαχεν.
1547: Πεθαίνει ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας.
1820: Ρωσική αποστολή ανακαλύπτει την Ανταρκτική.
1943: Κηδεύεται ο ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του τρομάζει τους Ναζί κατακτητές.
1961: Έρχεται στο φως το ανάκτορο της Βεργίνας από τις ανασκαφές που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπό τον Μανώλη Ανδρόνικο.
2008: Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Διαβάστε ακόμη

Θάνατος 18χρονου Ασημάκη στον Πύργο: Το κλείσιμο των λογαριασμών στα social media και το επεισόδιο από το παρελθόν

Μετρό Αθήνας: Πήγαν να κλέψουν αλυσίδα με απειλή όπλου, διέφυγαν στο τούνελ και σταμάτησαν την κυκλοφορία - Δύο συλλήψεις

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντώνης Κούρτης

Ιωάννινα: 16χρονος θύμα άγριου ξυλοδαρμού, κινδύνεψε να χάσει την όρασή του - «Έβλεπα τα αίματα και τρελαινόμουν»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • Γερμανοί
  • σαν σημερα
  • πολιορκία
  • Παρίσι
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr