Χωριό πρότυπο με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (βίντεο-φωτογραφίες)

Μια ομάδα πέντε φίλων με ρίζες στη Βαμβακού θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του χωριο

«Xρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσει ένα παιδί», σύμφωνα με ένα ρητό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ίδια τα παιδιά και οι νέοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να «μεγαλώσει» το χωριό, όπως συμβαίνει στη Βαμβακού.

Η Βαμβακού είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 903 μέτρων, στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Το eleftheriaonline.gr το επισκέφθηκε και γνώρισε την Ελένη Μάμη και το Χάρη Βασιλάκο από την ομάδα νέων που έχει αναλάβει τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας και ενός χωριού-«πρότυπο». Έμαθε περισσότερα πράγματα για το εγχείρημα που υλοποιείται με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), καθώς το χωριό, ως τόπος καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου, έχει ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική αξία για το Ιδρυμα.

Αυτό το καλοκαίρι, το χωριό υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του με οργανωμένες υπαίθριες δραστηριότητες και με απώτερο, μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια από τώρα στη Βαμβακού να ζουν νέοι, οικογένειες και παιδιά.

_n1a8730.jpg

Λίγα λόγια για τη Βαμβακού

Το χωριό χτίστηκε το 15ο αιώνα στις πλαγιές του Πάρνωνα, ανάμεσα σε έλατα, καρυδιές και καστανιές. Σήμερα ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Οινούντα του Δήμου Σπάρτης. Πριν από μερικές δεκαετίες είχε εκατοντάδες κατοίκους, αλλά σήμερα έχει μόλις δώδεκα. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή εξακολουθεί να προσφέρει εύφορο έδαφος για την καλλιέργεια κάστανων, ξηρών καρπών, πατάτας και βοτάνων, καλλιέργειες για τις οποίες η Βαμβακού ήταν κάποτε ιδιαίτερα γνωστή.

Επίσης, το ότι βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό ορεινό τοπίο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής - και ήδη φέτος τον Ιούλιο, στη Βαμβακού υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρόγραμμα προώθησης της αθλητικής παιδείας «Αθλητικά Μονοπάτια» και διοργανώθηκε ο 1ος Αγώνας Χωμάτινου Δρόμου στον Πάρνωνα «Vamvakou Mountain Run», σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Επιπλέον προσφέρονται οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια με έμπειρο οδηγό βουνού, ορεινή ποδηλασία ενοικιάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση Haibike και ακολουθώντας μία από τις τρεις νέες σηματοδοτημένες διαδρομές της Βαμβακούς, καθώς και περιήγηση με mini bus ή 4x4 μέσα στο δάσος.

_n1a8752.jpg

Ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του χωριού

Μια ομάδα πέντε φίλων με ρίζες στη Βαμβακού θέλησε να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του χωριού και άρχισε να διαμορφώνει το πλάνο αναβίωσής του. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από δυο χρόνια συναντήθηκαν με τον Ανδρέα Δρακόπουλο, πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο οποίος πρότεινε το πρώτο στάδιο αναβίωσης του χωριού να εστιάσει στην προσέλκυση νέων επισκεπτών. Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, αναπτύχθηκε ένα επιχειρηματικό σχέδιο για το έργο από την Deloitte και ξεκίνησε η αναζήτηση οικοπέδων και κτηρίων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν εξοχικές κατοικίες, ένα εστιατόριο - καφέ και έναν ξενώνα.

Πέρυσι τον Αύγουστο οι πέντε φίλοι ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με την ονομασία «Η Αναβίωση της Βαμβακούς» (Vamvakou Revival). Ηδη τα πρώτα βήματα του έργου ολοκληρώθηκαν και περιελάμβαναν τον σχεδιασμό και την προετοιμασία. Στο πλαίσιο δε της υλοποίησης αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, οι πέντε φίλοι, Χάρης Βασιλάκος, Ανάργυρος Βερδήλος, Ελένη Μάμη, Τάσος Μάρκος και Παναγιώτης Σουλιμιώτης, αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο βήμα και να μετακομίσουν μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους.

_n1a8810.jpg

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση αναβίωσης της Βαμβακούς ξεκίνησε φέτος το καλοκαίρι, που το χωριό καλωσόρισε τους πρώτους επισκέπτες του. Τον περασμένο μήνα οι "Διάλογοι" του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκαν στο χωριό εστιάζοντας στη συλλογική αυτή προσπάθεια αναβίωσης του τόπου.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας Ε. Μάμη και ο Χ. Βασιλάκος περιέγραψαν στη συνάντησή με το eleftheriaonline.gr, στο νέο ανακαινισμένο εστιατόριο – καφέ «Βουρέικο» στην πλατεία της Βαμβακούς, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πενταετούς πλάνου, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού και την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα στην κατεύθυνση αυτή θα αποτελέσει η δημιουργία θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ενώ ο απώτερος στόχος είναι σε μερικά χρόνια στη Βαμβακού να ζουν νέοι, οικογένειες και παιδιά, ώστε να ανοίξει και πάλι το σχολείο του χωριού, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2008.

«Έχουμε το όραμά μας»

Η ομάδα της «Αναβίωσης της Βαμβακούς» είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό το νέο ξεκίνημα, για τους ίδιους αλλά και για την επόμενη γενιά: Η ζωή στο χωριό είναι από μόνη της μία πρόκληση, περιγράφουν η Ελένη και ο Χάρης. Ενα κοινωνικό πείραμα, που σίγουρα θέλει δύναμη για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Αλλά "έχουμε το όραμά μας, για να προχωράμε και να κάνουμε, σε πρώτη φάση, μια κουκίδα στο χάρτη τη Βαμβακού", λέει η Ελένη Μάμη. "Οταν ακουστούν παιδικές φωνές... όταν ακουστεί το πρώτο κουδούνι στο σχολείο του χωριού, τότε θα μπορούμε να μιλάμε πια για μία νέα Βαμβακού", συμπληρώνει ο Χάρης Βασιλάκος.

Το χωριό δοκιμάστηκε από την ιστορία, χτυπήθηκε από τη μετανάστευση και την οικονομική κρίση, και ζητάει τώρα τη δική μας συμμετοχή για να γράψει μία νέα σελίδα. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μάς δίνει το χαρτί και την πένα.

_n1a8794.jpg

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για όλες τις πληροφορίες επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του οργανισμού www.vamvakourevival.org, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ομάδα Vamvakou Revival στη διεύθυνση:

Βαμβακού, 230 67, Λακωνία

ή μέσω email:

[email protected]

ή στο τηλ.: +30 27310 76233

Πηγή: eleftheriaonline.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ