MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Θα σβήσει τη «φωτιά» στο Ισραήλ το μισό βήμα πίσω του Νετανιάχου από τη δικαστική μεταρρύθμιση; Τι εξηγεί στο ethnos.gr ο καθηγητής Γαρβιήλ ΧαρίτοςΚαιρός: Ανεβαίνει σήμερα ο υδράργυρος - Επιστρέφουν οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίεςΟι 5 βασικές αλλαγές που παγώνουν στο ΕΣΥ λόγω εκλογών - Τι ισχύει με προσωπικό γιατρό, προσλήψεις και ανακαινίσειςΧρηστίδης στο ethnos.gr: Απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας η συμφωνία για συγκρότηση εξεταστικής για τις παρακολουθήσειςΑποσπάσεις εκπαιδευτικών: Πότε λήγει η προθεσμία - Αναλυτικός οδηγός για τις αιτήσεις
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Οικονομία   |   01.11.2022 10:00
Newsroom
Newsroom

Καλάθι του νοικοκυριού: Πώς θα συγκρίνουμε προϊόντα και τιμές στην εφαρμογή e-katanalotis

επόμενο άρθροnext-article
Ψηφιακές αγορές σε σούπερ μάρκετ
Ψηφιακές αγορές σε σούπερ μάρκετ

Η πλατφόρμα e-katanalotis, που έχει δημιουργηθεί για να μπορεί κάποιος να βρίσκει τα πιο φθηνά προϊόντα ανά αλυσίδα σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα, αναδιαμορφώνεται με την έλευση του καλαθιού του νοικοκυριού, καθώς με νέα εφαρμογή μέσα από την ίδια πλατφόρμα ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τις τιμές των 51 επιλεγμένων προϊόντων. 

Πώς θα γίνεται η σύγκριση τιμών

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γιάννη Δοξαρά, διευθύνων σύμβουλος της WARPLY, που μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, 20 αλυσίδες σουπερμάρκετ συμμετέχουν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής επιτρέποντας στον πολίτη να ψάξει με την κατηγορία του προϊόντος ή της μάρκας και να βρει τη φθηνότερη τιμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση του καλαθιού του νοικοκυριού ο καταναλωτής θα μπορεί να μπει στην εφαρμογή και να κάνει κλικ σε κάθε αλυσίδα σουπερμάρκετ και να βλέπει τα προϊόντα του καλαθιού και τις τιμές τους ενώ θα μπορεί να φτιάχνει και το δικό του καλάθι βλέποντας σε ποια αλυσίδα το σύνολο της λίστας είναι φθηνότερη.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω βίντεο ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να δει τα προϊόντα για κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά. «Μπορεί ένα σουπερ μάρκετ να βάζει για παράδειγμα στα άλευρα ένα δύο ή όσα προϊόντα θέλει, είναι στην ευχέρεια  της κάθε εταιρείας», δήλωσε. 

Ο καταναλωτής θα μπορεί επίσης να πληκτρολογεί ένα προϊόν (για παράδειγμα μακαρόνια) και να συγκρίνει τις τιμές στις 20 αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή να βάλει στο δικό του «καλάθι» όσα προϊόντα επιθυμεί και τελικά να συγκρίνει το τελικό ποσό για να δει το συμφέρον του. Δεν χρειάζεται να κάνε αναζήτηση για κάθε προϊόν ή για κάθε σούπερμάρκετ ξεχωριστά.

Όπως έδειξε η εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» του OPEN, στο κάτω μέρος της εφαρμογής θα υπάρχει ξεχωριστό μπάνερ «Το Καλάθι του Νοικοκυριού», στο οποίο οι καταναλωτές θα βλέπουν όλες τις αλυσίδες και τα προϊόντα τους. Πρόκειται δηλαδή για ξεχωριστή υποκατηγορία μέσα στην εφαρμογή.

 

Υπενθυμίζεται ότι το κάθε σούπερ μάρκετ θα μπορεί να βάζει μέσα τα δικά του προϊόντα στο καλάθι της. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να μπορούν οι πολίτες να ψάξουν ανά πάσα στιγμή τις τιμές του κάθε προϊόντος σε όποιο σουπερμάρκετ θέλουν.

Από αύριο ξεκινά το μέτρο

Μετά την  υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, από αύριο Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το μέτρο για το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο έχει σαν στόχο να κρατηθούν σε ένα συγκεκριμένο ύψος οι τιμές σε βασικά προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, το καλάθι έχει δεχθεί πυρά από ενώσεις καταναλωτών που μιλούν για «επικοινωνιακό» μέτρο που δεν θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους καταναλωτές.

Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από τις εξής 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Τα προϊόντα

  1. Ρύζι
  2. Ψωμί για τόστ
  3. Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)
  4. Φρυγανιές
  5. Μακαρόνια Νο 6
  6. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  7. Όσπρια (ένα τουλάχιστον είδος)
  8. Γαλοπούλα ή/και πάριζα
  9. Κατεψυγμένα ψάρια
  10. Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)
  11. Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)
  12. Γάλα φρέσκο πλήρες
  13. Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά
  14. Γάλα εβαπορέ
  15. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις
  16. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά
  17. Τυρί φέτα
  18. Τυρί γκούντα
  19. Τυρί με χαμηλά λιπαρά
  20. Χυμός τομάτας διατηρημένος
  21. Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)
  22. Μαργαρίνες
  23. Παρθένο ελαιόλαδο
  24. Ηλιέλαιο
  25. Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
  26. Λευκή ζάχαρη
  27. Φόρμουλα μωρών (παιδικές τροφές)
  28. Γάλα βρεφικής ηλικίας (παιδικές τροφές)
  29. Ελληνικός καφές
  30. Στιγμιαίος καφές
  31. Γαλλικός καφές
  32. Τσάι ή χαμομήλι
  33. Κακάο σε σκόνη
  34. Χυμός πορτοκάλι
  35. Απολυμαντικά χεριών / αντισηπτικά
  36. Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)
  37. Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες
  38. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι
  39. Χαρτί κουζίνας
  40. Χαρτί υγείας
  41. Οδοντόκρεμες
  42. Σερβιέτες
  43. Ταμπόν
  44. Σαμπουάν
  45. Σαπούνια σε στερεή κατάσταση
  46. Πάνες ακράτειας
  47. Πάνες για μωρά
  48. Μωρομάντηλα
  49. Σαμπουάν για μωρά
  50. Τροφές για σκύλους
  51. Τροφές για γάτες

Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] .

Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

 

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ειδικό σήμα

Καλάθι του νοικοκυριού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Συνελήφθη ο «βιαστής με το τατουάζ» - Πώς συνεργάστηκαν οι ελληνικές με τις αλβανικές Αρχές
  • Καλάθι του νοικοκυριού: Τα 51 προϊόντα και το αυτοκόλλητο για να τα ξεχωρίζουμε - Κάθε Τετάρτη νέα λίστα
  • Το ενεργειακό κόστος «τσακίζει» τα αποθεματικά των ΑΕΙ: Κλειστά φώτα σε αίθουσες, γραφεία και εργαστήρια
  • Εφορία: Σε ποιους στέλνει ραβασάκια με φόρους από τα... παλιά - Μάχη με το χρόνο
  • Η τελευταία ελπίδα για την σωτηρία του πλανήτη απομακρύνεται. Η κλιματική αλλαγή στην τελευταία φάση, πριν την καταστροφή;
επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • σούπερ μάρκετ
  • εφαρμογή
  • καταναλωτές
  • καλάθι
  • ειδήσεις τώρα
  • καλάθι του νοικοκυριού
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.03.2023 12:45
Επίδομα παιδιού: Λάθη στην τελευταία πληρωμή - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 29.03.2023 10:08
Εμφιαλωμένο νερό, γάλα και αναψυκτικά: Πόσο ακριβαίνουν απο 1η Ιουλίου - Το κουπονι επιστροφής χρημάτων
MENSHOUSE
«Με ένα ουίσκι γράφει ό,τι του πεις»: Η καταγγελία του Αλέφαντου για δημοσιογράφο που παραλίγο να τον στείλει φυλακή
MENSHOUSE
Παράδεισος με… απαγορευμένο καρπό: Η ελληνική παραλία- όνειρο που κανείς δεν κάνει το λάθος να αφήσει το αμάξι του στη σκιά (Pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
28-03-2023 23:00
Προσλήψεις Εκπαιδευτών Ενηλίκων με 2.660 ευρώ καθαρά σε ένα μήνα - Πώς παίρνετε επάρκεια
02
28.03.2023 21:40
ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν 850 προσλήψεις σε δήμους
03
29.03.2023 12:40
Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ - Οι τυχεροί λαχνοί του Φεβρουαρίου
04
29.03.2023 14:46
Κώλυμα με το επίδομα παιδιού: Γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις δικαιούχων - Τι απαντά ο ΟΠΕΚΑ
05
30.03.2023 05:31
Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε καταβάλλεται - Πώς θα το υπολογίσετε

POPULAR VIDEOS

Κυβέρνηση: Ο Ανδρουλάκης έδωσε ώθηση στην αυτοδυναμία της ΝΔ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.03.2023 19:01
Κυβέρνηση: Ο Ανδρουλάκης έδωσε ώθηση στην αυτοδυναμία της ΝΔ
Φουντώνει η κόντρα για την επόμενη μέρα των εκλογών
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.03.2023 18:54
Φουντώνει η κόντρα για την επόμενη μέρα των εκλογών
Κεντρικό δελτίο 29/03/2023
Κεντρικό... | 29.03.2023 20:03
Κεντρικό δελτίο 29/03/2023
Αυτοψία του OPEN στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.03.2023 19:30
Αυτοψία του OPEN στη γραμμή Θεσσαλονίκη - Φλώρινα
Ακόμα στο… περίμενε για την επανεκκίνηση των τρένων
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 29.03.2023 19:46
Ακόμα στο… περίμενε για την επανεκκίνηση των τρένων