• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση νεογέννητο βρέφος με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση - Συνελήφθη η 18χρονη μητέραΤέμπη - Συγκλόνισαν οι οικογένειες Βλάχου και Πλακιά: «Ακόμα οι τάφοι είναι ανοιχτοί» - Δεκτό το αίτημα για το κινητό του σταθμάρχηΜαζωνάκης: Alert για πιθανή θρόμβωση στα πρώτα 10 λεπτά της πλασμαφαίρεσης - Το διαγραμμένο βίντεο της γιατρού και οι καταγγελίες για την αδρεναλίνηΦωτιά τώρα σε διαμέρισμα στην Κυψέλη - Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   15.09.2026 05:55
Μαρία Λιλιοπούλου
Μαρία Λιλιοπούλου

Συντάκτρια

Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Φρένο» στη χωρητικότητα τους επόμενους μήνες

AEGEAN: Αύξηση επιβατών και τζίρου, αλλά «ψαλίδι» στην κερδοφορία λόγω καυσίμων

Σημαντικό αποτύπωμα είχε και η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ανθεκτική παρέμεινε η ζήτηση για ταξίδια το πρώτο εξάμηνο του 2026 για την AEGEAN, ωστόσο η σημαντική άνοδος του κόστους καυσίμων, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, «ψαλίδισε» την κερδοφορία του Ομίλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η AEGEAN, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο Α’ εξάμηνο ανήλθε σε 816,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Την ίδια στιγμή, η εταιρεία μετέφερε 7,8 εκατ. επιβάτες, 3% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι προσφερόμενες θέσεις αυξήθηκαν επίσης κατά 3%, φτάνοντας τα 9,7 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος | 14.09.2026 22:26
Πέθανε στα 107 του ο γηραιότερος επιζών του Ολοκαυτώματος, Αχαρόν Βιντάφσκι
Κόσμος | 14.09.2026 23:00
60χρονος στη Βρετανία ομολόγησε ότι νάρκωνε και βίαζε τη σύζυγό του επί 20 χρόνια - Ακόμη 12 άνδρες εμπλέκονται στην υπόθεση

Η εικόνα, ωστόσο, διαφοροποιείται αισθητά σε επίπεδο κερδοφορίας. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 145,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7%, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων καταγράφηκαν ζημιές 5,7 εκατ. ευρώ. Μετά από φόρους, το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδοφορίας την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Βασικός παράγοντας πίεσης ήταν το κόστος καυσίμων. Η καθαρή συνολική επιβάρυνση από την άνοδο της τιμής του καυσίμου και τα δικαιώματα ρύπων, μετά και το όφελος από τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, ανήλθε σε 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αρνητικά επηρέασαν τα αποτελέσματα οι συναλλαγματικές αποτιμήσεις, οι οποίες πέρασαν από κέρδη 30,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2025 σε ζημιές 14,1 εκατ. ευρώ φέτος.

Σημαντικό αποτύπωμα είχε και η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Οι εξελίξεις επηρέασαν μέρος του διεθνούς δικτύου της AEGEAN, με διακοπές πτήσεων ιδιαίτερα κατά το τετράμηνο Μαρτίου - Ιουνίου, αλλά και τη ζήτηση για επιβατική κίνηση που συνδεόταν μέσω της Αθήνας με την ευρύτερη περιοχή.

Στο εσωτερικό δίκτυο, αντίθετα, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 6%, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική των ελληνικών προορισμών. Στο εξωτερικό παρέμεινε στα επίπεδα του 2025, ενώ ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 80,3%.

Καλύτερη ήταν η εικόνα κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 495,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 3%, ενώ η AEGEAN μετέφερε 4,5 εκατ. επιβάτες, 1% περισσότερους από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Τα EBITDA ανήλθαν σε 98,8 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους σε 18,5 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία διατήρησε θετική λειτουργική και καθαρή κερδοφορία παρά τις πιέσεις.

«Φρένο» στη χωρητικότητα τους επόμενους μήνες

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN, Δημήτρης Γερογιάννης, σημείωσε ότι κατά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου η ζήτηση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται κατά 4,8%, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δίκτυο.

Ωστόσο, η τιμή του jet fuel παραμένει ο βασικός πονοκέφαλος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η τιμή του καυσίμου παραμένει σήμερα διπλάσια από τα επίπεδα των αρχών του έτους, γεγονός που οδηγεί την εταιρεία σε ιδιαίτερα πειθαρχημένη πολιτική χωρητικότητας για τους επόμενους 6 - 8 μήνες.

Η AEGEAN επιλέγει, δηλαδή, να κινηθεί με μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη της χωρητικότητας, προσαρμόζοντας την παραγωγή στις συνθήκες της αγοράς και στη ζήτηση, σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος παραμένει υψηλό και η γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν έχει εξαλειφθεί.

Παρά τις πιέσεις στην κερδοφορία, ο Όμιλος διατηρεί ισχυρό ταμειακό «μαξιλάρι». Στις 30 Ιουνίου 2026 τα ταμειακά διαθέσιμα, τα ισοδύναμα και οι λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις ανέρχονταν σε 956,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ακόμη και μετά την καταβολή μερίσματος 81,1 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2025.

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου. Κατά το πρώτο εξάμηνο παραδόθηκαν πέντε νέα Airbus A321neo, ανεβάζοντας στις 43 τις συνολικές παραλαβές αεροσκαφών της οικογένειας Airbus neo, εκ των οποίων 21 A320neo και 22 A321neo. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο A321neo.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Φοιτητικές εστίες Ιωαννίνων: «Ζούμε μέσα στη μούχλα» - Δύο ώρες ζεστό νερό, φίδια στα χόρτα και απειλή έξωσης για 40 ευρώ

Θάνατος Μαζωνάκη: Η ανατροπή με το κατηγορητήριο, όσα κατέγραψε το μηχάνημα στο ιατρείο και η «βροχή» καταγγελιών

Ο χακαρισμένος λογαριασμός του Θεοχάρη, οι δημοσκοπήσεις που όλοι περιμένουν και ο χειμώνας που μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι

Οι αστάθμητοι παράγοντες που ανησυχούν την κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα στο δρόμο προς τις κάλπες

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • οικονομικά αποτελέσματα
  • Aegean
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr