Κωνσταντινούπολη: Η Μονή της Χώρας μετατρέπεται σε τζαμί
Η πρώην μονή είχε μετατραπεί σε μουσείο στις 2 Αυγούστου 1945🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, το διάσημο μουσείο με τα απαράμιλλης αξίας μωσαϊκά, μετατρέπεται κι αυτή σε τζαμί από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.
Η πρώην μονή είχε μετατραπεί σε μουσείο με απόφαση υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Αυγούστου 1945. Το 2019, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι «το τέμενος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για άλλους λόγους πλην της αρχικής του λειτουργίας». Την 1η Αυγούστου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την εκ νέου μετατροπή της μονής σε τέμενος, χωρίς ωστόσο να ανοίξει για μουσουλμανική λατρεία, καθώς υπήρχαν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης. Ενώ η διαδικασία αποκατάστασης βρισκόταν σε εξέλιξη, το ‘τέμενος Kariye’ παρέμεινε ανοιχτό για τους επισκέπτες ως μουσείο.
Έτσι το ιστορικό τέμενος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το οποίο αποφασίστηκε να αποδοθεί στη θρησκευτική λατρεία μετά τη μεταφορά του στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων με απόφαση του Τούρκου προέδρου της Δημοκρατίας, θα ανοίξει για λατρεία την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί μάλλινα κόκκινα χαλιά ειδικά σχεδιασμένα, ενώ τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του τεμένους αποκαταστάθηκαν πλήρως.
Δημοσιεύματα σχετικά με τη Μονή της Χώρας
Γενί Σαφάκ: "Το τέμενος Kariye ανοίγει τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου"
Ακσάμ: "Επαναλειτουργεί ύστερα από 79 χρόνια! Μετά την Αγία Σοφία και τώρα το τέμενος Kariye'
Γενί Ακίτ: "Τα πλήθη περίμεναν εναγωνίως, ανακοινώθηκε η ημερομηνία! Επαναλειτουργεί το τέμενος Kariye "
Αϊντινλίκ: "Ολοκληρώνεται η συντήρηση στο τέμενος Kariye! Το τέμενος που μετατράπηκε από εκκλησία, επαναλειτουργεί στις 23 Φεβρουαρίου"
Σον ντακικά: " Το τέμενος που μετατράπηκε από εκκλησία, δίδεται για (μουσουλμανική) λατρεία"
Η μάχη της Δεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα, τα πρώτα ονόματα για Σαμαρά και η μάχη της Κεντροαριστεράς
Ισχυρισμός - φρίκη από τον 43χρονο πατέρα του νεκρού βρέφους στην Κυψέλη: «Ήταν σατανιασμένο, μόλις πέθανε ηρέμησε το σπίτι μας» - Τι ερευνούν οι αρχές
Ποιοι φόροι θα μειωθούν: Πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Πώς αλλάζει τους συσχετισμούς στην Αν. Μεσόγειο και προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




