Οι πιέσεις των επιχειρηματικών κολλοσών ανέστειλαν τους δασμούς στην τεχνολογία
Ο Τραμπ ουσιαστικά αναγκάστηκε να πάρει πίσω την εξαγγελία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋

Αναμενόμενη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς στα τεχνολογικά προϊόντα, όπως τα smartphones και οι υπολογιστές, καθώς αν παρέμενε αμετακίνητος στις αρχικές εξαγγελίες του, τότε το κόστος για τους Αμερικανούς καταναλωτές θα μπορούσε ακόμα και να τριπλασιαστεί.
Η εξήγηση για την «αναδίπλωση» του Τραμπ
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αλλεπάλληλες πιέσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς προς τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να θεωρούν ότι οι δασμοί 145% στην Κίνα θα τριπλασιάσουν τις τιμές των τεχνολογικών ειδών.
Σύμφωνα με την ανάλυση του του Αντώνη Κρητικού στο κεντρικό δελτίο του OPEN, η ακολουθία είναι συγκεκριμένη και παρατηρήθηκε μια κίνηση πανικού από την Apple χθες (11/4), που φόρτωσε 1,5 εκατομμύρια iPhone σε αεροπλάνο από την Ινδία, προκειμένου να τα μεταφέρει στις ΗΠΑ, ώστε να γλυτώσει την εφαρμογή των δασμών στα συγκεκριμένα προϊόντα. Μια μέρα νωρίτερα (10/4), οι τεχνολογικοί κολοσσοί προειδοποίησαν τον Λευκό Οίκο ότι οι τιμές για τους Αμερικανούς πολίτες θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Συγκεκριμένα, το iPhone 16 της Apple κοστίζει αυτή τη στιγμή 1.199 δολάρια, ενώ μετά την επιβολή δασμών 54% η τιμή του θα αυξανόταν κατά 350 δολάρια. Μάλιστα, σε περίπτωση που τα εν λόγω κινητά κατασκευαστούν στις ΗΠΑ, τότε οι καταναλωτές θα τα αγόραζαν με περίπου 3.500 δολάρια.
Η αναδίπλωση του Ντόναλντ Τραμπ έχει εξήγηση, λοιπόν, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.
Ποια προϊόντα εξαιρούνται
Οι ανακοινώσεις έγιναν το βράδυ της Παρασκευής (11/4) και δημοσιεύτηκαν από τις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ. Συνεπώς, δεν θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί σε smartphones, φορητούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, επεξεργαστές και μνήμες, που πλέον δεν κατασκευάζονται (σχεδόν καθόλου) στις ΗΠΑ, ενώ απαιτούνται πολλά χρόνια για να στηθεί η εγχώρια παραγωγή.
Παράλληλα, στη λίστα εξαιρέσεων περιλαμβάνονται και τα μηχανήματα κατασκευής ημιαγωγών, κάτι που ευνοεί εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., η οποία έχει ανακοινώσει σημαντικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, αλλά και άλλους διεθνείς κατασκευαστές μικροτσίπ. Πάντως, αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι προσωρινή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον οι παραπάνω συσκευές να υπαχθούν σε άλλου τύπου δασμό, ιδιαίτερα για προϊόντα κινεζικής προέλευσης.
Σε σχέση με τους ημιαγωγούς, ο Τραμπ στο παρελθόν είχε υποσχεθεί την επιβολή στοχευμένου δασμού, χωρίς όμως να έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για συγκεκριμένο ποσοστό. Οι τομεακοί δασμοί που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση των ΗΠΑφτάνουν το 25%, αν και δεν είναι σαφές αν αυτή η τιμή θα ισχύσει και για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Μένει ουσιαστικά να πάρει επίσημη θέση ο Λευκός Οίκος, για να αποσαφηνιστεί το τι πρόκειται να συμβεί.
Στα άκρα ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Ο Τραμπ ψάχνει συμμάχους απέναντι στο Πεκίνο
Το Πεκίνο ανακοίνωσε νέους δασμούς με ισχύ από σήμερα την ώρα που ο Τραμπ δήλωνε αισιόδοξος, ότι θα συνάψει τελικά συμφωνία με την Κίνα, παρά την επιβολή των υπέρογκων δασμών.
Το υπουργείο υπογράμμισε επίσης ότι, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να παραβιάζουν τα συμφέροντα της Κίνας, η χώρα θα ανταποκριθεί με αντίμετρα και θα «πολεμήσει ως το τέλος».
«Η επιβολή ασυνήθιστα υψηλών δασμών από τις ΗΠΑ στην Κίνα παραβιάζει σοβαρά τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, τους βασικούς οικονομικούς νόμους και την κοινή λογική και αποτελεί εντελώς μονομερή εκφοβισμό και εξαναγκασμό», δήλωσε το κινεζικό υπουργείο.
Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί την ΕΕ να συμπράξουν για να αντισταθούν μαζί στον αμερικανικό εξαναγκασμό
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
«Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους, να προστατεύσουν μαζί την οικονομική παγκοσμιοποίηση και το διεθνές εμπορικό περιβάλλον και να αντισταθούν μαζί «σε κάθε μονομερή εξαναγκασμό», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
«Αυτό θα επιτρέψει όχι μόνο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και των νόμιμων συμφερόντων μας, αλλά επίσης την προστασία της διεθνούς ισοτιμίας και δικαιοσύνης και την επιβολή του σεβασμού των διεθνών κανόνων και της διεθνούς τάξης», πρόσθεσε ο Σι.
Ο ισπανός πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε μετά την συνάντηση με τον κινέζο ηγέτη ότι «η Ισπανία και η Ευρώπη έχουν σημαντικό έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου με την Κίνα το οποίο πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί».
Αλλά, «δεν πρέπει να αφήσουμε τις εμπορικές εντάσεις να μπουν εμπόδιο στην δυναμική της ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξήγησε ο ισπανός πρωθυπουργός.
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονται αντιμέτωπες με την καταιγίδα που προκάλεσε ο αμερικανικός πόλεμος των δασμών που εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ βυθίζοντας στην αβεβαιότητα και την αστάθεια τις αγορές.
Η Κίνα είναι βασικός στόχος του πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ: ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι δασμοί που θα επιβαρύνουν τα κινεζικά προϊόντα θα φθάσουν τελικά στο ιλιγγιώδες επίπεδο του 145%.
Η Αμερική ψάχνει… φίλους
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η κυβέρνηση Τραμπ χρειάζεται βοήθεια στον πόλεμο που κήρυξε στην Κίνα. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τώρα κλιμακώσει μια πλήρη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, την οποία δεν φαίνεται να ξέρει πώς να κερδίσει. Έτσι, η κυβέρνηση σπεύδει να βρει τρόπο να δημιουργήσει μοχλό πίεσης έναντι του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δεν έχει καμία διάθεση να υποχωρήσει στον εκφοβισμό του Τραμπ» σημειώνεται στο σχετικό άρθρο.
Στη συνέχεια του δημοσιεύματος επισημαίνεται «Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει. Θα έφερνε στην επιφάνεια τη δύναμη και την παγκόσμια ισχύ της Αμερικής και θα μπορούσε ίσως να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο για να ενεργήσει σύμφωνα με τις συνεχείς καταγγελίες των ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τη βιομηχανική κατασκοπεία και άλλα ζητήματα. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: Αυτή η προσέγγιση θα ερχόταν σε σύγκρουση με το μάντρα του Τραμπ “πρώτα η Αμερική”.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ επεσήμανε στο Fox Business αυτή την εβδομάδα ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, θα βρίσκονται σύντομα σε εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, όπως και το Βιετνάμ. “Όλοι έρχονται στο τραπέζι και ουσιαστικά η Κίνα είναι περικυκλωμένη”, είπε. Πρόσθεσε ότι ένα θέμα των συνομιλιών θα πρέπει να είναι ένας κοινός στόχος: “Πώς θα κάνουμε την Κίνα να επαναφέρει την ισορροπία της; Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος εδώ”.
Σε ποιον ανήκει η Παλαιστίνη; Όλοι και κανείς μπορούν να εγείρουν αξιώσεις στον τόπο – Οφθαλμαπάτη το μωσαϊκό της Ιστορίας
Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του στεγαστικού - Ξεκινά το επόμενο διάστημα η κοινωνική αντιπαροχή
Το χτύπημα που θα φέρει εμπλοκή των ΗΠΑ και η χαριστική βολή: Αποκρυπτογραφώντας τις κινήσεις Ιράν και Ισραήλ
Περιστέρι: Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ οδηγών - Κινηματογραφική καταδίωξη στο Χαΐδάρι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr