Ρώμη: Ποιοι θα βρίσκονται στο νέο Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Πάπα – Το παρασκήνιο και οι συμμαχίες
Ποιοι είναι οι «Μεγάλοι Γέροντες» που χωρίς να ψηφίζουν, κινούν τα νήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Το Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Πάπα είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο και αβέβαιο από όλα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο οι 133 εκλέκτορες που καθορίζουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά και οι «Μεγάλοι Γέροντες» του Βατικανού, όπως ανέφερε η Μαρία Καρχιλάκη στο OPEN.
Αυτοί οι καρδινάλιοι, οι οποίοι έχουν περάσει το όριο των 80 ετών, δεν ψηφίζουν μεν αλλά κινούν νήματα. Η παρουσία τους στο παρασκήνιο είναι αυτή που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ μιας πλειοψηφίας.
Οι «Μεγάλοι Γέροντες»
Στην πρώτη γραμμή ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, 91 ετών, ο οποίος γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του Βατικανού - στα χέρια του έχει όλους τους κρίσιμους φακέλους. Δίπλα του, οι Άντζελο Μπανιάσκο και Καμίλο Ρουίνι, ηγέτες -κατά το παρελθόν- της Συνόδου των Επισκόπων.
Η επιρροή τους φτάνει πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας και μαζί με κάποιους ακόμη, όπως ο Αυστριακός Σένμπορν και ο Αμερικανός Σον Ο’Μάλεϊ, είναι τα πρόσωπα που «ανακατεύουν την τράπουλα» και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτοί οι «γέροντες» δεν είναι απλοί παρατηρητές.
Επηρεάζουν τις στρατηγικές που θα εφαρμοστούν στις «συγκεντρώσεις», δηλαδή τα παρασκηνιακά ραντεβού όπου οι καρδινάλιοι συζητούν τις υποψηφιότητες, ζυγίζουν τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του κάθε υποψηφίου. Δεν ψηφίζουν, αλλά καθοδηγούν τους υπόλοιπους στην αναζήτηση του επόμενου Πάπα. Ξέρουν πώς να χειρίζονται τις δυναμικές και να διαχειρίζονται τις συμμαχίες.
Αυτό που γίνεται τώρα στο Βατικανό δεν είναι απλώς μια εκλογή. Είναι μια διαρκής αναμέτρηση για το μέλλον της Καθολικής Εκκλησίας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
Το οικονομικό και γεωπολιτικό «σαφάρι» Τραμπ στις χώρες του Περσικού Κόλπου – Τα deal και τα ανταλλάγματα που ζητούν τα πλούσια βασίλεια
Η ακτινογραφία του πορίσματος του ΕΜΠ για το δυστύχημα των Τεμπών: Τα έλαια σιλικόνης και το ηλεκτρικό τόξο
Τριπλός θάνατος στο Ελληνικό: «Φως» στην υπόθεση από την νεκροψία-νεκροτομή - Οι κινήσεις της οικιακής βοηθού
Yπότροπη αγριόπαπια «συνελήφθη» να πετάει με υπερβολική ταχύτητα στην Ελβετία
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr