Διπλωματικό θρίλερ για την Ουκρανία: Γρίφος η παρουσία Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη – Τι θα κάνει ο Τραμπ
H Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φιλοξενήσει την πρώτη απευθείας επαφή Μόσχας-Κιέβου από το 2022🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋

Σε δυο ημέρες, η Κωνσταντινούπολη αναμένεται να φιλοξενήσει την πρώτη απευθείας επαφή Μόσχας-Κιέβου από το 2022. Όχι για ειρήνη, αλλά για να δοκιμαστεί αν υπάρχει έδαφος για συνεννόηση.
Για λίγες ώρες το Σάββατο, η εικόνα μιας ενιαίας Δύσης απέναντι στη Ρωσία έμοιαζε πειστική. Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Πολωνίας βρέθηκαν στο Κίεβο, ζητώντας από τον Πούτιν να αποδεχτεί κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα, για να ξεκινήσει διάλογος. Μάλιστα, η επίσημη φωτογραφία του τηλεφωνήματος στον Τραμπ έδειχνε πως η Ουάσιγκτον συντάσσεται. Όμως, μέσα σε 24 ώρες, όλα ανατράπηκαν.
Η αντίδραση Τραμπ
Ο Πούτιν αντιπρότεινε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Και ο Τραμπ, όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά υιοθέτησε ανοιχτά την πρόταση Πούτιν, καλώντας την Ουκρανία να προσέλθει άμεσα στις διαπραγματεύσεις. Ένα ακόμη σημάδι ότι η παλιά αμερικανική γραμμή πίεσης προς το Κρεμλίνο έχει αντικατασταθεί από έναν πιο πραγματιστικό, ενίοτε φιλικό διάλογο - και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου ο ίδιος ο Τραμπ, ξεκινώντας περιοδεία στη Μέση Ανατολή, μοιάζει να ενορχηστρώνει παράλληλα πρωτοβουλίες και για τις τρεις μείζονες κρίσεις της εποχής: Ουκρανία, Γάζα και εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, όπως ανέφερε η Μαρία Καρχιλάκη στο OPEN.
Η διπλωματική απάντηση Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι επέλεξε να απαντήσει στρατηγικά. Δήλωσε πως θα βρίσκεται ο ίδιος στην Τουρκία, περιμένοντας τον Πούτιν. Η δήλωση είχε συμβολική βαρύτητα, αλλά όχι ουσία: το Κρεμλίνο ουδέποτε πρότεινε προσωπική συνάντηση των δύο ηγετών, ούτε υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στη ρωσική πρόταση. Όπως επιβάλλει η διπλωματική πρακτική, συνομιλίες τέτοιου επιπέδου ξεκινούν με αντιπροσωπείες - και οι ηγέτες παρεμβαίνουν μόνο όταν έχει διαμορφωθεί προσχέδιο συμφωνίας. Άλλωστε, το αν τελικά ο ίδιος ο Ζελένσκι ηγηθεί της ουκρανικής αποστολής είναι δικό του ζήτημα και δεν επηρεάζει την ουσία των διαπραγματεύσεων.
Η ουσία είναι μία: η Ευρώπη καλείται τώρα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει μόνη της την πίεση προς τη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον, υπό τον Τραμπ, δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν θέλει ρήξη με τη Ρωσία, ούτε θα στηρίξει ενεργά τη στρατηγική σύγκρουσης που επιθυμούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Κι αν η συνάντηση της Πέμπτης τελικά πραγματοποιηθεί, ένα είναι βέβαιο: ο Ταγίπ Ερντογάν, ως οικοδεσπότης, θα έχει ήδη προσθέσει άλλη μία πολύτιμη εγγραφή στο προσωπικό του διπλωματικό παλμαρέ.
«Απαράδεκτο τελεσίγραφο» χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την ευρωπαϊκή στάση προς τη Μόσχα
Έντονη αντίδραση προκάλεσε στο Κρεμλίνο το «τελεσίγραφο» που απηύθυναν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας από τη Μόσχα να αποδεχτεί 30ήμερη εκεχειρία ως προϋπόθεση για άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Η γλώσσα των τελεσιγράφων είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία. Δεν είναι πρέπουσα. Δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι στη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Απειλές για κυρώσεις – Νέα επίθεση με drones από τη Ρωσία
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Ουκρανία, Ε.Ε. και ΗΠΑ προχώρησαν σε κοινή δήλωση, καλώντας τη Ρωσία να αποδεχτεί «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από σήμερα. Στην ίδια ανακοίνωση, προειδοποίησαν πως σε περίπτωση άρνησης, θα ακολουθήσουν «μαζικές κυρώσεις» σε βάρος της Μόσχας.
Η Ρωσία αγνόησε το τελεσίγραφο, εξαπολύοντας τη νύχτα επίθεση με περισσότερα από 100 drones κατά ουκρανικών στόχων, κλιμακώνοντας την ένταση.
Αναμονή για απάντηση στην πρόταση Ζελένσκι
Όλα αυτά διαδραματίζονται ενώ εκκρεμεί ακόμη η απάντηση του Κρεμλίνου στην πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την προσεχή Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη.
Χάος στη Μέση Ανατολή μετά και τις ιρανικές επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις - Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιράκ έκλεισαν τους εναέριους χώρους
Ιβάν Σαββίδης: «Ό,τι λέω το τηρώ» - Όλα στο φως από τον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα
Απελπιστική η κατάσταση στη Χίο: «Άνεμοι 8 μποφόρ και φλόγες 30 μέτρα» - Μάχη να κοπεί το μέτωπο πριν τα Μαστιχοχώρια
Συγκλονιστικές εικόνες από τη Λέσβο, 10 χρόνια μετά την ανθρωπιστική κρίση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr