Ξεκινούν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία: Οι στόχοι και η «θολή» ελπίδα για εκεχειρία
Ο Ζελένσκι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο Πούτιν παρέμεινε στη Μόσχα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είναι πιθανή μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Τουρκία σήμερα (15/5), σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος επέλεγε να εμφανιστεί στις συνομιλίες που ο ίδιος πρότεινε.
Οι απευθείας συνομιλίες στην Τουρκία και η στάση ΗΠΑ - Ευρώπης
Το Κρεμλίνο στην ενημέρωσή του δεν αναφέρει το όνομα του Πούτιν μεταξύ αυτών που θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, με τις συνομιλίες να είναι απίθανο να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, ωστόσο, μια απευθείας συνάντηση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σε οποιοδήποτε επίπεδο θα αποτελούσε ορόσημο στη σύγκρουση, αφού είναι γνωστό ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν καθίσει στο τραπέζι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν για πρώτη φορά πρότεινε να γίνουν συνομιλίες, ως απάντηση στο τελεσίγραφο κατάπαυσης του πυρός που έδωσαν στη Μόσχα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως ξεκαθάρισαν, η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει νέος γύρος κυρώσεων.
Πρακτικά, ο Πούτιν αγνόησε το τελεσίγραφο, προτείνοντας απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πιθανότατα, αυτή η κίνηση έγινε με στόχο να καθυστερήσουν οι κυρώσεις, κάτι που έχει ξανακάνει ο ίδιος στο παρελθόν, όπως αναφέρει το CNN.
Οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία αρχικά ανέφεραν ότι δεν γίνεται να υπάρξουν συνομιλίες πριν συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό άλλαξε γρήγορα, όταν επενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέτρεψε μέσω ανάρτησής του να γίνει άμεσα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πούτιν, ωστόσο, δεν πρότεινε μια απευθείας επικοινωνία με τον Ζελένσκι, αλλά να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες που είχαν γίνει την άνοιξη του 2022, όπου συμμετείχαν διπλωμάτες, αλλά όχι οι ηγέτες των δύο χωρών.
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα ταξιδέψει στην Τουρκία, καλώντας τον Πούτιν να πράξει το ίδιο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί με κανέναν άλλον Ρώσο αξιωματούχο, αφού όπως υποστηρίζει «τα πάντα στη Ρωσία εξαρτώνται από τον Πούτιν». Ο Τραμπ περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, πιέζοντας τις δύο πλευρές, καθώς τόνισε ότι αν κριθεί σκόπιμο θα μεταβεί και αυτός στην Τουρκία. Μάλιστα, το Κίεβο εξέλαβε θετικά την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου. Πάντως, κάτι τέτοιο, εν τέλει, δεν φαίνεται ότι θα συμβεί.
Ο Πούτιν δεν έχει πρόθεση να εμφανιστεί στη συνάντηση, καθώς σε περίπτωση που το κάνει, ουσιαστικά θα υπονομεύσει το αφήγημά του περί παράνομης κυβέρνησης Ζελένσκι. Από την πλευρά, η απουσία του Ρώσου προέδρου, δίνει τη δυνατότητα στον Ουκρανό ομόλογό του να επισημάνει ότι η Μόσχα δεν θέλει να υπάρξει ειρήνη, κάτι που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, με τον Τραμπ από την άλλη να τηρεί στάση αναμονής.
Τι θα τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις
Είναι δεδομένο ότι οι δύο πλευρές έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το τι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν στις συνομιλίες τους. Ο Ζελένσκι την Τρίτη (13/5) δήλωσε πως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια συμφωνία για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, θα ήταν αποτυχία.
Ο Πούτιν από τη μεριά του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών να «κανονιστεί κάποιο είδος νέας εκεχειρίας», σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα έχουν ως στόχο την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης.
Ως «βαθύτερες αιτίες» εννοεί τα μακροχρόνια ρωσικά παράπονα που περιλαμβάνουν την ύπαρξη της Ουκρανίας, που ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, ως κυρίαρχου κράτους και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τόση η Ουκρανία, όσο και οι σύμμαχοί, δεν διαπραγματεύονται τίποτα από τα παραπάνω.
Τα γεγονότα από την τελευταία φορά που Ρωσία και Ουκρανία κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλίων
Μόσχα και Κίεβο συνομίλησαν απευθείας την άνοιξη του 2022 στην Τουρκία και τη Λευκορωσία, όταν έγινε σαφές ότι το σχέδιο του Πούτιν να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία και να εγκαταστήσει μια νέα κυβέρνηση – μαριονέτα, είχε αποτύχει. Αυτό οδήγησε τη Ρωσία στο να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της μέσα από διαπραγματεύσεις.
Οι συνομιλίες άρχισαν να καταρρέουν όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν να απελευθερώνουν τμήματα της βόρειας Ουκρανίας, όπου υπήρχαν σαφείς αποδείξεις για σφαγές και άλλες θηριωδίες. Μάλιστα, όσα ήρθαν στο φως από την πόλη Μπούτσα, δυνάμωσαν την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού.
Ποιος θα παραστεί στις συνομιλίες αντί του Πούτιν;
Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν να μεταβεί στην Τουρκία για τις απευθείας συνομιλίες, με το Κρεμλίνο, ωστόσο, να προετοιμάζει το έδαφος για την απουσία του Ρώσου προέδρου.
«Οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν οργανώνονται καθόλου με αυτόν τον τρόπο», διευκρίνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Κονσταντίν Κοσατσόφ στο κρατικό κανάλι Russia 24 στις αρχές της εβδομάδας.
Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανώτερος σύμβουλος του Πούτιν και μέλος του γραφείου του Ανώτατου Συμβουλίου της χώρας, θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας, κάτι που είχε συμβεί και το 2022. Αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο, αφού ο Τραμπ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία αν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός.
Όσα είναι γνωστά για τις συνομιλίες
Η τουρκική κυβέρνηση πριν από μερικά 24ωρα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης και της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία.
Η Τουρκία, στο παρελθόν, έπαιξε τον ρόλο της «γέφυρας» μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όταν μεσολάβησε για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλές φορές έχει αναφερθεί στην καλή σχέση που διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκονται και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Κιθ Κέλογκ (απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία) και ο Στιβ Γουίτκοφ (απεσταλμένος για θέματα εξωτερικού). Στην Τουρκία βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, με τους Αμερικανούς να παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.
Από τον Νοέμβριο του 2024 το «πράσινο φως» για χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν, παραδέχεται ο Νετανιάχου - Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση
Τραγωδία: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Άραχθο
Times of Israel: Το Ισραήλ προετοιμαζόταν χρόνια για το χτύπημα στο Ιράν - Συμμετείχε και η Μοσάντ
Ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο μάνατζερ που έχασε τη ζωή του στο μετρό του Συντάγματος – Η ανακοίνωση της εταιρείας PROSPORT
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr