Ερντογάν: Ξαναβάζει στο τραπέζι την Κωνσταντινούπολη μέσω του Ουκρανικού
Ο Ερντογάν επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη ως μεθόριο διπλωματίας και αναγορεύει τον Τραμπ σε δυνητικό πρωταγωνιστή της ειρήνης.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Στην τεθλασμένη των γεωπολιτικών εξελίξεων, ο Ερντογάν επαναφέρει την Κωνσταντινούπολη ως μεθόριο διπλωματίας και αναγορεύει τον Τραμπ σε δυνητικό πρωταγωνιστή της ειρήνης.
Κατά την επιστροφή του από τα Τίρανα, όπου συμμετείχε στην 6η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, εστιάζοντας στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, στο μέλλον του ουκρανικού πολέμου και στη νέα διάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Όπως ανέφερε, στη Σύνοδο που φιλοξενήθηκε από την Αλβανία και είχε ως θέμα «Νέα Ευρώπη σε έναν νέο κόσμο», συμμετείχαν περίπου 50 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
«Και στις δύο συνόδους κορυφής μετέφερα τα προβλήματα και τις λύσεις που αντιμετωπίζουμε στο περιφερειακό και παγκόσμιο πλαίσιο».
Ουκρανία: Η ειρήνη «περνά» από την Κωνσταντινούπολη
Παρά το αδιέξοδο του πολέμου και τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επιμένει στο αφήγημα της Τουρκίας ως «γέφυρας ειρήνης», τονίζοντας πως η Κωνσταντινούπολη είχε ήδη αναδειχθεί σε σημείο συμφιλίωσης και πως το πεδίο πρέπει να μεταφερθεί εκ νέου στο τραπέζι της διπλωματίας.
«Μοιράστηκα πληροφορίες σχετικά με τις πρόσφατες επαφές μας για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας».
Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια για μία σύνοδο Ζελένσκι - Πούτιν, σημείωσε ότι δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.
«Όταν εξετάζουμε ποιοι είναι οι ηγέτες που δραστηριοποιούνται εδώ, ο κ. Πούτιν είναι ένας σημαντικός πρωταγωνιστής εδώ. Ο κ. Τραμπ είναι επίσης πρωταγωνιστής. Ο κ. Ζελένσκι το ίδιο. Κάναμε το κάλεσμά μας σε όλους. Η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή. Από την αρχή καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου. Αυτή η σύνοδος κορυφής σχεδιάζεται ως ένα σημαντικό βήμα που θα ανοίξει τις πόρτες της ειρήνης στο τέλος των προσπαθειών μας».
Η Άγκυρα επιδιώκει να πιστωθεί όχι απλώς τον ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά και την πατρότητα ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού, προβάλλοντας τη «μεθοδικότητα» των παρεμβάσεών της και την ανωτερότητα του τουρκικού διαλόγου.
«Ως Τουρκία, προσπαθούμε για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Δεν λέμε μόνο "να τελειώσει ο πόλεμος", αλλά προτείνουμε μεθόδους, προετοιμάζουμε το έδαφος και κάνουμε εκκλήσεις γι' αυτό. Πρώτα απ' όλα, για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει να σωπάσουν τα όπλα και να μιλήσει η διπλωματία. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν, αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο πόλεμος να ολοκληρωθεί με συγκρούσεις και όπλα. Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα οριστικό αποτέλεσμα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ως εκ τούτου, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διαμεσολαβητικό μας ρόλο για τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διαλόγου μεταξύ των μερών και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσβλέποντας μάλιστα και στη στήριξη της Ε.Ε.
«Προσβλέπουμε στην υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, για την ευαίσθητη διαδικασία που διεξάγουμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό».
Σύντομα η άρση CAATSA
Ο Ερντογάν επενδύει ξανά στην προσωπική χημεία με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ παρουσιάζει μια σταδιακή «επουλωτική πορεία» στις κυρώσεις του CAATSA.
«Μπορούμε εύκολα να πούμε ότι υπάρχει μια άμβλυνση στο θέμα των CAATSA. Το συζητήσαμε αυτό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ και τον νεοδιορισθέντα πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία Τομ Μπάρακ, όταν τον υποδεχθήκαμε. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τη διαδικασία CAATSA πολύ πιο γρήγορα. Ως δύο μεγάλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ή εμπόδια στον τομέα της άμυνας μεταξύ μας. Η απόφαση που ελήφθη είναι μια πολύ ακριβής απόφαση από αυτή την άποψη. Η άρση όλων των εμποδίων που είναι αντίθετα με το πνεύμα της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης είναι η μεγαλύτερη προσδοκία μας. Κάθε θετικό βήμα που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμο για εμάς. Με την ανάληψη των καθηκόντων του φίλου μου Τραμπ, έχουμε επιτύχει μια πιο ανοικτή, πιο εποικοδομητική και πιο ειλικρινή επικοινωνία για τα θέματα αυτά. Έχουμε κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ, από την αμυντική βιομηχανία μέχρι τις οικονομικές σχέσεις, από την περιφερειακή ασφάλεια μέχρι τα παγκόσμια προβλήματα. Όπως πάντα, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης. Η εταιρική σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή μας και στον κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό και προσανατολισμένο σε αποτελέσματα έδαφος διαλόγου».
Η Τουρκία, κλειδοκράτορας της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Η τουρκική πολιτική επιχειρεί να τοποθετήσει την Άγκυρα στον πυρήνα της ασφάλειας της Ευρώπης και ο Ερντογάν προβάλλει τον εαυτό του ως αναντικατάστατο κρίκο σταθερότητας.
«Τόνισα για άλλη μια φορά τη σημασία της συνεργασίας με τη χώρα μας και τι πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη. Εξέφρασα τον αναντικατάστατο ρόλο της Τουρκίας στο μέλλον της Ευρώπης, καθώς επανεξετάζουμε την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Ασφάλειας και τους μηχανισμούς στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τα πολιτικά εμπόδια και τις προκατειλημμένες συμπεριφορές μπροστά στη βαθύτερη συνεργασία σε όλους αυτούς τους τομείς. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επιτύχει τον πολυπόθητο μετασχηματισμό και η ανταγωνιστικότητά της θα είναι πολύ λιγότερο ανταγωνιστική από κάθε άποψη».
Από τον Νοέμβριο του 2024 το «πράσινο φως» για χτύπημα στα πυρηνικά του Ιράν, παραδέχεται ο Νετανιάχου - Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση
Τραγωδία: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Άραχθο
Times of Israel: Το Ισραήλ προετοιμαζόταν χρόνια για το χτύπημα στο Ιράν - Συμμετείχε και η Μοσάντ
Ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο μάνατζερ που έχασε τη ζωή του στο μετρό του Συντάγματος – Η ανακοίνωση της εταιρείας PROSPORT
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr