Κοινό μέτωπο Γαλλίας, Βρετανίας, Καναδά κατά Ισραήλ: «Θα αναγνωρίσουμε παλαιστινιακό κράτος»
Απειλούν με κυρώσεις για τη Γάζα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋

Σε πρωτοφανή αυστηρό τόνο, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς κάλεσαν από κοινού την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση, οι τρεις χώρες προειδοποιούν ότι θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του Τελ Αβίβ.
Η παρέμβαση των τριών δυτικών χωρών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η διεθνής κατακραυγή για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα κορυφώνεται, ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.
«Απεχθής φρασεολογία και παραβίαση διεθνούς δικαίου»
Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Παρίσι, Λονδίνο και Οττάβα καταγγέλλουν τη ρητορική μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου ως "απεχθή", σημειώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις υποκινούν το μίσος και τη βία κατά των Παλαιστινίων.
Τονίζουν ότι η βίαιη και εξαναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών εντός της Γάζας συνιστά καθαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ χαρακτηρίζουν τις εν εξελίξει επιχειρήσεις "σκανδαλώδεις".
«Η παραβίαση των ορίων που έχουν τεθεί από το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να μένει αναπάντητη», επισημαίνουν οι τρεις κυβερνήσεις και προειδοποιούν ρητά ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, εφόσον το Ισραήλ συνεχίσει να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας.
Στήριξη σε ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτο - Απαίτηση για άμεση εκεχειρία
Η κοινή ανακοίνωση εκφράζει επίσης στήριξη στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Παράλληλα, οι τρεις χώρες ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων, διαμηνύοντας ότι η προστασία των αμάχων και των κρατουμένων πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο προσκήνιο
Η πιο καθοριστική ίσως δήλωση της κοινής ανακοίνωσης αφορά τη βούληση των τριών χωρών να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης, ως μέρος μιας ευρύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας για λύση δύο κρατών. Όπως σημειώνεται, η δημιουργία δύο κρατών αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική οδό για την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων.
«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε, σε συντονισμό με άλλες χώρες, για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στο πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου που θα σέβεται την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η κοινή αυτή ανακοίνωση των τριών μεγάλων δυτικών χωρών δεν είναι απλώς μια ακόμη φωνή πίεσης προς το Ισραήλ, αλλά φαίνεται να σηματοδοτεί μια στροφή σε πιο επιθετική διπλωματική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Το αν θα υπάρξει απάντηση από το Τελ Αβίβ, αλλά και τι είδους «συγκεκριμένα μέτρα» ενδέχεται να ληφθούν, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες.
Τα νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή: Το αποδυναμωμένο Ιράν απέναντι στο ενισχυμένο Ισραήλ και ο ρόλος - «κλειδί» του Τραμπ
Λύση στο «θρίλερ» με την «ακέφαλη» θέση στη Γενική Γραμματεία του Υγείας: Οι παραιτήσεις, ο στρατός και η γκάφα της κυβέρνησης
Το Ισραήλ σταματά με το Ιράν, αλλά συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα: Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία
Η κόντρα Μαξίμου - τραπεζιτών με φόντο το μέλλον του Στουρνάρα, η επιχείρηση διάσωσης του Βορίδη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι τζάμπα φωτογραφίες με την Γκιλφόιλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr