Ξεκίνησε το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Σε διεθνή πρεμιέρα προβλήθηκε το «Ρώτα την Ι Τζιν»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Η αυλαία του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε την Πέμπτη 5 Μαρτίου, στο κατάμεστο Ολύμπιον, μέσα σε μια θερμή βραδιά που ανέδειξε τόσο τη σημασία της αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς πολιτισμού της πόλης όσο και την αυξανόμενη σπουδαιότητα που έχει αποκτήσει το είδος του ντοκιμαντέρ στους ταραγμένους καιρούς που βιώνουμε. Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 252 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν 80 παγκόσμιες πρεμιέρες – αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού – καθώς και 32 διεθνείς και 11 ευρωπαϊκές πρεμιέρες.
Η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού (Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές), καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, ενώ το κοινό θα μπορεί παράλληλα να παρακολουθήσει ταινίες και διαδικτυακά μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του φεστιβάλ. Σημειώνεται ότι τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο διευρυμένο τμήμα Πλατφόρμα+ θα προβληθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμα από τις 6 έως τις 20 Μαρτίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο εύρος προβολής στο κοινό.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης καλωσόρισε τους δύο παρουσιαστές της βραδιάς, τον Χρίστο Γαλιλαία, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και τον Αστέριο Πελτέκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Με τη σειρά τους έδωσαν τη σκυτάλη στη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό, η οποία αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν το ντοκιμαντέρ και τα αρχεία στην κατανόηση του παρελθόντος, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης παρουσιάστηκαν, επίσης, τα τιμητικά βραβεία που θα απονείμει η φετινή διοργάνωση, στην πρωτοποριακή δημιουργό Βουβούλα Σκούρα, στον εμβληματικό παραγωγό Γιώργο Παπαλιό, αλλά και στον ριζοσπαστικό πολυμεσικό Αμερικανό σκηνοθέτη Μπιλ Μόρισον. Επιπλέον, οι δύο παρουσιαστές στάθηκαν στην έλευση μιας αγαπημένης καλεσμένης του Φεστιβάλ, της λαμπερής σταρ του γαλλικού σινεμά Ζιλιέτ Μπινός, η οποία θα παρουσιάσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «In-I In Motion» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και θα συνομιλήσει με το κοινό σε μια ανοιχτή συζήτηση.
Ο ΕΚΚΟΜΕΔ δίπλα στους δημιουργούς
Καίρια σε αυτή τη διαδρομή είναι η συμβολή του ΕΚΚΟΜΕΔ, το οποίο στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη και παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, προσφέροντας ουσιαστικά εργαλεία χρηματοδότησης στους δημιουργούς. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Υπεύθυνος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, «το ΥΠΠΟ προχωρά σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης. Για πρώτη φορά στα επιλεκτικά προγράμματα χρηματοδότησης δημιουργούμε διακριτή και ξεχωριστή δράση, την οποία συνοδεύει ξεχωριστός και διακριτός προϋπολογισμός για το ντοκιμαντέρ. Κι αυτό συμβαίνει γιατί αναγνωρίζουμε τη δυναμική και τη σημασία του είδους, καθώς και τη συνεισφορά των δημιουργών του για την ελληνική οπτικοακουστική δημιουργία.
Είναι μια νέα και δίκαιη μεταρρύθμιση που εντάσσεται στη συνολική αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού των επιλεκτικών προγραμμάτων. Μια αύξηση εγκεκριμένη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες του ΥΠΠΟ και του ΕΚΚΟΜΕΔ. Ο προϋπολογισμός σήμερα ανέρχεται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ από τα 7 εκατομμύρια ευρώ το 2025, ποσό που ήδη αποτελούσε σημαντική αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δίνουμε στους δημιουργούς τα εργαλεία για να συνεχίσουν να καταγράφουν, να ερευνούν και να αφηγούνται».
Η γυναίκα που κέρδισε δύο φορές τον Τραμπ
Λίγο πριν την προβολή του «Ρώτα την Ι Τζιν» της Άιβι Μίροπολ, της ταινίας έναρξης του Φεστιβάλ, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης κάλεσε τη σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ στη σκηνή για να απευθύνει τον δικό της χαιρετισμό. «Σας ευχαριστώ για αυτό το απίστευτο δώρο, σας ευχαριστώ που στηρίξατε την ταινία μου από την πρώτη στιγμή, όταν είδατε ένα πρώιμο cut πριν από έναν περίπου χρόνο. Ύστερα από περισσότερα από έξι χρόνια δουλειάς, φτάσαμε απόψε στη στιγμή της διεθνούς πρεμιέρας αυτού του ντοκιμαντέρ. Μακάρι να ήταν όλη η ομάδα εδώ, αλλά θα αναλάβω να τους μεταφέρω την ατμόσφαιρα», ανέφερε αρχικά.
«Φτάσαμε σε αυτή την όμορφη, ζωντανή πόλη, όπου γιορτάζονται ο κινηματογράφος και η αλήθεια. Ταυτόχρονα, όμως, ζούμε σε μια δύσκολη εποχή για τον κόσμο, για όλους όσοι νοιαζόμαστε για την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα να ζούμε ελεύθερα, χωρίς φόβο βίας, εκτοπισμού ή αντιποίνων. Όταν πλησίασα για πρώτη φορά την Ελίζαμπεθ Τζιν για να τη ρωτήσω αν θα συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ, μου απάντησε "θα προτιμούσα να φάω το παπούτσι μου", διότι ακόμη και οι πιο θαρραλέοι υπέρμαχοι της δικαιοσύνης μπορεί να μη θέλουν να γυριστεί μια ταινία για τη ζωή τους. Ωστόσο, επέμεινα και τελικά την έπεισα. Έγινε δική μου ευθύνη να μεταφέρω την ιστορία της, αλλά και να την πείσω πόσο σημαντικό θα ήταν να τη μοιραστεί με όλους μας. Αν ήταν τώρα εδώ μαζί μας, θα μας προέτρεπε αφενός να αγανακτήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουμε αισιόδοξοι, να εμπνευστούμε από τον αγώνα της, να γελάσουμε και ν' απολαύσουμε την ιστορία της. Σας ευχαριστώ για το μεγάλο δώρο που μου κάνετε να βρίσκομαι απόψε εδώ» κατέληξε η αμερικανίδα δημιουργός.

Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνει την περιπετειώδη ζωή της δημοσιογράφου και συγγραφέα, το όνομα της οποίας έγινε συνώνυμο του ρεύματος της «Νέας Δημοσιογραφίας» στον αμερικανικό Τύπο, καθώς ήταν η πρώτη αναγνωρίσιμη γυναικεία υπογραφή σε «ανδροκρατούμενα» μέσα όπως το Esquire ή το Playboy, αλλά και η συντάκτρια της μακροβιότερης στήλης στο Elle. Η Τζιν Κάρολ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να καταδικαστεί στο δικαστήριο ένας πρώην πρόεδρος τον ΗΠΑ για σεξουαλική κακοποίηση, και μάλιστα δύο φορές. Το 2019 είχε κυκλοφορήσει το μπεστ-σέλερ «What Do We Need Men For? A Modest Proposal» (Τι χρειαζόμαστε τους άνδρες; Μια σεμνή πρόταση), παραθέτοντας τις λεπτομέρειες της σεξουαλικής επίθεσης χωρίς φόβο και με ασίγαστο πάθος.
Διανύοντας την απόσταση από τα νεανικά χρόνια της Τζιν Κάρολ και τη ζωή της ως μαζορέτας ως την εποχή που βιογραφούσε τον θρυλικό συγγραφέα Χάντερ Τόμπσον και το σήμερα, το ντοκιμαντέρ της Άιβι Μίροπολ παραδίδει το πορτρέτο μιας ξεχωριστής προσωπικότητας: μιας γυναίκας που αφιέρωσε τη ζωή της στον ορισμό της ουσιαστικής χειραφέτησης και αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας πως δεν είναι αργά να ξαναγράψεις την ιστορία σου και να προσπαθήσεις να αλλάξεις τον κόσμο.
Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος θα κρατήσει έως 6 εβδομάδες λέει τώρα ο Λευκός Οίκος - Νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Τεχεράνη και Βηρυτό
Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης έξω από τη ΓΑΔΑ: Με χειροβομβίδες ο άνδρας, πώς τον συνέλαβαν
Ιράν και Grand Theft Auto: Το πρωτοφανές βίντεο του Λευκού Οίκου με πλάνα από το San Andreas
Πώς ένα μικροσκοπικό κομμάτι βρύου έλυσε έγκλημα δεκαετιών στις ΗΠΑ - Η κινηματογραφική εξιχνίαση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



