MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Μετρό Θεσσαλονίκης: Τις επόμενες μέρες η πρώτη δοκιμαστική διέλευση συρμού στον σταθμό Βενιζέλου- Τον Ιούνιο ξεκινά η τοποθέτηση των εκδοτηρίων25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας για την παρέλαση - Τι ανακοίνωσε η ΤροχαίαΕπικίνδυνος και για τους πεζούς ο σιδηρόδρομος: Μαθητές στη Θεσσαλονίκη διασχίζουν καθημερινά τις ράγες - Παγίδες θανάτου οι πεζογέφυρεςΑκόμη μια θερμή ημέρα στη Γαλλία: Αντίστροφη μέτρηση για την απεργία της Πέμπτης εν μέσω μαζικών πυρών κατά του ΜακρόνΑνδρουλάκης κατά Μητσοτάκη για τη συνάντηση που δεν έγινε: Σε μεγάλο αδιέξοδο ο πρωθυπουργός – Δεν έλαβα ποτέ θεσμική πρόσκληση
Homepage |   Food & Drink   |   19.09.2022 08:25
Newsroom
Newsroom

Ανακαλύψτε τις - Οι 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής μαγειρικής

επόμενο άρθροnext-article
Μπεσαμέλ, ολαντέζ, βελουτέ, εσπανιόλ και σάλτσα ντομάτας | Εικόνα: ICookGreek
Μπεσαμέλ, ολαντέζ, βελουτέ, εσπανιόλ και σάλτσα ντομάτας | Εικόνα: ICookGreek

Μπεσαμέλ, ολαντέζ, βελουτέ, εσπανιόλ και σάλτσα ντομάτας αποτελούν τις λεγόμενες βασικές σάλτσες (mother sauces) σύμφωνα με τον Auguste Escoffier, διάσημο Γάλλο σεφ και γαστρονόμο. Ας τις γνωρίσουμε μία προς μία.

Σάλτσα μπεσαμέλ

 

Τι είναι: Η μπεσαμέλ είναι κρεμώδης, παχύρρευστη σάλτσα που αποτελεί βασικό συστατικό εμβληματικών πιάτων της ελληνικής κουζίνας αλλά και αρκετών άλλων κουζινών. Φτιάχνεται με γάλα, αλεύρι και βούτυρο, ενώ σε κάποιες παραλλαγές προστίθενται αυγά. Η υφή και το πόσο ρευστή θα είναι η μπεσαμέλ, εξαρτάται από την ποσότητα γάλακτος και αλευριού που θα προσθέσουμε. Στην ελληνική κουζίνα την ενσωμάτωσε ο Νικόλαος Τσελεμεντές.

Πού την χρησιμοποιούμε: Η μπεσαμέλ είναι μια σάλτσα-κλειδί για πολλές συνταγές, κυρίως φούρνου και ζυμαρικών. Το παστίτσιο, ο μουσακάς, αλλά και οι διάφορες συνταγές ογκρατέν χρωστάνε μεγάλο μέρος της δημοφιλίας τους σε αυτήν την πλούσια κρεμώδη σάλτσα.

Συνταγή για μπεσαμέλ

Υλικά για 2 φλιτζάνια 

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 ½ φλιτζάνια γάλα χλιαρό
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο στο μια κατσαρόλα μικρή να λιώσει. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα απαλό χρυσό μείγμα που να κάνει φουσκάλες. Προσοχή να μην γίνει καφέ! Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς με τον σύρμα των αυγών ή ξύλινη κουτάλα. (Το ανακάτεμα είναι αναγκαίο αλλιώς η σάλτσα μας θα σβολιάσει). Συνεχίζουμε να ανακατεύετε και σιγά σιγά η μπεσαμέλ θα πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (προαιρετικά), χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε για 2΄-3 ακόμη.

Διαβάστε τις άλλες 4 σάλτσες πατώντας εδώ

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • συνταγή
  • σάλτσα
  • γαλλική κουζίνα
  • μπεσαμέλ
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 09:16
ΤτΕ: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των διαμερισμάτων το Δ τρίμηνο - Ράλι 15,2% στην Αθήνα
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 22.03.2023 03:00
Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Βγαίνει ο οδηγός, ξεκινούν οι αιτήσεις - Το κόστος για τα νοικοκυριά
MENSHOUSE
Εκείνος 48, εκείνη 23: Η σπάνια φωτό του Κωνσταντάρα με την πανέμορφη γυναίκα που του στάθηκε βράχος ως το τέλος (Pic)
MENSHOUSE
Ένα απλό μυαλό δεν μπορεί πάνω από 8/10: Εάν απαντήσεις αυτές τις 10 ερωτήσεις ευφυΐας με την πρώτη, τότε έχεις IQ 150

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
21-03-2023 09:35
Tips για καλό ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
02
22.03.2023 15:24
Ο μπακαλιάρος του Νότου – Παραδοσιακές συνταγές από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Χώρα των Βάσκων
03
20.02.2023 07:46
Έχετε κουνoυπίδι; Έξι συνταγές για να το φτιάξετε αλλιώς
04
23.03.2022 10:00
Κουρκούτι μπακαλιάρου: Τρεις τρόποι να το φτιάξετε – Tips για το τηγάνισμα
05
21.03.2022 08:46
Συμβουλές και tips - Πώς ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
Κεντρικό... | 22.03.2023 20:30
Κεντρικό δελτίο 22/03/2023
Μεσημεριανό δελτίο 22/03/2023
Μεσημεριανό... | 22.03.2023 14:00
Μεσημεριανό δελτίο 22/03/2023
Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 13:29
Στις ράγες ξανά τρένα και προαστιακός
Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων για τον σιδηρόδρομο
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 22.03.2023 13:33
Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων για τον σιδηρόδρομο
Ώρα Ελλάδος 22/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 22.03.2023 09:53
Ώρα Ελλάδος 22/03/2023