Τι είναι το φινόκιο και πώς να το αξιοποιήσετε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋

Το φινόκιο, γνωστό και ως μαραθόριζα, είναι προϊόν της μεσογειακής γης και χρησιμοποείται σε αρκετές κουζίνες της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα μεγαλούτσικο λευκό βολβό, που ουσιαστικά αποτελεί τη ρίζα του γνωστού μας μάραθου.
Τι άρωμα και γεύση έχει το φινόκιο
Το φινόκιο είναι αρωματικό με ήπια και γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκάνισο. Γευστικά ενισχύει σούπες, ζωμούς λαχανικών, μαγειρευτά με χοιρινό ή κοτόπουλο αλλά και κάποιες συνταγές με θαλασσινά.
Πώς καταναλώνεται το φινόκιο
Το φινόκιο τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Μπορεί να γίνει ψητό, σοτέ ή κοκκινιστό μαζί με άλλα λαχανικά ή και μόνο του. Επίσης η μαραθόριζα καταναλώνεται σε σαλάτες.
Οι Σικελοί φτιάχνουν σαλάτα με ωμό λεπτοκομμένο φινόκιο, στην οποία προσθέτουν πορτοκάλι και ελιές, ενώ η ισραηλινή σαλάτα μαραθόριζας αποτελείται από ψιλοκομμένους βολβούς φινόκιου, στους οποίους προστίθετα αλάτι, μαύρο πιπέρι, χυμός λεμονιού, μαϊντανός και ελαιόλαδο. Στην Προβηγκία σπεσιαλιτέ αποτελεί το λαβράκι με φινόκιο.
Ένα γρήγορο γκρατέν με φινόκιο
Το φινόκιο γίνεται ωραίο γκρατέν για να συνοδεύσετε τα κυρίως πιάτα. Θα χρειαστείτε 4 βολβούς φινόκιο, λίγο μοσχοκάρυδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 200ml πλήρη κρέμα γάλακτος και τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί
Δείτε τη συνέχεια πατώντας εδώ
Σε τροχιά γενικευμένων κινητοποιήσεων οι αγρότες σε όλη τη χώρα - Εντείνεται η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο
Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: Πώς ήρθε στο προσκήνιο ο ανιψιός για ηθική αυτουργία - Στη Βούλα οι συλλήψεις
Σε επτά κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του δότη με το «γονίδιο του καρκίνου» - Τι είχε εντοπίσει γιατρός το 2020
Δικαστικός κλητήρας επέδωσε αγωγή για χρέη σε αγρότη στο μπλόκο των Πράσινων Φαναριών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



