Τι είναι το φινόκιο και πώς να το αξιοποιήσετε
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Το φινόκιο, γνωστό και ως μαραθόριζα, είναι προϊόν της μεσογειακής γης και χρησιμοποείται σε αρκετές κουζίνες της Μεσογείου. Πρόκειται για ένα μεγαλούτσικο λευκό βολβό, που ουσιαστικά αποτελεί τη ρίζα του γνωστού μας μάραθου.
Τι άρωμα και γεύση έχει το φινόκιο
Το φινόκιο είναι αρωματικό με ήπια και γλυκιά γεύση που θυμίζει γλυκάνισο. Γευστικά ενισχύει σούπες, ζωμούς λαχανικών, μαγειρευτά με χοιρινό ή κοτόπουλο αλλά και κάποιες συνταγές με θαλασσινά.
Πώς καταναλώνεται το φινόκιο
Το φινόκιο τρώγεται και ωμό και μαγειρεμένο. Μπορεί να γίνει ψητό, σοτέ ή κοκκινιστό μαζί με άλλα λαχανικά ή και μόνο του. Επίσης η μαραθόριζα καταναλώνεται σε σαλάτες.
Οι Σικελοί φτιάχνουν σαλάτα με ωμό λεπτοκομμένο φινόκιο, στην οποία προσθέτουν πορτοκάλι και ελιές, ενώ η ισραηλινή σαλάτα μαραθόριζας αποτελείται από ψιλοκομμένους βολβούς φινόκιου, στους οποίους προστίθετα αλάτι, μαύρο πιπέρι, χυμός λεμονιού, μαϊντανός και ελαιόλαδο. Στην Προβηγκία σπεσιαλιτέ αποτελεί το λαβράκι με φινόκιο.
Ένα γρήγορο γκρατέν με φινόκιο
Το φινόκιο γίνεται ωραίο γκρατέν για να συνοδεύσετε τα κυρίως πιάτα. Θα χρειαστείτε 4 βολβούς φινόκιο, λίγο μοσχοκάρυδο, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 200ml πλήρη κρέμα γάλακτος και τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο, σκληρό τυρί
Δείτε τη συνέχεια πατώντας εδώ
Βύρωνας: Οι στοχευμένες κινήσεις των εκτελεστών - Η αλβανική μαφία έψαχνε 3 χρόνια τον 32χρονο
Μαρουσάκης για βροχές και αφρικανική σκόνη: Πού επικεντρώνονται τα φαινόμενα - Έρχονται 35άρια
Αντιδράσεις για τη νέα διαφήμιση της Apple - «Συγγνώμη, δεν πετύχαμε τον σκοπό μας»
«Φέρτε μας το ευρωπαϊκό»: Πάρτι σε όλη την Ελλάδα, φρενίτιδα στο Πασαλιμάνι μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr