Κρασί και γαστρονομία – Μια γρήγορη ματιά στην ατζέντα του Νοέμβρη
Γαστρο-οινικές εμπειρίες και άλλα νόστιμα που έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋

Οινοποιοί, σεφ, παραγωγοί, καλλιτέχνες και λάτρεις της γεύσης και του κρασιού συναντιούνται σε γιορτές, δείπνα, περφόρμανς και υπαίθριες εμπειρίες. Ο Νοέμβρης δίνει καλές αφορμές να υψώσουμε τα ποτήρια μας.
1 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου - The Wine Hub, Θεσσαλονίκη
Το πολυδιάστατο και γευστικά συναρπαστικό ξινόμαυρο έχει τη δική του παγκόσμια μέρα χάρις τους «Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος» που μάς καλούν να την τιμήσουμε όπως της αξίζει. Πάνω από 40 ετικέτες, όλες με πρωταγωνίστρια την εμβληματική ποικιλία του ελληνικού βορρά στις διαφορετικές της εκφράσεις, περιμένουν τους φίλους του κρασιού στο «The Wine Hub» (17:00-21:00) για μια ανοιχτή γευστική δοκιμή, που αποκαλύπτει τον πλούτο, το άρωμα και τη δύναμή της.
Info: Ολυμπίου Διαμαντή 2, Θεσσαλονίκη | Είσοδος: 15€ | winemakersofnorthgreece.gr
2 Νοεμβρίου: ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA – Ωδείο Αθηνών, Αθήνα
Η μεγάλη γιορτή των κρασιών ήπιας οινοποίησης επιστρέφει. Περισσότεροι από 50 παραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στήνουν στο Ωδείο Αθηνών μια ολοήμερη εμπειρία με 300 κρασιά που «μιλούν» τη γλώσσα του τόπου τους. Κρασιά βιολογικά και βιοδυναμικά, με ελάχιστα ή καθόλου θειώδη, γηγενείς ζύμες, αφιλτράριστα και αδιαύγαστα, που κουβαλούν μέσα τους την καταγωγή και τον δημιουργό τους.
Info: Ωδείο Αθηνών | 12:00 – 20:00 | fysikafysika.gr
2 - 6 Νοεμβρίου: Athens Bar Week και Athens Bar Show, Αθήνα
Η καρδιά του παγκόσμιου bartending χτυπά ξανά στην Αθήνα. Το Athens Bar Show, ο θεσμός που ανέδειξε τη χώρα μας σε διεθνές σημείο αναφοράς για τη φιλοξενία, τη δημιουργικότητα και τα spirits, επιστρέφει στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2025 , γιορτάζοντας 15 χρόνια καινοτομίας, γνώσης και ανθρώπων που εμπνέουν με το έργο και το πάθος τους. Η εμπειρία κορυφώνεται την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου με το International Closing Party, αφιερωμένο στα 15 χρόνια του Athens Bar Show. Η Τεχνόπολη μεταμορφώνεται σε ένα μοναδικό cocktail playground, με 30+ pop-up bars από κορυφαία μπαρ του κόσμου, διεθνείς παρουσίες και ατμόσφαιρα γιορτής. Τη μουσική της βραδιάς υπογράφει ο Athens DeeJay με τους DJ Μιχάλη Τσαουσόπουλο και Κώστα Ζήκο να δημιουργούν το απόλυτο soundtrack για το φινάλε της επετειακής χρονιάς. Την ίδια στιγμή από τις 2 έως τις 6 Νοεμβρίου, η Athens Bar Week 2025 αναδεικνύει την Αθήνα σε επίκεντρο της παγκόσμιας bar κουλτούρας, με περισσότερα από 200 bar events, guest shifts και pop-ups σε όλη την πόλη. Για πέντε ημέρες, τα κορυφαία bars της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώνουν δυνάμεις, μετατρέποντας την πρωτεύουσα σε μια μεγάλη γιορτή fine drinking, έμπνευσης και γαστρονομίας.
Info: Athens Bar Week 2025 σε ολόκληρη την πόλη και Athens Bar Show στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | athensbarshow.gr/el
4 – 6 Νοεμβρίου: Table for One της Laila Gohar – ARCH, Αθήνα
Η Laila Gohar, αιγυπτιακής καταγωγής δημιουργός (σεφ, καλλιτέχνης και σχεδιάστρια) με έδρα τη Νέα Υόρκη φέρνει στην Αθήνα μια τελετουργία γεύσης και ενσυναίσθησης. Μια κατσαρόλα με φασόλια σε μια γκαζιέρα που μαγειρεύονται αδιαλείπτως για τρεις ημέρες δημιουργούν ένα γεύμα αδιάκοπης ροής, ανοιχτό σε όλους. Η ιδέα έχει τις ρίζες της σε παραδόσεις του Μεσαίωνα, όταν η κατσαρόλα που ετοιμαζόταν το στιφάδο δεν άδειαζε ποτέ -με τη συνεχή προσθήκη υγρού η ίδια μαγειριά κρατούσε μερικές φορές για χρόνια. Για εβδομήντα δύο ώρες, όλοι είναι καλεσμένοι στη γκαλερί για λίγη τέχνη και ένα μπολ φασόλια.
Info: ARCH Gallery | Γκούρα 5, Αθήνα | archathens.org
Από 7 Νοεμβρίου: Symposio at Ark, Γλυφάδα
Δέκα βραβευμένοι σεφ, δέκα εμβληματικά εστιατόρια και ταβέρνες, δέκα μεγάλα ραντεβού της ελληνικής κουζίνας, για δέκα Παρασκευές, από τις 7 Νοεμβρίου έως και τις 20 Μαρτίου: το Σymposio at Ark συγκεντρώνει στην Αθήνα σημαντικούς γευστικούς πρεσβευτές της περιφέρειας αποτυπώνοντας μερικά από τα πιο δυνατά στιγμιότυπα της ελληνικής μαγειρικής σκηνής. Το φεστιβάλ που διοργανώνουν το Ark και το «αθηνόραμα» ανοίγει με τις «Βερσαλίες», το φημισμένο μαγειρείο των Γιάννη Κούμανη και Μαρίας Κίντα στην Καλαμάτα, που ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα στις 7 Νοεμβρίου, και συνεχίζεται με το ροδίτικο HELLAS των Κυριάκου Ιακωβίδη και Ειρήνη Γιωργουδιού, στις 21 Νοέμβρη.
Info: Ark, 1η Μαρίνα Γλυφάδας, Γρ. Λαμπράκη 2 | Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2108948882 | symposioatark.gr
9 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού-Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού τα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας ανοίγουν τις πόρτες τους τη δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη στις φίλες και τους φίλους του κρασιού για μια αξέχαστη εμπειρία αφιερωμένη στη φύση, τη φιλοξενία και τον οίνο του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα. Οι επικέπτριες και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε 27 οινοποιεία, να δοκιμάσουν κρασιά, να γνωρίσουν παραγωγούς και να φωτογραφίσουν τους αμπελώνες στα φθινοπωρινά τους χρώματα. Παράλληλα τρέχει ειδικός φωτογραφικός διαγωνισμός με θέμα «Φθινοπωρινά τσουγκρίσματα» και έπαθλα ...κρασάρες για όσους θέλουν να αποτυπώσουν τη στιγμή.
Info: Η είσοδος στα οινοποεία είναι ελεύθερη (11:00–17:00) | Πληροφορίες για τις διαδρομές, τα οινοποιεία, αλλά και τους όρους του διαγωνισού στο winemakersofnorthgreece.gr
11 Νοεμβρίου: Lemnos Philema + Τσίφτης Γαστροκουτούκι+, Ιλίσια
Η Λήμνος έρχεται στην Αθήνα για μια βραδιά γεμάτη αυθεντικές γεύσεις και νησιώτικη ψυχή. Οι σεφ του «Τσίφτη» ενώνουν δυνάμεις με Λημνιούς μαγείρους και το Lemnos Philema σερβίροντας πιάτα με λημνιό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι Μπάμπης Καζάνας, Σήφης Μανουσέλης, Αντώνη Νικηταρά και Γιάννης Φυρογένης (ομάδα του «Τσίφτη») σε συνεργασία με τη Μαρία Καλλιγερή, Μιχαλίτσα Καγκή και τον Νάσο Κοτσιναδέλη από τη Λήμνο δημιουργούν ένα μενού εμπνευσμένο από τις γεύσεις, τα αρώματα και τα αυθεντικά προϊόντα του νησιού: από κατιμέρια και πετεινό με φλωμάρια μέχρι αρνάκι στις κλιματσίδες με ρετσίνα. Το κρασί ρέει άφθονο από τις ποικιλίες του νησιού Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό.
Info: Κρατήσεις: 210 7754246 | Μιχαλακοπούλου 88Α & Σεβαστείας
15–16 Νοεμβρίου: «Τα παστά της Πάρου» – Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Διήμερο αφιερωμένο στις παριανές γεύσεις και την τέχνη της ωρίμανσης κυρίως των ψαριών της παριανής κουζίνας. Εργαστήρια, γευσιγνωσίες, παραδοσιακά παστά και τοπικά προϊόντα (τυριά, κρασιά, παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κάππαρη και μέλι) αποκαλύπτουν τη σοφία της νησιώτικης συντήρησης και τη χαρά του ελληνικού τραπεζιού. Το Σάββατο το βράδυ, παριανό γλέντι κορυφώνει τη γιορτή όπως της αξίζει.
Info: Σάβ. 13:30–22:00 | Κυρ. 11:00–17:00 | Είσοδος ελεύθερη | dimotikiagoratislakonias.gr
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




