Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
Φέτος συµπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννηση της υπέροχης ηθοποιού και ακτιβίστριας Όντρεϊ Χέπμπορν και ο γιος της μίλησε στο Έθνος της Κυριακής

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΟΝΤΡΕΙ ΧΕΠΜΠΟΡΝ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ: «Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ» 

Από τη συµµετοχή της στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο έως τη δράση της ως πρέσβειρα της UNICEF, η Οντρεϊ Χέπµπορν υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα του σινεµά

Οι Βρυξέλλες γιορτάζουν τα 90 χρόνια από τη γέννηση της µεγάλης σταρ και η έκθεση «Intimate Audrey», η οποία διοργανώνεται έπειτα από προσωπική επιθυµία του γιου της, ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής της. 

Ακόμη και σήµερα είναι το απόλυτο icon. Πάνω της καθιερώθηκε το «µικρό µαύρο φουστάνι» του Ζιβανσί, το οποίο όλοι οι µόδιστροι παραδέχονται πως «πρέπει να υπάρχει στην γκαρνταρόµπα κάθε γυναίκας». Η Οντρεϊ Χέπµπορν υπήρξε µια πολύ καλή ηθοποιός, µία από τις λίγες παγκοσµίως που έχει κερδίσει το top 4 των βραβείων: Οσκαρ, Emmy, Grammy και Tony. Ωστόσο στην έκθεση που παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες αποκαλύπτονται άλλες πτυχές της ενδιαφέρουσας προσωπικότητάς της: η συµµετοχή της στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, η δράση της ως πρέσβειρας της UNICEF αλλά και ο ρόλος της ως συντρόφου, συζύγου και µητέρας.

«Η µητέρα µου γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1929, στις 4 Μαΐου, σε ένα µικρό µέρος που λέγεται Ιξέλ. Φέτος συµπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή της, οπότε ένιωσα ότι εδώ ήταν σωστό να πραγµατοποιηθεί αυτή η έκθεση στη µνήµη της» δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ένα από τα πιο αγαπηµένα της πρόσωπα, ο γιος της, ο οποίος µας ξενάγησε στην έκθεση. Ο Σον Χέπµπορν Φέρερ είναι ο υπεύθυνος όλων των φωτογραφιών και των αντικειµένων που βλέπει κανείς στην γκαλερί Vanderborght στην καρδιά των Βρυξελλών, δίπλα στο παλάτι της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου.

Ήταν µια γυναίκα που ενώ βρισκόταν στα φώτα της δηµοσιότητας, ζούσε µε απλό τρόπο. Ήθελε να δηµιουργήσει µια παρακαταθήκη!

Μέσα από περίπου 1.000 προσωπικές φωτογραφίες και αντικείµενα, η έκθεση µε τίτλο -σε ελεύθερη µετάφραση- «Η δική µας Οντρεϊ» («Intimate Audrey») φωτίζει την προσωπικότητα της µητέρας του. Ανάµεσα σε αυτά και η βέσπα της ταινίας «∆ιακοπές στη Ρώµη», για την οποία η Χέπµπορν κέρδισε το Οσκαρ το 1953, το νυφικό φουστάνι της αλλά και η κούνια που η ίδια διάλεξε για τα παιδιά της. «Είναι µια έκθεση για τη γυναίκα, τη σύζυγο, το παιδί, τη φίλη Οντρεϊ. Για µια γυναίκα που ενώ βρισκόταν στα φώτα της δηµοσιότητας, ζούσε µε απλό, όµορφο τρόπο. Που ήθελε να δηµιουργήσει µια παρακαταθήκη πέρα από τη µόδα και τους προβολείς» εξηγεί ο γιος της. 

Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
Ήταν το µοναδικό παιδί του Ιρλανδού τραπεζίτη Τζόζεφ Βίκτορ Αντονι Ράστον
Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
Ως µπαλαρίνα χόρευε µυστικά σε συγκεντρώσεις προκειµένου να µαζέψει χρήµατα για την ολλανδική Αντίσταση
Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός: «Χρειαζόµουν τα χρήµατα»

Από τον πόλεμο στο γυαλί

Η Οντρεϊ Καθλίν Ράστον ήταν το µοναδικό παιδί του Ιρλανδού τραπεζίτη Τζόζεφ Βίκτορ Αντονι Ράστον από τη δεύτερη σύζυγό του, την πρώην βαρόνη Ελα φαν Χέεµστρα, µια Ολλανδή αριστοκράτισσα, κόρη ενός πρώην κυβερνήτη της Ολλανδικής Γουιάνας. Ο πατέρας της αργότερα προσέθεσε το επώνυµο της γιαγιάς του από την πλευρά της µητέρας του, της Καθλίν Χέπµπορν, στο οικογενειακό επώνυµο. Οπότε το επώνυµο της Οντρεϊ έγινε Χέπµπορν-Ράστον. Ο πατέρας της εργαζόταν σε µια βρετανική ασφαλιστική εταιρεία και η οικογένεια ζούσε ανάµεσα στις Βρυξέλλες, την Αγγλία και την Ολλανδία. Από το 1935 µέχρι το 1938 η Χέπµπορν φοίτησε σε µια ιδιωτική ακαδηµία για κορίτσια στο Κεντ.

Το 1935 οι γονείς της πήραν διαζύγιο. Ο πατέρας της αρχικά είχε πιστέψει τους ναζί και άφησε απότοµα την οικογένειά του. Λίγα χρόνια αργότερα η µητέρα της πήρε την απόφαση να µετακοµίσει στο σπίτι του παππού τους στο Αρνεµ της Ολλανδίας, νοµίζοντας ότι η χώρα θα µείνει ασφαλής από τη γερµανική εισβολή. Στην Ολλανδία, η Οντρεϊ φοίτησε σε σχολή µπαλέτου. Όταν το 1940 οι Γερµανοί εισέβαλαν στη χώρα, η Χέπµπορν άρχισε να χρησιµοποιεί το ψεύτικο όνοµα Ιντα φαν Χέεµστρα, αλλάζοντας τα έγγραφα της µητέρας της. Ως µπαλαρίνα χόρευε µυστικά σε συγκεντρώσεις προκειµένου να µαζέψει χρήµατα για την ολλανδική Αντίσταση. 

Ζυρίχη 1959 - Με τον σύζυγό της ηθοποιό Μελ Φέρερ (copyright AP)

Η ίδια αργότερα θα δήλωνε πως «το καλύτερο κοινό που είχα ποτέ δεν έκανε τον παραµικρό ήχο στο τέλος της παράστασής µου». Και χρόνια µετά, η ηθοποιός ανέφερε αυτήν την περίοδο ως την πιο τραυµατική της ζωής της. Μετά το τέλος του πολέµου εντόπισε τον πατέρα της στο ∆ουβλίνο µέσω του Ερυθρού Σταυρού. ∆ιατήρησε επαφή µαζί του και τον υποστήριζε οικονοµικά µέχρι και τον θάνατό του. Η κατάσταση ήταν άσχηµη στην Ολλανδία. Ο θείος και ο εξάδελφος της µητέρας της Χέπµπορν εκτελέστηκαν µπροστά της, γιατί έλαβαν µέρος στην Αντίσταση. Εκεί ο λιµός -που η Ελλάδα βίωσε κυρίως τον χειµώνα του 1941- «χτύπησε» τη χώρα το 1944. Η Χέπµπορν υπέφερε από υποσιτισµό, εµφάνισε οξεία αναιµία, αναπνευστικά προβλήµατα και οίδηµα. Αυτό το γεγονός υπήρξε καθοριστικό για να αλλάξει καριέρα, αφού το εξασθενηµένο σώµα της δεν µπορούσε πια να υποστηρίξει τη σκληρή ζωή µιας µπαλαρίνας. Αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. «Χρειαζόµουν τα χρήµατα. Με πλήρωναν τρεις λίρες παραπάνω σε σχέση µε τις δουλειές µπαλέτου» έλεγε όταν έγινε τελικά διάσηµη. 

Η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον γιο της (copyright: AP)

Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 

Όλες αυτές οι εµπειρίες, τις οποίες είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις και κείµενά της, την έκαναν να θέλει να προσφέρει. Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε στα παιδιά, ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF. Και η παρουσία της τριπλασίασε τις συµµετοχές στην οργάνωση. «Ενιωσε βαθιά προδοµένη. Μετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο δόθηκαν υποσχέσεις ότι δεν θα υπήρχαν ξανά ποτέ στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οµως µετά 30 χρόνια βρέθηκε σε ένα τέτοιο στη Σοµαλία και στο Σουδάν, µε 30.000 ανθρώπους να περιµένουν να πεθάνουν. Συνειδητοποίησε ότι δεν είχαµε µάθει τίποτα...» θυµάται ο γιος της, Σον Χέπµπορν Φέρερ. «Θα αντιδρούσε έντονα στον επιθετικό τρόπο µε τον οποίο ασκείται σήµερα η πολιτική. Και αυτό γιατί έχουµε επιλεκτική µνήµη. Είναι οι ίδιοι λόγοι που σήµερα παίρνουµε θέση για χώρες όπως η Ελλάδα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν ζήτησαν το χρέος των Γερµανών µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και σήµερα λένε ότι πρέπει να κάνετε αυτά για να συµµορφωθείτε» λέει.  

Ο ίδιος ο γιος της παραµένει πολιτικοποιηµένος και ιδιαίτερα ευαισθητοποιηµένος για τις πολιτικές εξελίξεις και την Ελλάδα. «Έχω διαβάσει τα βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη και τον υποστηρίζω. Η Ελλάδα γέννησε τη ∆ηµοκρατία. Ο τρόπος που η Ευρώπη επέλεξε να αντιµετωπίσει την ιστορική χώρα σας, φέρνοντάς τη στα γόνατα, δεν τιµά κανέναν. Η Ελλάδα οφείλει να αντισταθεί, µε την υποστήριξη των υπόλοιπων χωρών του Νότου: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία. Αν δεν γίνει αυτό, είµαστε οι επόµενοι» υπογραµµίζει. 

Η Όντρεϊ Χέπμπορν με τον γιο της Σον Χέπµπορν Φέρερ (copyright: AP)

«Εχω πολλούς Ελληνες φίλους και νιώθω πολύ κοντά στον λαό σας. Η Ελλάδα έχει µεγάλη Ιστορία για να... πέσει (σ.σ.: επί λέξει «Greece is too old to fail»). Υπήρξε και παραµένει αναπόσπαστο κοµµάτι του ευρωπαϊκού πολιτισµού. Η ΕΕ χρειάζεται να θυµηθεί τα οράµατα των ιδρυτών της» επισηµαίνει. Στο µεταξύ, η έκθεση είχε ξαναγεµίσει µε κόσµο. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 άνθρωποι θα την έχουν επισκεφθεί έως τις 25 Αυγούστου που ολοκληρώνεται. Μετά υπάρχουν σχέδια να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. «Η µητέρα µου πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1993, στις 8 το βράδυ. Είχαµε µια υπέροχη φιλία, ήταν υπέροχη µητέρα, τα πηγαίναµε υπέροχα, είχαµε καλές και κακές στιγµές. Και την έχασα. Και έπρεπε να συµφιλιωθώ µε αυτό. Αλλά την ίδια στιγµή, η µητέρα µου συνεχίζει να είναι στη ζωή µου. Σε σηµείο που όταν ακούω όλες αυτές τις µουσικές, αυτό µπορεί να µε τρελάνει...» καταλήγει ο γιος της Σον Χέπµπορν Φέρερ.

Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
(copyright: AP photo)
Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
(copyright: AP photo)
Ο γιος της Όντρεϊ Χέπμπορν στο Έθνος: «Η υπέροχη µητέρα µου και η Ελλάδα» 
(copyright: AP photo)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ