Ολοκληρώθηκε το Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

To Live Blog έχει ολοκληρωθεί
14.04.2024 22:33

Το live του ethnos.gr ολοκληρώθηκε

Ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας 

14.04.2024 22:25

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Το Ισραήλ κέρδισε σε αυτόν τον γύρο το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι το Ισραήλ κέρδισε αυτόν τον τελευταίο γύρο εναντίον του Ιράν.

«Το Ισραήλ βγήκε πραγματικά πολύ μπροστά σε αυτή την αναμέτρηση. Εξουδετέρωσε την ηγεσία του IRGC. Το Ιράν προσπάθησε να απαντήσει και το Ισραήλ έδειξε ξεκάθαρα τη στρατιωτική του υπεροχή, νικώντας αυτή την επίθεση, σε συντονισμό με τους εταίρους του», αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο αξιωματούχος σημειώνει ότι η Χαμάς ήλπιζε ότι η επίθεση του Ιράν θα προωθούσε τον στόχο που έχει από τις 7 Οκτωβρίου να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. «Θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα τα καταφέρουν», ανέφερε.

«Έχουμε διαφωνίες με το Ισραήλ σε μια σειρά από πράγματα, μεταξύ των οποίων ιδίως για τη Γάζα. Αυτά είναι πράγματα που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, αλλά όταν πρόκειται για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι του Ιράν, η δέσμευση είναι πραγματικά ακλόνητη», πρόσθεσε

14.04.2024 22:14

O Γκάλαντ προτεινε στις ΗΠΑ δημιουργία στρατηγικής συμμαχίας κατά του Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ μίλησε πριν από λίγο με τον Αμερικανό ομόλογό του υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των αμυντικών επιχειρήσεων που διεξήχθησαν από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους κατά της επίθεσης του Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το γραφείο του Γκάλαντ.

Ειδικότερα, ο Γκάλαντ ευχαρίστησε τον Όστιν για την «απαράμιλλη συνεργασία και τον συντονισμό» των ΗΠΑ και τόνισε την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας διεθνής συνασπισμός και μια στρατηγική συμμαχία για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά το Ιράν».

Ο Γκάλαντ αναφέρθηκε επίσης στον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

14.04.2024 22:05

Το Ισραήλ θεωρεί ότι αμύνθηκε κατά της ιρανικής επίθεσης «σε συνασπισμό» με τους συμμάχους του

Ο ισραηλινός στρατός χαιρέτισε το γεγονός είχε την δυνατότητα να στηριχθεί σε «έναν αμυντικό συνασπισμό διεθνών συμμάχων» υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και άλλες χώρες για να αντιμετωπίσει την ιρανική επίθεση.

«Η πρωτοφανής επίθεση του Ιράν αντιμετωπίσθηκε από μία πρωτοφανή άμυνα. Ηταν η πρώτη φορά που ένας τέτοιος συνασπισμός εργάσθηκε από κοινού κατά της απειλής του Ιράν και των εντολοδόχων του στην Μέση Ανατολή», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

14.04.2024 21:44

Η στάση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο επίθεσης

Το Κανάλι 12 ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντίδραση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση του Ισραήλ.

Το Κανάλι 12 ισχυρίζεται επίσης ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει αν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει δεσμεύσεις σε θέματα όπως το παλαιστινιακό ζήτημα.

14.04.2024 21:25

Προτάσεις για αντεπίθεση ήδη από την πρώτη στιγμή της επίθεσης

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές των εβραϊκών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός πολέμου Benny Gantz και ο συνάδελφός του από το κόμμα της Εθνικής Ενότητας Gadi Eisenkot, παρατηρητής στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, πρότειναν αμφότεροι να επιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ.

14.04.2024 21:20

Θρίλερ: Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μέγεθος ή το χρόνο της απάντησης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News.

«Είναι σαφές ότι το Ισραήλ θα απαντήσει, το ερώτημα είναι πότε και σε ποια κλίμακα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μάλιστα από τις Ένοπλες Δυνάμεις ζητήθηκε να παρουσιάσουν πρόσθετες επιλογές στους αξιωματούχους.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως συζητήθηκε αν το Ισραήλ χρειάζεται να ανταποδώσει άμεσα ή αν έχει την πολυτέλεια να περιμένει, και τι αντίκτυπο θα είχε οποιαδήποτε κλιμάκωση κατά του Ιράν στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

14.04.2024 21:13

«Αγγελιοφόρος» η Τουρκία μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ

Όλα μιλημένα, όλα συμφωνημένα... για το μέγεθος της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως δείχνουν οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο διεθνές πρακτορείο Reuters και σε τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα φέρεται να έκανε τον αγγελιοφόρο μηνυμάτων ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ για το ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος της επίθεσης!

Ο Άντονι Μπλίνκεν στο τηλεφώνημα που έκανε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, την περασμένη Τετάρτη ζήτησε από την Άγκυρα να μεταφέρει μήνυμα στην Τεχεράνη ότι τα αντίποινά της πρέπει να είναι περιορισμένα.

Το Ιράν απαντώντας στις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας είπε ότι τα αντίποινά του θα είναι μια απάντηση στην επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό και δεν θα πάει πέρα από αυτό.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία ενημερώθηκε από το Ιράν εκ των προτέρων για την επίθεση.

Και την ίδια ώρα, και ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του, διοικητή της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν να λειτουργήσει ως μεσάζων σχετικά με το σχέδιο του Ιράν να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα.

14.04.2024 21:03

Ο Φιντάν ζήτησε από τον Μπλίνκεν να δώσει τα σωστά μηνύματα στο Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν τόνισε την ανησυχία της Τουρκίας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ωστόσο ότι οι χώρες που έχουν επιρροή στο Ισραήλ θα πρέπει να δώσουν τα πλέον σαφή μηνύματα για να αποτρέψουν την κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει από την αρχή της κρίσης στη Γάζα ότι εγκυμονείται ο κίνδυνος να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση. Ο Χακάν Φιντάν υπενθύμισε ότι πρέπει να κηρυχθεί επειγόντως κατάπαυση του πυρός και να παραδοθεί αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, διαφορετικά η κρίση θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

14.04.2024 20:54

IDF: Το Ισραήλ εγκρίνει σχέδια για «επιθετικές και αμυντικές ενέργειες»

Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί σχέδια τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari είπε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν [την] περιοχή», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή» και «αξιολογούν την κατάσταση».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο εκπρόσωπος των IDF δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια σχέδια έχουν εγκριθεί, αλλά ακολουθεί μια συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ τις τελευταίες δύο ώρες.

14.04.2024 20:42

Μητσοτάκης: Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Οποιαδήποτε κλιμάκωση αποτελεί απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

14.04.2024 20:34

Αναφορές ότι το Ισραήλ ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ πως δεν θα κλιμακώσει με επίθεση

14.04.2024 20:31

Σύντομα η συνέντευξη Τύπου του IDF

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πρόκειται να πραγματοποιήσουν σύντομα συνέντευξη Τύπου.

Ο υποναύαρχος Daniel Hagari θα μιλήσει σύντομα από το Τελ Αβίβ.

14.04.2024 20:14

G7: Καταδικάζει την επίθεση του Ιράν - Πλήρης υποστήριξη στο Ισραήλ

Σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της ομάδας της G7, αναφέρεται ότι «στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης «οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, στην οποία καταδικάζεται απερίφραστα η εκτόξευση ντρόουν και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στη ασφάλειαςτου Ισραήλ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι χώρες της ομάδας της G7 υπογράμμισαν την ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που θα είχαν ως στόχο την αύξηση της έντασης στην όλη περιοχή».

«Για τον σκοπό αυτό-καταλήγει η ανακοίνωση- οι G7 απηύθυναν έκκληση να τεθεί τέρμα στην κρίση στην Γάζα, μέσω του τερματισμού των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς» ενώ «εγγυήθηκαν την συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό».

14.04.2024 20:07

Ολοκληρώθηκε το Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες, αλλά τις τελευταίες ώρες προκρίνεται το σενάριο πρότασης δημιουργίας ενός ενιαίου συνασπισμού στην περιοχή που θα στηρίξει το  Ισραήλ.

14.04.2024 19:58

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση στο Ισραήλ - Ανάγκη για αυτοσυγκράτηση

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής λίγο πριν τις 8, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας.

Η θέση της Ελλάδας στη διαμάχη Ιράν - Ισραήλ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

14.04.2024 19:44

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ

14.04.2024 19:26

Εικόνα από το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

14.04.2024 19:24

Πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, μέσω βίντεο

14.04.2024 19:20

Πόσο κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης;

Το Ισραήλ κατάφερε χθες σύμφωνα με αξιωματούχους να αναχαιτίσει το 99% των πυραύλων και των drones που εκτόξευσε το Ιράν. Το κόστος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ αγγίζει έως τα 1,35 δισ. δολάρια.

«Το κόστος της άμυνας χθες το βράδυ υπολογίζεται μεταξύ 4-5 δισεκατομμυρίων σέκελ (1,08-1,35 δισ. δολάρια)», τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth ο ταξίαρχος Ram Aminach πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού.

14.04.2024 19:19

Το Ιράν χρησιμοποίησε ελάχιστες δυνάμεις;

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν ότι στην χθεσινή επίθεση το Ιράν χρησιμοποίησε ελάχιστες δυνάμεις και μάλιστα όπλα παλιάς τεχνολογίας και μπορούν να πραγματοποιήσουν πολύ ισχυρότερο χτύπημα αν το θελήσουν.

14.04.2024 19:14

Σε εξέλιξη το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, (ΚΥΣΕΑ) ξεκίνησε να συνεδριάζει στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής (14/04) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

14.04.2024 19:03

Θα αποτρέψει ο Μπάιντεν τα αντίποινα; Προτάσεις για επίθεση στο Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ

Δεν έχει τελειώσει ακόμα το Έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο  του Ισραήλ που συνεδριάζει τις τελευταίες ώρες για να αποφασίσει ποια θα είναι η απάντηση της χώρας στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Ιερουσαλήμ Αδαμαντία Λιόλιου, πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του συμβουλίου κάποιοι υπουργοί έθεσαν αρχικά την πρόταση, το Ισραήλ να προχωρήσει αμέσως σε αντίποινα. 

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου που συμμετέχει στο συμβούλιο, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο και ενημέρωσε σχετικά τα μέλη.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί του έχουν ζητήσει από τον Νετανιάχου να συγκρατηθεί ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν μεταδώσει Αμερικανικά δίκτυα, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ πως οι ΗΠΑ θα του προσφέρουν βοήθεια μόνο για αμυντικούς σκοπούς και όχι για μία πιθανλη επίθεση προς την Τεχεράνη.

14.04.2024 18:51

Μεϊμαράκης για Μέση Ανατολή: Αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε,

Σε δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προέβη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δήλωση έχει ως εξής: «Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, που ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση και δεν θα συνεχιστεί. Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όλοι για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τις αρχές μας, τις αξίες μας, την εδαφική μας ακεραιότητα. Ήδη, στην Ευρώπη συνεδριάζουν τα αρμόδια θεσμικά όργανα για να εξετάσουν την πολύ σοβαρή κατάσταση και τις επόμενες κινήσεις που ελπίζουμε και ευχόμαστε να επικρατήσουν η λογική και η ειρήνη.

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, είμαστε ενεργό μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ότι, αν μας ζητηθεί, πρέπει να ανταποκριθούμε, ώστε να βοηθήσουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη ακόμη πιο γρήγορα. Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τις αρχές, τις αξίες μας, τον δυτικό τρόπο ζωής».

14.04.2024 18:35

Βίντεο που δείχνει το σύστημα αναχαίτισης από την ισραηλινή εναέρια άμυνα

14.04.2024 18:34

Η Σαουδική Αραβία καλεί σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε σε ψυχραιμία για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της Σαουδικής Αραβίας για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή και τις σοβαρές επιπτώσεις της», αναφέρει ανακοίνωση.

«Όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν την περιοχή και τους ανθρώπους της από τους κινδύνους του πολέμου», προσθέτει.

Το βασίλειο αποκατέστησε τις σχέσεις του με το Ιράν τον περασμένο Μάρτιο - και σύνφωνα με αναφορές το Ριάντ ζήτησε από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

14.04.2024 18:04

Ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα: «Είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι, είμαστε ανθεκτικοί»

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα, με μία ανάρτηση στο Χ, σχολίασε με την επίθεση που πραγματοποίησε το Ιράν στο Ισραήλ τονίζοντας πως: «Είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι, είμαστε ανθεκτικοί»,


14.04.2024 17:56

Πρόεδρος Χέρτζογκ: «Πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά του Ισραήλ»

Η χθεσινή επίθεση του Ιράν κάνει το Ισραήλ να αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε πόλεμο με την Τεχεράνη, δήλωσε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στο Sky News. «Υπάρχει μια αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη με πυρήνες σε όλο τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «Ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή»

«Μας επιτέθηκαν χθες το βράδυ από τέσσερις γωνιές της Μέσης Ανατολής εκτοξεύοντας πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, ενώ συνεργάτες τους μας πυροβολούσαμ».

«Αυτό είναι σαν πραγματικός πόλεμος. Θέλω να πω, πρόκειται για κήρυξη πολέμου», είπε, πριν προσθέσει ότι το Ισραήλ θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

14.04.2024 17:31

Ίσες αποστάσεις από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, στην πρώτη επίσημη δήλωση της Άγκυρας

Μετά την μέσω "διπλωματικών πηγών" ενημέρωση περί τηλεφωνικής συνομιλίας Τούρκου και Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, όπου εκφράστηκε, η "επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση", ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ προέβη σε δήλωση ‘ίσων αποστάσεων’ με έμφαση σε μία λύση στο Παλαιστινιακό.

«Ελπίζουμε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή μας θα μειωθεί το συντομότερο δυνατό και η προσοχή θα επικεντρωθεί στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης δύο κρατών.

Όσοι υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ σιωπώντας για τις σφαγές αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και είναι συνένοχοι στα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Είναι τόσο ιστορική και στρατηγική όσο και ανθρωπιστική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επιστρέψει στο δίκαιο, να σταθεί στο πλευρό του δικαίου και να πάρει θέση για να σταματήσει η ισραηλινή κυβέρνηση τις επιθέσεις της. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο και δεν υπάρχουν χαμένοι στη δίκαιη ειρήνη», δήλωσε.

14.04.2024 17:21

Αναφορές ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετέχουν σε αντεπίθεση

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το CNN και η Wall Street Journal επικαλούνται ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους λέγοντας ότι ο κ. Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι μια απάντηση δεν είναι απαραίτητη.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ισραήλ να αμυνθεί, αλλά δεν επιθυμούν πόλεμο με το Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο ABC News.

Τζο Μπάιντεν (AP)

14.04.2024 17:10

Ανταποκρίτρια OPEN στο Ισραήλ: Η νύχτα τρόμου και η εφαρμογή που ενημερώνει για την απειλή

Η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που εξαπολύθηκε κατά τις νυκτερινές ώρες του Σαββάτου (13/4) με σμήνος αποτελούμενο από περισσότερα από 300 εκρηκτικά drones και πυραύλους που στόχευσαν ισραηλινούς στόχους, σε αντίποινα για την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό προκάλεσε τον φόβο και τον τρόμο των πολιτών.

Η Αδαμαντία Λιόλιου περιέγραψε στο OPEN τις στιγμές αγωνίας των κατοίκων του Ισραήλ και όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις βραδινές ώρες. «Οι πολίτες γνωρίζουν τι ακριβώς μπορεί να συμβεί αν φτάσει drone ή πύραυλος στο Ισραήλ. Υπάρχει εφαρμογή που ενημερώνει για την απειλή που έρχεται και πρέπει να γνωρίζουν τα μέτρα ασφαλείας. Όταν στρέφεις τα μάτια στον ουρανό βλέπεις τις ρουκέτες αναχαίτισης που αναχαιτίζουν τα drone και τους πυραύλους που απειλούν τη χώρα. Μετά από δευτερόλεπτα ακούγεται και ο ήχος της έκρηξης» υπογράμμισε η απεσταλμένη του OPEN.

Διαβάστε περισσότερα

14.04.2024 17:01

Συρία και Χούθι υποστηρίζουν την επίθεση του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν «νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας».

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν επίσης ότι πρόκειται για νόμιμη πράξη - απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.  Εκπρόσωπος των Χούθι πρόσθεσε ότι εκείνοι βρίσκονται σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

14.04.2024 16:52

Κίρμπι: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν «ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή»

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν «έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή», παρόλο που βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν χθες το βράδυ.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση», λέει ο Κίρμπι, και προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Τζον Κίρμπι

14.04.2024 16:37

Υπουργός Ισραήλ: «Το γεγονός δεν έχει τελειώσει» και το Ισραήλ «θα εισπράξει αντίτιμο»

Ο υπουργός πολεμικών θεμάτων του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ υποσχέθηκε απάντηση στο χτύπημα του Ιράν και τόνισε ότι η χώρα του θα εισπράξει αντίτιμο με τρόπο και χρόνο που θα «είναι σωστοί  για εμάς» 

«Χθες, το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ - και συνάντησε τη δύναμη του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας», ανέφερε σε δήλωσή του - λίγο πριν από την αναμενόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου.  Περιέγραψε το Ιράν ως «παγκόσμιο πρόβλημα» καθώς και ως περιφερειακή πρόκληση. 

«Αυτό το γεγονός δεν έχει τελειώσει - η στρατηγική συμμαχία και το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε άντεξε τη δοκιμασία και πρέπει να ενισχυθεί τώρα», πρόσθεσε. «Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν - θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα εισπράξουμε το αντίτιμο από το Ιράν, με τον τρόπο και τη στιγμή που μας βολεύει», είπε.

14.04.2024 16:27

Ιταλία: Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 για τη Μέση Ανατολή

Ξεκινά αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

14.04.2024 16:16

ΕΕ: Εκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των κορυφαίων διπλωματών του ευρωπαϊκού μπλόκ την Τρίτη, προκειμένου «να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια στην περιοχή».

14.04.2024 16:07

Πρώτη αντίδραση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την επίθεση του Ιράν: «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση στην περιοχή...»

Μετά από μια αισθητή καθυστέρηση στην αντίδρασή του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε επιτέλους -και μάλιστα μέσω διπλωματικών καναλιών, όχι με άμεση δήλωση- την πρώτη επίσημη αντίδραση της Άγκυρας για την επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ. Μετά από μία σημαντική συνομιλία που είχε ο Χακάν Φιντάν με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Huseyin Emir Abdullahiyan, ‘διπλωματικές πηγές’ επιβεβαίωσε την επιθυμία της Τουρκίας για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η επίσημη θέση της Τουρκίας, όπως περιγράφεται από τον Φιντάν, επιδιώκει να αποτρέψει περαιτέρω επιθετικά βήματα στην περιοχή, ενώ ο Abdullahiyan από την πλευρά του δηλώνει το πέρας της ιρανικής αντεπίθεσης και την αποφασιστικότητα για αυστηρότερη απάντηση σε περίπτωση νέων επιθέσεων. 

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε σήμερα (14 Απριλίου) τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir Abdullahiyan. Ο υπουργός Φιντάν μετέφερε στον συνομιλητή του ότι “δεν επιθυμούμε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και ότι επιθυμούμε τον τερματισμό των βημάτων που θα αυξήσουν την ένταση».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abdullahiyan δήλωσε ότι η επιχείρηση αντιποίνων κατά του Ισραήλ έχει λήξει και ότι το Ιράν δεν θα ξεκινήσει νέα επιχείρηση εκτός εάν δεχθεί επίθεση. Ο Abdullahiyan δήλωσε ότι αν το Ιράν δεχθεί νέα επίθεση, θα απαντήσει πιο έντονα αυτή τη φορά.

14.04.2024 16:04

Οι IDF λένε ότι κατασκεύασαν γέφυρες για τα άρματα μάχης ώστε να διασχίσουν τον ποταμό Wadi Gaza και να χτυπήσουν τρομοκρατικούς στόχους

Καθώς οι IDF συνεχίζουν μια επιχείρηση ακριβείας κατά της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός λέει ότι οι μηχανικοί μάχης κατασκεύασαν γέφυρες για τα άρματα μάχης για να διασχίσουν τον ποταμό Wadi Gaza.

Δύο γέφυρες χρησιμοποιήθηκαν από τα στρατεύματα για να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον τρομοκρατικών ομάδων στο νότο

Τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης αρκετούς εκτοξευτές ρουκετών, οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός.

14.04.2024 15:38

Το Ιράν λέει ότι ειδοποίησε 72 ώρες πριν από την επίθεση «τους φίλους και τους γείτονες»

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

«Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», λέει ο Αμιραμπντολαχιάν σε συνέντευξη Τύπου.

14.04.2024 15:05

Αξιωματούχος λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

Το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, αλλά οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλήξει στο είδος της απάντησης, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN.

14.04.2024 14:39

Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες ότι θα πραγματοποιήσει «περιορισμένες» επιθέσεις

Το Ιράν ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν είχε ενημερώσει τους γείτονές του για τα χτυπήματα 72 ώρες νωρίτερα.

«Ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε ο κ. Amirabdollahian σε συνέντευξη Τύπου.

14.04.2024 14:31

ΥΠΕΞ Ιράν: Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δηλώνει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν σκοπεύει να συνεχίσει τις «αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά θα προστατευθεί από κάθε νέα επίθεση».

«Η άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», γράφει ο Hossein Amir-Abdollahian στο X.

«Σε αυτό το σημείο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει καμία πρόθεση να συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της από οποιαδήποτε νέα επίθεση», καταλήγει.

14.04.2024 14:29

«Η Βρετανία συμμετέχει πλέον ενεργά στη σύγκρουση»

Από τη στιγμή που πολεμικά αεροσκάφη της RAF συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάρριψης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχθεί πως έχει εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: Αυτό δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας της χώρας και μέχρι τον Σεπτέμβριο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, Τόμπιας Έλγουντ.

Είναι πασιφανές ότι η Βρετανία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση των πολιτών του και του εδάφους του, είπε ο Βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών, τονίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προβλέψει που οδηγείται η κατάσταση».

14.04.2024 14:14

Ο Σούνακ επιβεβαιώνει πως η Βρετανία αναχαίτισε drones

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε «έναν αριθμό» ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λέει ο Ρίσι Σούνακ.

Μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε «πρόσθετα αεροσκάφη» στην περιοχή στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο Ιράκ και τη Συρία.

14.04.2024 14:10

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ κλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.

14.04.2024 13:22

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το απόγευμα

Η συνεδρίαση για να συζητηθεί η ισραηλινή απάντηση στην ιρανική επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15:30.

14.04.2024 13:19

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει την κλιμάκωση του Ιράν

Το ΝΑΤΟ «καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν», το οποίο πραγματοποίησε μια πρωτόγνωρη επίθεση χθες, Σάββατο, κατά του Ισραήλ και «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

14.04.2024 12:57

Το Κατάρ εκφράζει βαθιά ανησυχία, προτρέπει σε αποκλιμάκωση

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση, να προωθήσουν την ηρεμία και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

14.04.2024 12:53

Ο Ραϊσί προειδοποιεί το Ισραήλ με «πιο ισχυρή» αντίδραση

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι η αντίδραση της χώρας του θα είναι «πιο ισχυρή» σε περίπτωση που υπάρξει «απρόσεκτη συμπεριφορά» από το Ισραήλ, μετά την πρωτόγνωρη ιρανική επίθεση.

«Η τιμωρία του επιτιθέμενου πραγματοποιήθηκε», δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο Ραϊσί σύμφωνα με ανακοίνωση, και πρόσθεσε ότι «εάν το σιωνιστικό καθεστώς ή οι υποστηρικτές του επιδείξουν απρόσεκτη συμπεριφορά, θα λάβουν αποφασιστική και πολύ πιο ισχυρή απάντηση».

14.04.2024 12:39

Αεροδρόμια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις ακυρώνουν τις εσωτερικές πτήσεις

Τα διεθνή αεροδρόμια Ιμάμ Χομεϊνί και Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, όπως και αεροδρόμια σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις ακύρωσαν τις εσωτερικές τους πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mehr, καθώς ο δυτικός εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός για πτήσεις.

14.04.2024 12:36

Η Μόσχα απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

14.04.2024 12:19

Μεντβέντεφ: Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα επιδείνωνε τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί.

«Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

14.04.2024 12:13

Τι λέει εκπρόσωπος των IDF

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα απαντήσει, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ απάντησε στο Sky News: «Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Περιμένουμε την κυβέρνηση σήμερα. Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει αργότερα και θα λάβει τις αποφάσεις της και θα δώσει ανάλογες οδηγίες στον στρατό».

Οι IDF θα «προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο».

14.04.2024 12:09

Η επίθεση εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», σύμφωνα με τον αρχηγό των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων

Ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διεκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

14.04.2024 11:54

7χρονη που τραυματίστηκε υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για σοβαρό τραύμα

Το 7χρονο κορίτσι που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την αναχαίτιση πυραύλου που εκτοξεύθηκε από το Ιράν χθες το βράδυ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αναφέρει το Ιατρικό Κέντρο Soroka.

14.04.2024 11:35

Ισραηλινός υπουργός: Το θράσος του Ιράν σε μια τέτοια επίθεση πρέπει να εξαλειφθεί

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά από αντίποινα, εξακολουθεί να ισχύει:

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας. Θα ηγηθώ μιας πολιτικής επίθεσης κατά του Ιράν», δήλωσε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

14.04.2024 11:12

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδικάζει την επίθεση

Την απερίφραστη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του.

«Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή», τονίζει μεταξύ άλλων.

14.04.2024 10:43

Σύσκεψη της G7 για τις επιθέσεις

Η G7 θα προχωρήσει σε σύσκεψη το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News.

14.04.2024 10:33

«Πύραυλος έπεσε στο σπίτι μας» - Η μαρτυρία πατέρα 7χρονου κοριτσιού που νοσηλεύεται

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες του πατέρα ενός 7χρονου κοριτσιού που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την αναχαίτιση βλήματος που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14.04.2024 10:23

Σε αναχαίτιση ιπτάμενων αντικειμένων προχώρησε η Ιορδανία

Η Ιορδανία αναχαίτισε μερικά ιπτάμενα αντικείμενα που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της κατά τη χθεσινή νύχτα.

Οι αναχαιτίσεις έγιναν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της, όπως ανέφερε μία σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.

14.04.2024 10:17

Ιράν - Ισραήλ: Ποια χώρα είναι περισσότερο εξοπλισμένη;

Ποια χώρα έχει το πάνω χέρι; Το Ιράν ή το Ισραήλ; Με μία πρώτη ματιά, οι αριθμοί ευνοούν το Ιράν. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14.04.2024 10:12

Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη.

Το Ιράν πρόσθεσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.

14.04.2024 09:44

Το Ιράν απειλεί με μεγαλύτερη επίθεση αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα

Ο Ιρανός αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επίθεση από τη χθεσινή νύχτα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταδίδεται επίσης ότι ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά των συμφερόντων, των αξιωματούχων ή των πολιτών της.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν», είπε, όπως μεταδίδει το Sky News.

14.04.2024 09:36

Η Γαλλία βοήθησε στην άμυνα του Ισραήλ

O εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι η Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που ενεπλάκησαν στην άμυνα του Ισραήλ κατά της επίθεσης που δέχθηκε από το Ιράν τη νύχτα.

14.04.2024 09:21

Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι το «δικαίωμά του»

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από το Ιράν κατά της σιωνιστικής οντότητας είναι φυσικό δικαίωμα και η δέουσα απάντηση στο έγκλημα της στοχοποίησης του προξενείου στη Δαμασκό», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

14.04.2024 09:19

Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

14.04.2024 09:08

Ο Μπλίνκεν θα διαβουλεύεται με τους συμμάχους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει ότι «θα διαβουλεύεται με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ώρες και ημέρες».

14.04.2024 09:04

Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά τη Γάζα μετά την επίθεση του Ιράν

Παρά την επίθεση του Ιράν, το Ισραήλ σφυροκοπεί τις τελευταίες ώρες τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστράφηκαν πολλά κτίρια στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat, όπου υπήρξαν θύματα τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Awda και al-Aqsa, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

14.04.2024 09:00

Καταδικάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια.

Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

14.04.2024 08:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Όλοι οι παράγοντες να απέχουν

«Kαταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», αναφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, καλώντας «το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

14.04.2024 08:46

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14.04.2024 08:33

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για Μέση Ανατολή

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14.04.2024 08:23

Καρέ - καρέ ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

14.04.2024 08:16

Η Ιαπωνία λέει ότι η επίθεση στο Ιράν «επιδεινώνει περαιτέρω» την κατάσταση

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση του Ιράν.

«Αυτή η επίθεση είναι μια επίθεση που επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.

14.04.2024 08:15

Η Χαμάς απορρίπτει την τελευταία πρόταση για συμφωνία ομηρίας

Μακριά από το Ιράν, o Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση για συμφωνία επιστροφής των Ισραηλινών ομήρων.

14.04.2024 08:08

Σύντομη ανασκόπηση

  • Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari λέει ότι το 99% των 300 βλημάτων που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας αναχαιτίστηκαν.
  • Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν λέει ότι δεν επεδίωκε κλιμάκωση και απάντησε στις ισραηλινές επιθέσεις στο προξενείο του στη Δαμασκό.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την άμυνα του Ισραήλ.
  • Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κίνας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που ζητούν επίσης να υπάρξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, στις 16:00 ώρα Νέας Υόρκης (20:00 ώρα Ελλάδας) την Κυριακή.

14.04.2024 08:04

Σοβαρά προβληματισμένο το Πεκίνο

H Κίνα είναι σοβαρά προβληματισμένη από την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτόξευση ιρανικών drones, αλλά και πυραύλων κατά του Ισραήλ, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών σε δηλώσεις του, που αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου.

«Η Κίνα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές εκτοξεύσεις.

14.04.2024 08:00

Ανοίγει εκ νέου ο ισραηλινός εναέριος χώρος

Ο ισραηλινός εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι, αφού είχε κλείσει λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

14.04.2024 07:57

Ο Μπλίνκεν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν κλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις ιρανικές εκτοξεύσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση», αλλά θα «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την άμυνα του Ισραήλ, μεταδίδει το Al Jazeera.

14.04.2024 07:55

Θα απαντήσει το Ισραήλ;

Ο πλανήτης πλέον ανησυχεί για την αντίδραση του Ισραήλ. Ανώτατη ισραηλινή πηγή, που επικαλείται το Κανάλι 12, ανέφερε ότι «η επίθεση του Ιράν ήταν μια στρατηγική αποτυχία».

«Τώρα μπορούν να ετοιμαστούν και να μείνουν άυπνοι», προσέθεσε η ίδια πηγή.

14.04.2024 07:47

Οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

14.04.2024 07:47

Οι ΗΠΑ στο πλευρό του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios -επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

14.04.2024 07:46

Η Χεζμπολά λέει πως εξαπέλυσε νέα ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Ισραήλ

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

14.04.2024 07:43

Αμερικανός υπ. Άμυνας: «Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε»

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν δεκάδες πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εξαπολύθηκαν από το Ιράν -καθώς και από το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη- εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές από το Ιράν και τα ενεργούμενά του» και «καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις», ανέφερε ο Όστιν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αξίωσε το Ιράν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προσθέτοντας πως «δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν θα διστάσουμε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ».

14.04.2024 07:39

Ο Νετανιάχου, στην πρώτη του αντίδραση, υπόσχεται τη νίκη

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

14.04.2024 07:34

Πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός eκπρόσωπος Daniel Hagari έδωσε μόλις μια ενημέρωση μετά την επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν.

Είπε ότι περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, το 99% των οποίων αναχαιτίστηκαν.

14.04.2024 07:28

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε και πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

14.04.2024 20:38

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που κήρυξαν εξαιτίας της επίθεσης του Ιράν με drones και πυραύλους. Η λήξη του σημαίνει πως οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίων καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.