Drone, ρομπότ και chatbots: Hi-tech όπλα στη μάχη με τον κορονοϊό
copyright: APimages

DRONE, ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ CHATBOTS: HI-TECH ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Η τεχνολογία έχει επιστρατευθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, προσφέροντας έξυπνες και ωφέλιμες λύσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Τεχνητή νοημοσύνη πολλών αποστολών

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους νέα συστήματα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σχεδιασμένα να προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κάποια συστήματα κάνουν ανάλυση δεδομένων για την εξέλιξη της πανδημίας και παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για την αντιμετώπισή της. Κάποια άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα διαγνωστικά εργαλεία, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που μελετούν τον κορονοϊό αναζητώντας κάποια αδύναμα σημεία του και γενικότερα τρόπους αντιμετώπισής του.

Το «πανδημικό» drone

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας και της εταιρείας Draganfly κατασκεύασαν ένα drone που διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες και οπτικά συστήματα, με τα οποία μπορεί να εντοπίζει σε δρόμους, χώρους εργασίας, αεροδρόμια, πλοία, γηροκομεία, και γενικά σε χώρους που βρίσκεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όσους φτερνίζονται ή βήχουν. Το drone, που ονομάστηκε «πανδημικό», μπορεί επίσης να κάνει μετρήσεις ζωτικών λειτουργιών (θερμοκρασία, καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός) ατόμων από ψηλά. Στόχος είναι να εντοπίζονται πιθανά κρούσματα και να εμποδίζεται η διάδοση του ιού.

Τα «πανδημικά» drones της Draganfly (draganfly.com)

Ακούραστοι νοσοκόμοι με ανοσία

Στην Κίνα χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία ρομπότ που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό, ώστε να μειώσουν στο ελάχιστο δυνατό την επαφή τους με το νοσηλευτικό προσωπικό και να περιοριστεί ο κίνδυνος να το μολύνουν. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να κάνουν λήψη των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς, να του πηγαίνουν τα φάρμακα και το φαγητό, να κάνουν απολύμανση του χώρου και να ψυχαγωγούν τους ασθενείς.

Ρομποτικοί σεφ και ντελιβεράδες

Σε νοσοκομεία της Κίνας εμφανίστηκαν ρομποτικά συστήματα όπως το εικονιζόμενο, που μαγειρεύουν μόνα τους το φαγητό των ασθενών. Η κινεζική εταιρεία Zhen Robotics παρουσίασε το εικονιζόμενο ρομπότ, το οποίο, όπως υποστηρίζει, μπορεί να κάνει μεταφορά και παράδοση προϊόντων στα σπίτια όσων έχουν κάνει παραγγελίες από σούπερ μάρκετ ή άλλα μαγαζιά, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να βγαίνει από το σπίτι ή να έρχεται σε επαφή με τους εργαζομένους στις μεταφορές.

Το ρομπότ της ZhenRobotics στο Πεκίνο κάνει μεταφορά και παράδοση προϊόντων στα σπίτια (AP image)

CHATBOTS εν δράσει

Τα έξυπνα προγράμματα που είναι ευρύτερα γνωστά με τον όρο chatbot έχουν αναλάβει δράση σε πολλά μέτωπα παρέχοντας συμβουλές, οδηγίες και πληροφορίες για την πανδημία είτε μέσω τηλεφωνικών κέντρων, είτε μέσω online υπηρεσιών και εφαρμογών στον γενικό πληθυσμό, είτε σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που χρειάζονται καθοδήγηση ως προς τι πρέπει να κάνουν, όπως σε ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και ειδικά σε ταξιδιώτες.

Κινούμενα αντισηπτικά

Στους δρόμους της Κίνας έκαναν την εμφάνισή τους ρομποτάκια που έχουν προσαρμοσμένα πάνω τους δοχεία με αντισηπτικό και οι πολίτες μπορούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους.

Ιπτάμενος ντελάλης

Στην Κίνα χρησιμοποιούνται από την αρχή της επιδημίας που ξέσπασε στη χώρα drones που εκφωνούν με ηχεία διαφόρων ειδών μηνύματα και οδηγίες στους κατοίκους, ενώ επίσης μεταφέρουν ταμπέλες με οδηγίες.

Υπολογιστές φαρμακοποιοί

Οι πιο ισχυροί υπερυπολογιστές στον κόσμο, όπως ο Summit της IBM, έχουν σταματήσει τις ερευνητικές και όποιες άλλες εργασίες έκαναν και έχουν ριχτεί στη μάχη της ανακάλυψης μιας θεραπείας κατά του κορονοϊού. Ηδη οι υπερ- υπολογιστές έχουν εντο- πίσει υπάρχουσες φαρμα- κευτικές ουσίες που είτε μόνες τους είτε σε συν- δυασμό με άλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φαρμάκων.

Drone, ρομπότ και chatbots: Hi-tech όπλα στη μάχη με τον κορονοϊό
World Robot Conference στο Yichuang International Conference and Exhibition Centre Πεκίνο (AP image)
Drone, ρομπότ και chatbots: Hi-tech όπλα στη μάχη με τον κορονοϊό
World Robot Conference στο Yichuang International Conference and Exhibition Centre Πεκίνο (AP image)
Drone, ρομπότ και chatbots: Hi-tech όπλα στη μάχη με τον κορονοϊό
World Robot Conference στο Yichuang International Conference and Exhibition Centre Πεκίνο (AP image)

Απολύμανση από ψηλά

Κάποιες χώρες χρησιμοποιούν drones για να κάνουν απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους.

Μη επανδρωμένα ασθενοφόρα

Τα drones χρησιμοποιούνται μαζικά σε αυτήν την πανδημία για την παράδοση ιατρικού εξοπλισμού όπου είναι απαραίτητο, αλλά λόγω συνθηκών είναι δύσκολη η μεταφορά του με τα συμβατικά μέσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ