Κόσμος|22.02.2022 23:51

Ουκρανία: Μπαράζ κυρώσεων της Δύσης στην απειλή Πούτιν για εισβολή - Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε αν υπάρξει επίθεση

Newsroom

Νέος γύρος κλιμάκωσης στην ουκρανική κρίση με το κλίμα να δυναμιτίζεται ακομα παραπάνω μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και την άδεια που έλαβε από τη Βουλή της Ρωσίας για χρήση στρατού στο εξωτερικό με τη Δύση να απαντά ομόφωνα με οικονομικές κυρώσεις και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να απευθύνει διάγγελμα στο οποίο διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα αφήσουν αναπάντητη ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και να ανακοινώνει την πρώτη δέσμη οικονομικών κυρώσεων με αποκλεισμό της Ρωσίας από τη δυτική χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική δύναμή της στη Βαλτική, στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.

Στο πλαίσιο της δέσμης κυρώσεων άλλωστε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη συνάντηση της Πέμπτης στη Γενεύη με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε στη Ρωσία αν επιτεθεί - Οι οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε 

Σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία και προσωπικά προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ενδεχόμενη εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία δε θα μείνει αναπάντητη έστειλε ο Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν αν υπάρξει επίθεση, ενώ ανακοίνωσε νέες πολύ αυστηρές κυρώσεις ανάμεσα στις οποίες το πάγωμα του αγωγού Nord Stream II αλλά και η διακοπή δυτικής χρηματοδότησης προς τη ρωσική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι συνεργάζεται επίσης με τη Γερμανία για να εμποδίσει την προώθηση του αγωγού Nord Stream ΙΙ και αποκόπτει «τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα εναντίον της Μόσχας ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς  και οικονομικός αποκλεισμός στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν, «είμαστε έτοιμοι απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα όσα ανέφερε για την κατάσταση και την αναδρομή των τελευταίων 100 χρόνων.

Θα υπερασπιστούμε κάθε πόντο ΝΑΤΟϊκού εδάφους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση για αναδιάταξη στρατευμάτων στην Ευρώπη περιλαμβάνει την αποστολή 800 στρατιωτών στις χώρες της Βαλτικής και μέχρι οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-35 σε διάφορες τοποθεσίες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα στείλουν επίσης 32 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64 στην περιοχή της Βαλτικής και στην Πολωνία, προερχόμενα από άλλες τοποθεσίες της Ευρώπης.

Αυτές οι ενισχύσεις έχουν σκοπό «να καθησυχάσουν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθετικές ενέργειες εναντίον τους και να εκπαιδευτούν με τις δυνάμεις στις χώρες υποδοχής», φέρεται να είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Ουκρανία βομβάρδισε χωριό στις ρωσόφωνες περιοχές στον Ντονμπάς

«Η Ουκρανία βομβάρδισε χωριό στις ρωσόφωνες περιοχές στον Ντονμπάς», μετέδωσε λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα Μπάιντεν ο ανταποκριτής του Open στο Ροστόφ, Θανάσης Αυγερινός. 

Σύμφωνα τις πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ρωσικά πρακτορεία το ουκρανικό πυροβολικό χτύπησε με οκτώ τουλάχιστον οβίδες των 122mm οι οποίες είναι απαγορευμένες και από τις Συμφωνίες του Μινσκ το χωριό στην Ανατολική Ουκρανία, καταστρέφοντας τουλάχιστον έξι σπίτια και ένα όχημα.

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Πούτιν: Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον - Την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ζητά ο Ρώσος πρόεδρος

Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

«Και γι αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του Συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού» , δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δε θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις «σκότωσε» η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πρίν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Η Βουλή της Ρωσίας έδωσε έγκριση στον Πούτιν για να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό

Τύμπανα πολέμου έχουν σημάνει την ίδια ώρα στην στην Ουκρανία καθώς η Βουλή χορήγησε άδεια για την ανάπτυξη του στρατού της χώρας στο εξωτερικό, μετά από αίτημα που υπέβαλε την Τρίτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε από το ανώτερο τμήμα του ρωσικού κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και υπέγραψε συνθήκες φιλίας με τους ηγέτες τους, μια ενέργεια που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικού στρατού και την εγκατάσταση ρωσικών βάσεων στην περιοχή αυτήν.

Η Δύση καταδίκασε αυτήν την «παράνομη» ενέργεια, που μπορεί να είναι το πρελούδιο για μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και άρχισε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Η Ρωσία εγκαθιδρύει διπλωματικές σχέσεις με τους αυτονομιστές της Ουκρανίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Κιέβου και των Δυτικών.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

«Πακέτο κυρώσεων που θα πονέσουν πολύ»  σε βάρος της Ρωσίας ενέκριναν σήμερα «ομόφωνα» τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει τα αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι.

Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

Ακυρώθηκε η συνάντηση Λεντριάν - Λαβρόβ

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Έκανε το καθήκον του για να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

κυρώσειςΟυκρανίαειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΈνωσηΤζο ΜπάιντενΒολοντιμίρ ΖελένσκιΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν