Τύμπανα πολέμου σε Ουκρανία: Κλιμάκωση στην ένταση στα σύνορα με Ρωσία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας καθώς, η κλιμάκωση της έντασης προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Η Ρωσία προσβλέπει στο ότι οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα συνεχισθούν, υπογράμμισε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τα αποτέλεσματα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. «Η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Οι ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τη συμμαχία, αποσκοπούν στο να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε η Ζαχάροβα. «Προσβλέπουμε στο ότι οι συνομιλίες για αυτές (τις εγγυήσεις ασφαλείας) θα συνεχισθούν. Θα επιμείνουμε να σταματήσει το ΝΑΤΟ την προκλητική πολιτική της διεύρυνσης, να παραιτηθεί από την ανάπτυξη επιθετικών εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για εμάς κοντά στα σύνορα μας και να επιστρέψει η διάταξη των δυνάμεων της συμμαχίας στις θέσεις του 1997», δήλωσε η Ζαχάροβα εκτιμώντας παράλληλα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μελλοντικά θα συνεχίσουν μόνο να αυξάνονται.
Η Ζαχάροβα μιλώντας επίσης στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, δήλωσε ότι οι δυτικοί εταίροι προτείνουν τώρα εναλλακτικά στη Ρωσία συνομιλίες σε θέματα, για τα οποία δεν ήθελαν να ακούσουν πριν από ένα χρόνο. «Κανείς δεν ήθελε να ακούσει. Μας έλεγαν ότι δεν είναι κατάλληλη η ατμόσφαιρα για να αρχίσει ο διάλογος στα πλαίσια του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Διάγγελμα Μπάιντεν το βράδυ της Παρασκευής
Νέο διάγγελμα θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για το βράδυ της Παρασκευής, 23:00, ώρα Ελλάδας στο οποίο πρόκειται να αναφερθεί στις εξελίξεις που αφορούν την ουκρανική κρίση.
Νωρίτερα, στις 21:30 θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με δέκα ξένους ηγέτες. Σύμφωνα με όσα τόνισε ο απεσταλμένος του OPEN TV στην Αμερική, Μιχάλης Ιγνατίου, οι ΗΠΑ πιστεύουν πως βρισκόμαστε στη φάση εκτέλεσης του σχεδίου για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ειδικότερα, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη το σχέδιο για ρωσική προβοκάτσια στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επικοινωνήσει με τους ηγέτες του Καναδά, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Βρετανίας. Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως όπως σχολίασε ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως τις τελευταίες 48 ώρες έχουν προστεθεί δυνάμεις αιχμής στα στρατεύματα που υπάρχουν στα σύνορα.
Η Ρωσία φαίνεται πως κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες. Ο Άντονι Μπλίνκεν άλλωστε επεσήμανε πως «όλα αυτά που βλέπουμε είναι μέρος ενός σεναρίου που ήδη εκτελείται. Οι Ρώσοι θα στήσουν προβοκάτσια σαν άλλοθι για την εισβολή». Η χώρα έχει αναπτύξει πάνω από 200.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Μητσοτάκης: Σοβαρές οι κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση εισβολής
«Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδείξεις ότι έχουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης» - αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, σε περίπτωση εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις, ωστόσο όπως είπε στόχος είναι να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ, αυτό που μετέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στον ομόλογό του είναι πως από μια κλιμάκωση της κρίσης δε θα υπάρχουν νικητές, θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προσβλέπουμε σε απτές κινήσεις και ενδείξεις αποκλιμάκωσης, διατηρούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμερείς επικοινωνίες χωρών - μελών της ΕΕ, είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορμανδίας με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ, και ελπίζουμε για το καλύτερο, να πρυτανεύσει η λογική.
Πούτιν καλεί Ουκρανία για συνομιλίες με τους αυτονομιστές
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο.
Τη δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή τη χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο». «Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι αντίθετα η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια διαπραγματευτική πορεία με το ΝΑΤΟ σχετικά με τα αιτήματά της για την ασφάλεια, αλλά ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη διάθεση να ανταποκριθούν στις βασικές ανησυχίες της Μόσχας.
Αλλάζει ριζικά η τιμολόγηση νερού με φόντο τη λειψυδρία - Τα έργα αντιμετώπισης και οι πιθανές αυξήσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Να αφυπνίσει τον εναπομείναντα μηχανισμό του θέλει ο Κασσελάκης - Επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση
Πολλά τα κενά εκπαιδευτικών στην έναρξη της σχολικής χρονιάς - «Ξέμειναν» σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη
«Αναζωπυρώνεται» η ευρωπαϊκή συζήτηση για το μεταναστευτικό: Πως κινείται το Βερολίνο και ποια … μηνύματα εκπέμπει η Αθήνα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr