Madleen: Ένας από τους 8 ακτιβιστές που κρατούνται στο Ισραήλ κήρυξε απεργία πείνας και δίψας
Απεργία πείνας κήρυξε ακτιβιστής από τις 04:00 το πρωί της Τρίτης από την ομάδα των 8 επιβαινόντων του πλοίου που κρατούνται παράνομα στο Ισραήλ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋

Έπειτα από αρκετές ώρες αγωνίας για την τύχη των 12 ακτιβιστών που αψήφησαν τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, το βράδυ της Δευτέρας (09/06) το Madleen εθεάθη κοντά σε λιμάνι του Ισραήλ. Απεργία πείνας κήρυξε ακτιβιστής από τις 04:00 το πρωί της Τρίτης από την ομάδα των 8 επιβαινόντων του πλοίου που κρατούνται παράνομα στο Ισραήλ.
Ο Τιάγκο Άβιλα που παραμένει κρατούμενος σε ισραηλινές φυλακές, ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας.
Ο βραζιλιάνος ακτιβιστής, δηλώνει όμηρος του Ισραήλ και ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας η οποία έχει πολύ περιορισμένο χρονικό όριο, ειδικά εν μέσω καύσωνα, όπου τα προβλήματα στα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα να μπορεί να είναι άμεσα.
Οι συνθήκες που καταγγέλλουν οι ακτιβιστές
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής, τέσσερις είναι οι ακτιβιστές που έχουν υπογράψει τα χαρτιά απέλασης, ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ. Όσον αφορά τους άλλους οχτώ που δεν υπέγραψαν, μόνη οδός για τους ίδιους το να παραμείνουν υπό κράτηση στο Ισραήλ και να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου. Ανάμεσά τους και η ευρωβουλευτής Ρίμα Χασάν.
Στις δηλώσεις τους τα 8 μέλη του Madleen τα οποία δεν υπέγραψαν για την απέλασή τους «δηλώνουν πως έχουν απαχθεί από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν εκεί παρά τη θέλησή τους», καθώς ο προορισμός τους ήταν η Γάζα.
Οι συνθήκες που καταγγέλλουν οι ακτιβιστές είναι αντίστοιχες με τις φυλακές που κρατούνται οι παλαιστίνιοι: το νερό εν μέσω καύσωνα δεν είναι πόσιμο και οι συνθήκες υγιεινής στα κελιά είναι κάκιστες, καθώς είναι γεμάτα κοριούς και έντομα.
Το δικαστήριο ρώτησε τους κρατουμένους αν γνώριζαν για τον ναυτικό αποκλεισμό, με τους 8 να απαντούν πως ο ναυτικός αποκλεισμός είναι παράνομος κατά το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο η απέλαση πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από τη σύλληψή τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της νομικής ομάδας Adalah
H νομική ομάδα της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, Adalah, που εκπροσωπεί τους ακτιβιστές αναφέρει τα εξής:
«Οκτώ μέλη του πλοίου «Madleen» παραμένουν παράνομα υπό κράτηση από το Ισραήλ, αφού απήχθησαν σε διεθνή ύδατα ενώ επιχειρούσαν να παραδώσουν βοήθεια στη Γάζα.
»Σήμερα προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου κράτησης στο Ραμπλέχ. Το Ισραήλ συνεχίζει να ισχυρίζεται ψευδώς ότι «εισήλθαν παράνομα» παρά το γεγονός ότι τους συνέλαβε στη θάλασσα και τους μετέφερε σε ισραηλινό έδαφος παρά τη θέλησή τους.
» Το κράτος έχει επιβάλει 100ετή απαγόρευση εισόδου σε όλους όσους επέβαιναν στο «Madleen». Ο Τιάγκο Άβιλα βρίσκεται σε απεργία πείνας και νερού από νωρίς χθες. Άλλοι αναφέρουν ανθυγιεινές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από κοριούς και της μη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό».
Επισημαίνεται από την οργάνωση πως το Ισραήλ δεν έχει καμία δικαιοδοσία καθώς κατέσχεσε το πλοίο παράνομα και μετάφερε τους επιβαίνοντες παρά τη θέλησή τους στη χώρα. Ζητάται να τους παραδοθεί το Madleen και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους.
Η ανάρτηση του Καμπαγιάννη για τους 12 ακτιβιστές του Madleen
Σε ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη αναφέρεται πως «Στην αλληλογραφία που είχαμε με την Frontex ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των 12 επιβαινόντων στο πλοίο Madleen, ο διευθυντής του Frontex Hans Leijtens επιβεβαίωσε (στην από 5/6/2025 απαντητική επιστολή του) τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της αποστολής του Madleen, «πετώντας» όμως την ευθύνη της προστασίας της αποστολής στις εθνικές αρχές».
Η ομάδα των Ελλήνων δικηγόρων ζητά «να αφεθούν ελεύθερες/οι με το πλοίο τους να πλεύσουν προς τη Γάζα για να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν».
Ανθρωπιστικές οργανώσεις καταδικάζουν τις εξελίξεις
Η Greenpeace και περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καταδικάζουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και την κατάληψη του Madleen. Πληθώρα περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών έχουν κυκλοφορήσει ανακοινώσεις στήριξης στην Γκρέτα Τούνμπεργκ και στους άλλους ακτιβιστές του ιστιοφόρου Madleen που κατέλαβε το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η Greenpeace δήλωσε ότι το Madleen «καταλήφθηκε παράνομα σε διεθνή ύδατα από τις ισραηλινές δυνάμεις» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» του πληρώματός του. Ζήτησε επίσης την «απρόσκοπτη παράδοση βοήθειας» και τον «τερματισμό της παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης».
Το Climate Action Network, το οποίο εκπροσωπεί κλιματικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών και καταδίκασε έντονα «την ένοπλη κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αποστολής του να παραδώσει τρόφιμα, φάρμακα – και ελπίδα – στον πεινασμένο πληθυσμό της Γάζας».
«Η βοήθεια προς τη Γάζα εκλάπη»
Οι ακτιβιστές για το κλίμα, μεταξύ των οποίων η Μικάελα Λόουτς και η Αϊσά Σιντίκα, ανάρτησαν επίσης βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας: «Η φίλη μας Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι 11 ακτιβιστές μόλις απήχθησαν από το Ισραήλ» και ότι «η βοήθεια προς τη Γάζα εκλάπη».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη mikaela loach (@mikaelaloach)
Νέα επίθεση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ, μετά το θανάσιμο χτύπημα στην Τεχεράνη
Νέα παρέμβαση Τραμπ: «Ιράν και Ισραήλ πρέπει και θα κάνουν συμφωνία - Make the Middle East Great Again»
«Μου χρωστάνε την ελευθερία μου»: Επιστολή Ρωμανού από τη φυλακή
Λένα Πλάτωνος στο ethnos.gr: «Οι άνθρωποι έχουν γίνει τρομακτικά επιθετικοί - Ο φασισμός έχει εισχωρήσει μέσα στα σχολεία»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr