Ο επικεφαλής του κόμματος «Λευκό» παρουσιάζει τις θέσεις του κατά τη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου

Οι δικαστικές περιπέτειες του βασιλιά των ασημικών

Τελευταία Ενημέρωση
Η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών δεν πίστευε στα αυτιά της όταν η 55χρονη περιέγραφε πώς ο ιδρυτής του κόμματος «Λευκό», Ανδρέας Ρεντζούλας, τής απέσπασε με δόλιο τρόπο 150.000 ευρώ. Ο ίδιος απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι ποτέ δεν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για κάποιο αδίκημα.

«Θέλω να τον γνωρίσω αυτόν τον Ανδρέα. Μήπως να διατάξω την αυτοπρόσωπη παρουσία του;» αναφώνησε η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών. Βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδίκαση υπόθεσης απάτης και οι λεπτομέρειες και τα στοιχεία που ακούστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία κατάφεραν να εξάψουν το ενδιαφέρον του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος, Ανδρέας Ρεντζούλας, γνωστός και ως «βασιλιάς των ασημικών» αλλά και ιδρυτής του πολιτικού κόμματος «Λευκό», είναι το πρόσωπο που κατάφερε να καθηλώσει όλο το ακροατήριο.

Ακούγοντας η έδρα του δικαστηρίου την απίστευτη ιστορία που αφηγούνταν η 55χρονη γυναίκα και μάρτυρας στην υπόθεση, η οποία ισχυριζόταν ότι ο πρόεδρος πολιτικού κόμματος της πήρε με δόλιο τρόπο 150.000 ευρώ, η έμπειρη πρόεδρος δεν μπορούσε να πιστέψει όλα όσα έγιναν: «Ούτε σε μεσημεριανές εκπομπές δεν τα βλέπουμε αυτά». Ακουσε, μάλιστα, τόσες φορές το όνομα του επιχειρηματία, που στο τέλος όλοι στο δικαστήριο τον προσφωνούσαν με το μικρό του όνομα: «Ανδρέας».

Με πολλά χρόνια καθυστέρηση

Στον πρώτο βαθμό ο 48χρονος, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της αργυροχοΐας, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έγινε την περασμένη Δευτέρα, με πάρα πολλά χρόνια καθυστέρηση, με συνέπεια η 55χρονη να έχει εξαντληθεί οικονομικά και να μην μπορεί να πληρώσει δικηγόρο για να την εκπροσωπήσει. Η γυναίκα, η οποία είναι χήρα με δύο παιδιά, κατέθεσε ότι πούλησε πριν από χρόνια ένα σπίτι στο Καματερό και εισέπραξε 150.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Ρεντζούλας αρχικά κατηγορείται ότι την έπεισε να καταθέσει το ποσό των 50.000 ευρώ στον λογαριασμό ατόμου στον οποίο ήθελε να τα δανείσει. Στη συνέχεια, όπως είπε η 55χρονη, την έβαλε να υπογράψει έγγραφο με το οποίο έμπαινε εγγυήτρια σε δάνειό του. «Με πήρε τηλέφωνο ο Ρεντζούλας και μου είπε ότι θα έρθει στο σπίτι μου ένας υπάλληλος τράπεζας, γιατί έχει γίνει κάποιο λάθος σε σχέση με το υποκατάστημα της τράπεζας όπου έχω τα χρήματα. Υπέγραψα ένα χαρτί που μου έφερε ο υπάλληλος, χωρίς να ξέρω ότι μπαίνω εγγυήτρια σε δάνειο. Το αποτέλεσμα είναι τα χρήματα που είχα για τα παιδιά μου να χαθούν, ενώ βρέθηκα να χρωστάω στην τράπεζα και να πληρώνω δόσεις, καθώς η τράπεζα κυνήγησε εμένα ως εγγυήτρια» είπε η 55χρονη, η οποία εργαζόταν στην εταιρεία με ασημικά είδη του 48χρονου επιχειρηματία. Οι μάρτυρες που κατέθεσαν και μίλησαν για τον κατηγορούμενο περιέγραψαν έναν άνθρωπο που «μπορεί να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους».

Μιλούσε, όπως είπε η 55χρονη, ακόμα και για «ομόλογα χρυσού», τα οποία είχε τυπώσει σε ακριβό χαρτί για να πείθει για την οικονομική ισχύ του. Η πρακτική αυτή θύμισε σε αρκετούς στην αίθουσα του δικαστηρίου τις θεωρίες του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος έκανε λόγο για φανταστικά ομόλογα που τον έκαναν πανίσχυρο. Οι αναφορές των μαρτύρων για την πειθώ του Ρεντζούλα δεν σταμάτησαν εκεί. Ενας 68χρονος, απευθυνόμενος προς την έδρα, είπε: «Ο Ανδρέας είναι τόσο πειστικός σε αυτά που λέει, που εάν του μιλήσετε για πέντε λεπτά θα σας πάρει ό,τι έχετε πάνω σας».

Τελικά ο Ανδρέας Ρεντζούλας κρίθηκε αθώος για τα 50.000 ευρώ που πήρε από τη γυναίκα, ενώ για το σοβαρότερο αδίκημα, που αφορούσε το ποσό των 100.000 ευρώ, το αδίκημα παραγράφηκε λόγω της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα. «Κατά τη γνώμη της υπεράσπισης, σε δεύτερο βαθμό, αποδόθηκε δικαιοσύνη. Κρίθηκε αθώος ως προς το πρώτο σκέλος της κατηγορίας και υπήρξε παραγραφή ως προς το δεύτερο σκέλος της κατηγορίας, για το οποίο το δικαστήριο δεν μπορούσε να μπει στην ουσία της υπόθεσης» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Χρήστος Τσιμπουράκης, δικηγόρος του Ανδρέα Ρεντζούλα.

Τα χέρια του έπιαναν

Ο Ανδρέας Ρεντζούλας κατάφερε να γίνει ένα από τα πρώτα ονόματα στον χώρο της αργυροχοΐας. Σε νεαρή ηλικία έμαθε την τέχνη της κατεργασίας του ασημιού από έναν θείο του στα Ιωάννινα. Τα χέρια του έπιαναν και έτσι γρήγορα έγινε ένας από τους καλύτερους τεχνίτες. Ετσι άρχισε να πουλάει στην Αθήνα ασημένια έργα του και μάλιστα σε υψηλή τιμή. Λίγα χρόνια μετά ίδρυσε τη δική του εταιρεία στους Αγίους Αναργύρους και κατάφερε να γίνει ο «βασιλιάς των ασημικών».

Προσέλαβε τους καλύτερους αργυροχόους, πήρε πιστοποιητικά (ISO) ποιότητας πρώτων υλών και κατασκευαστικής αρτιότητας, ενώ επεκτάθηκε στις βυζαντινές εικόνες και στις αγιογραφίες. Κατοχύρωσε, μάλιστα, διεθνώς, πατέντα παλαίωσης ασημένιων έργων τέχνης και άρχισε να φτιάχνει συλλογές δώρων γάμου και βάφτισης, απευθυνόμενος σε πελάτες με ακριβά γούστα. Τα δημιουργήματα από το εργαστήριό του πωλούνταν ακόμα και στα πιο γνωστά κοσμηματοπωλεία της Αθήνας. Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Τον Οκτώβριο του 2016 έγινε πρόεδρος του κόμματος «Λευκό», το οποίο είχε λάβει ενεργά μέρος στις αντιδράσεις για τη δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό. Ο Ρεντζούλας συμμετείχε με το κόμμα του τόσο στις τελευταίες εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Εδωσε μάλιστα διακαναλική συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του. «Για εμάς η αληθινή πολιτική είναι πρωτίστως ζήτημα προσφοράς στους γύρω μας και προσφοράς στην κοινωνία. Στόχος μας είναι η ηθική, κοινωνική επιστράτευση, διότι χρέος μας είναι να υπηρετούμε με πράξεις το κοινωνικό σύνολο» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων.

Καταγγελία για 30.000 ευρώ

Τον Μάιο του 2018 κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καταγγελία δύο πολιτών, που ανέφεραν ότι «ο Ρεντζούλας μάς εξαπάτησε με διάφορες υποσχέσεις και του καταβάλαμε 30.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ως οικονομική ενίσχυση του κόμματος». Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κατηγόρησαν τον Ρεντζούλα ότι κατέβηκε στις εκλογές καταθέτοντας στον Αρειο Πάγο παραποιημένα έγραφα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο ίδιος. «Το ποινικό μου μητρώο είναι καθαρό. Ουδέποτε κατέθεσα παράτυπα στοιχεία στον Αρειο Πάγο. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ τελεσίδικα για κάποιο αδίκημα, καθώς ποτέ στη ζωή μου δεν έχω εξαπατήσει άνθρωπο. Υπάρχει μια ομάδα ατόμων που με κατηγορεί με φανταστικές θεωρίες για διάφορα πράγματα. Μπορώ να αποδείξω με έγγραφα ότι είμαι αθώος σε όλα. Στην περίπτωση με τα 150.000 ευρώ της γυναίκας καταδικάστηκα σε πρώτο βαθμό γιατί δεν είχα καν δικηγόρο» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ανδρέας Ρεντζούλας.

Στην απολογία του είχε αναφέρει ότι «δεν έδωσε σε εμένα τα 100.000 ευρώ. Τα κατέθεσε σε έναν λογαριασμό δικό της στην τράπεζα. Πάνε σε πλαφόν στο όνομα της Ρεντζούλας ΟΕ για να αυξηθεί το όριο των επιταγών. Θα κέρδιζε το 50% από τα κέρδη του σπασίματος των επιταγών». Το «στρατηγείο» που διατηρούσε ο επιχειρηματίας στους Αγίους Αναργύρους, όπου ήταν και η έδρα της εταιρείας του, δεχόταν παράξενες «επισκέψεις», όπως κατατέθηκε από μάρτυρες στην αίθουσα του Εφετείου, από άτομα που έσπαγαν βιτρίνες, ζητώντας τα λεφτά που -όπως φώναζαν- τους χρωστάει ο Ρεντζούλας. Το κτίριο, πάντως, ήταν γεμάτο κάμερες και συνήθως οι «διαμαρτυρόμενοι» δεν έφταναν μέχρι τον ίδιο.

Η ανάληψη με πλαστές ταυτότητες και η υπόθεση με το 1 εκατ. ευρώ

Οι δικαστικές περιπέτειες του «βασιλιά των ασημικών» δεν έχουν τελειώσει. Στις 9 Δεκεμβρίου έχει νέα δίκη με κατήγορο γνωστή τράπεζα. Σύμφωνα με μάρτυρες της δίκης, το 2009 δύο άνδρες παρουσιάστηκαν σε υποκατάστημα τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και έκαναν ανάληψη 160.000 ευρώ από λογαριασμό που ανήκε σε έναν δικηγόρο από τη Μυτιλήνη ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν, όταν οι δύο άνδρες είχαν ήδη φύγει, ότι η ανάληψη έγινε με τη χρήση πλαστών ταυτοτήτων.

Από τις κάμερες δεν ήταν εφικτό να ταυτοποιηθούν τα άτομα που έκαναν την ανάληψη, αλλά η τράπεζα άρχισε να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο λογαριασμό, όπως και όλους τους λογαριασμούς που ανήκαν στον πραγματικό κάτοχό τους από τη Μυτιλήνη. Λίγο καιρό αργότερα, λοιπόν, δύο άνδρες εμφανίστηκαν ξανά σε υποκατάστημα τράπεζας, προσπαθώντας να κάνουν ανάληψη ενός εκατομμυρίου ευρώ από προθεσμιακό λογαριασμό του ίδιου δικηγόρου. Στους υπαλλήλους προσκόμισαν πλαστό πληρεξούσιο. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, που συνέλαβε τους δύο άντρες επ’ αυτοφώρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες το βούλευμα που παραπέμπει σε δίκη την υπόθεση εμπλέκει τον Ανδρέα Ρεντζούλα και έναν οδηγό ταξί. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ταξιτζής εμφανιζόταν με συμβολαιογραφική πράξη ως ο δικηγόρος που είχε στο όνομά του τον τραπεζικό λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός ταξί έχει ομολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση. Η δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα λάβει χώρα σε δύο μήνες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ