Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος / Food styling: Tina Webb

Μεταξύ... φύλλων: 10+1 συνταγές για πίτες και πιτάκια

Τελευταία Ενημέρωση
Μεγάλη αγάπη οι πίτες. Με φύλλο σπιτικό ή έτοιμο και ποικίλες γεμίσεις, ανοιχτές ή σκεπαστές, βγαίνουν από το φούρνο αχνιστές, ευωδιαστές κι ευκολοφάγωτες

Οι πίτες είναι μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής παράδοσης. Ένα μικρό θαύμα του λαϊκού πολιτισμού, καμωμένο με αλεύρι και νερό, μια λεκάνη, ένα ξυλίκι κι ό,τι υλικό είναι κάθε φορά διαθέσιμο ‒ η πιο απτή απόδειξη ότι καθετί έχει την αξία του. Ανοιχτές ή σκεπαστές, με λίγα φύλλα ή με πολλά, άλλοτε χοντρά κι άλλοτε λεπτούτσικα, στριφτές, του φούρνου και του τηγανιού, μπελαλίδικες αλλά και πιο τεμπέλικες, χειμωνιάτικες κι ανοιξιάτικες, λιτές, της ανάγκης ή πιο πλούσιες, γιορτινές, απλωμένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο, είναι ένα νόστιμο... μάθημα οικιακής οικονομίας.

Τα φύλλα για τις πίτες είναι πολλά, οι γεμίσεις αμέτρητες σχεδόν. Οι παραλλαγές που συναντάμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο αποτυπώνουν το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν, τις μαγειρικές ντοπιολαλιές της κάθε περιοχής. Η κουζίνα μας έχει μπόλικο υλικό στα αρχεία της. Και στην πορεία ενσωματώνει κι άλλα στοιχεία και συνήθειες. Τα παλιά μπλέκονται με τα καινούργια. Οι πίτες εξελίσσονται μαζί μας. Μαθαίνουν νέα υλικά. Προσαρμόζονται στις τωρινές ανάγκες μας και στους πιο γρήγορους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Τα έτοιμα φύλλα (κρούστας, σφολιάτας, χωριάτικα, κουρού, κιχί) λύνουν τα χέρια όσων τρομάζουν στην ιδέα του να τα φτιάξουν μόνοι τους – εμείς θα τους προτείνουμε να το προσπαθήσουν κάποια στιγμή πάντως– και προτιμούν μια μαγειρική εύκολη κι απλή. Κι έτσι, πάντως, οι πίτες και τα κάθε λογής πιτάκια διατηρούν την γλυκιά, παρηγορητική αίσθηση του σπιτικού. Δε θέλει πολλά ο άνθρωπος για να ευτυχίσει...

Διαβάστε τις παρακάτω συνταγές από τη συλλογή του www.ethnos.gr και του Open TV για να πάρετε ιδέες και μετά τη δουλειά, ένα Σάββατο ή μια Κυριακή, δέστε την ποδιά σας, βγάλτε τα ταψάκια και τις λαμαρίνες κι ανάψτε το φούρνο. Με τυριά, με χόρτα και κάθε λογής μυρωδικά, με λαχανικά, με αλλαντικά και με κρέας, οι πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες. Είτε ως ορεκτικό, είτε για κολατσιό/ σνακ, όλες τις μέρες, όλες τις ώρες.

 

Κοτόπιτα με μανιτάρια και πιπεριές

kotopita.jpg

Τυροπιτάκια κουρού

koyroy_-_photo_pandelis_marlagoutsos.jpeg
φωτογραφία: Παντελής Μαρλαγκούτσος

Μυκονιάτικα κρεμμυδοπιτάκια

kremmydopitakia.jpg
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Ζαμπονοτυρόπιτα

p1020231.jpg

Μπουρεκάκια με κιμά

1201-bourekakia.jpg

 Η πίτα του Βίραγγα

16190115_18718_eatme_pita_tou_viragga_small.jpg
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μακαρονόπιτα

1006-recipe-makaronopita.jpg

Στριφτές πίτες με σπανάκι και κιμά

1264.jpg

Σουτζουκόπιτα

1112-soutzoukopita.jpg

Παστουρμαδοπιτάκια

pastoyrmadopitakia.jpg
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Ανοιχτή πίτα με τυριά και σέσκουλα

anoikti_pita_me_seskoyla.jpg
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ