Βανίλιες με crumble
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Βανίλιες με crumble

1:10 Χρόνος Παρασκευής
Για ένα ταψί 20 x 30 εκ. Ποσότητα

Crumble σημαίνει θρυμματισμένο. Κι αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του βρετανικού επιδορπίου που γεννήθηκε στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν βούτυρο και αλεύρι μοιράζονταν με δελτίο, και που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο. Είναι τόσο εύκολο να το φτιάξει κανείς, που σχεδόν δεν χρειάζεται συνταγή. Κάτω τοποθετούνται τα φρούτα, που ψήνονται και βγάζουν τους χυμούς τους, πάνω μια τριμμένη με τα δάχτυλα ζύμη από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη, που στο φούρνο τραγανίζει και καραμελώνει. Η πιο συνηθισμένη εκδοχή αυτού του σπιτικού γλυκού, που είναι... μπουκιά και θαλπωρή, είναι με μήλα, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε και με βανίλιες, ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής που θα διαβάσετε παρακάτω. Το αμύγδαλο του πάει πολύ.

Υλικά

  • 1 κιλό βανίλιες
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 200 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουτ. σούπας κορνφλάουρ

Εκτέλεση

  1. Ξεπλύνετε τις βανίλιες, κόψτε τες στη μέση για να βγάλετε τα κουκούτσια και μετά κόψτε τες σε μικρότερα κομμάτια. Ανακατέψτε τες με 50 γρ. ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το ξύσμα πορτοκαλιού και απλώστε τες σε ένα ορθογώνιο ταψί.
  2. Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι με την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και προσθέστε το βούτυρο κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τρίψτε το μείγμα με τα δάχτυλά σας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα.
  3. Μετά τρίψτε το με τα χέρια σας πάνω από τις βανίλιες και αφήστε το να πέφτει σαν χοντρά ψίχουλα. Απλώστε τα αμύγδαλα φιλέ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά. Σερβίρετε χλιαρό ή κρύο και συνοδέψτε το προαιρετικά με παγωτό βανίλια.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ