Πορτογαλικές κροκέτες μπακαλιάρου
φωτογραφία: iStock/Ιdeal Image

Πορτογαλικές κροκέτες μπακαλιάρου

1:30 Χρόνος Παρασκευής
4 μερίδες Ποσότητα

Ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται με δεκάδες τρόπους στην Πορτογαλία. Οι κροκέτες μπακαλιάρου (bolinhos de bacalhau), που γίνονται και πιο πλατιές, σαν τηγανίτες, δεν λείπουν από κανένα σπίτι ή εστιατόριο. Τις φτιάχνουν σε πολλές παραλλαγές, με ελιές, με πιπεριές, με πικάντικο λουκάνικο, με μυρωδικά, με μελάνι σουπιάς. Ο Βαγγέλης Δρίσκας μας δίνει την πιο κλασική συνταγή, με γεύση που είναι πολύ κοντά στα γούστα μας. Το μυστικό είναι η καλή ποιότητα του παστού μπακαλιάρου. Για έντονη γεύση, ξαρμυρίστε τον για 1 μέρα, διαφορετικά αφήστε τον στο νερό για 2 μέρες, για να γίνει πιο απαλός. Σε κάποιες περιοχές τον προμαγειρεύουν για 15 λεπτά σε γάλα, για να γίνει η ψίχα του ακόμα πιο βελούδινη.

Υλικά

  • 500 γρ. ξαρμυρισμένο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • 500 γρ. βρασμένες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
  • λάδι για τηγάνισμα
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βράστε τις πατάτες για 50 λεπτά, καθαρίστε τες και πολτοποιήστε τες.
  2. Ξεψαχνίστε το φιλέτο του μπακαλιάρου και ρίξτε το στις πατάτες, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα αυγά, το μαϊντανό και τον κόλιαντρο. Αλάτι δεν θα χρειαστείτε, καθώς το φιλέτο του μπακαλιάρου σίγουρα θα είναι ελαφρώς αλμυρό.
  3. Ζυμώστε το μείγμα και πλάστε μικρές κροκέτες. Τηγανίστε τες σε καυτό λάδι, λίγες κάθε φορά, για 3-4 λεπτά. Βγάλτε τες πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και σερβίρετε με λεμόνι.
  4. Τηγανίστε τες σε καυτό λάδι, λίγες κάθε φορά, για 3-4 λεπτά.
  5. Βγάλτε τες πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και σερβίρετε με λεμόνι.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ