Οι ινδικής καταγωγής γλυκόξινες και πολλές φορές πικάντικες αυτές μαρμελάδες που διαδόθηκαν και αγαπήθηκαν σε όλο τον πλανήτη, φτιάχνονται με φρούτα και λαχανικά που βράζουν με ξίδι, ζάχαρη, αλάτι, κρεμμύδι και μπαχαρικά, γεμίζουν την κουζίνα μυρωδιές και βάζουν μια διαφορετική πινελιά στα πιάτα. Εδώ σας προτείνουμε ένα τσάτνεϊ με κυδώνι, τζίντζερ και κράμπερις, αρωματισμένο με κόλιαδρο, γλυκάνισο, μπαχάρι και κανέλα. Ταιριάζει με γραβιέρα και παρμεζάνα, με αλλαντικά όπως ζαμπόν χοιρινό ή γαλοπούλας, με ψητά πουλερικά καθώς επίσης και με ψητό χοιρινό κρέας.
Υλικά
- 800 γρ. ψίχα κυδωνιών κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- 100 γρ. κράνμπερις
- 100 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
- 100 ml ξίδι
- ξύσμα και χυμός από 2 πορτοκάλια
- 1 κουτ. σούπας τριμμένος κόλιαντρος
- 4 αστεροειδείς γλυκάνισοι
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι σπασμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Βάλτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα. Βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά μέχρι να στεγνώσουν.
- Ανακατέψτε κατά διαστήματα και, αν δείτε πως το μείγμα στεγνώνει νωρίτερα (ανάλογα με την ένταση της εστίας), κατεβάστε το από την εστία.
- Διατηρήστε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένο βάζο.
ΣΧΟΛΙΑ
<% totalComments %> ΣχόλιαTο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.
Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.