Χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό
φωτογραφία: iStock/Ideal Image

Χριστουγεννιάτικο ψητό χοιρινό

3:30 Χρόνος Παρασκευής
6 μερίδες Ποσότητα

Παραδοσιακά δεμένο με την ημέρα των Χριστουγέννων, το χοιρινό δίνει δυναμικό «παρών» στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια της γιορτής. Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κρέατος όπως η χοιρινή κόντρα ή πανσέτα ή χοιρινό μπούτι. Το κρέας θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε μια μεγάλη φέτα, οπότε ζητήστε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για να μπορέσετε να απλώσετε τα υλικά της γέμισης και να το τυλίξετε ρολό.

Υλικά

  • 1,5 κιλό χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλο (κατά προτίμηση με την πέτσα της)
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 3 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 4 λίτρα νερό
  • 50 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • Για τη μαρινάδα:
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • 500 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ

Εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ με το μαρινάρισμα του κρέατος. Διαλύστε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό, βάλτε το χοιρινό στη μαρινάδα και αφήστε το στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
  2. Πριν το μαγειρέψετε, στραγγίστε το και ακουμπήστε το στον πάγκο εργασίας. Αν έχει πέτσα, αυτή θα πρέπει να είναι από την κάτω πλευρά.
  3. Αλείψτε το με ελαιόλαδο, απλώστε κατά μήκος της μιας πλευράς στο κέντρο το σκόρδο και το μαραθόσπορο, τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο, το θυμάρι και τυλίξτε το ρολό. Στερεώστε το με σπάγκο μαγειρικής ή με ένα διχτάκι.
  4. Βάλτε το στο ταψί, ρίξτε το κρασί και 250 ml νερό.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 250ο C, βάλτε το ταψί με το κρέας και αφήστε το για 15 λεπτά. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήστε το για 1 ½ ώρα, μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 70ο C.
  6. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε.
  7. Στραγγίστε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί και βάλτε τη σε μια μικρή κατσαρόλα. Βράστε τη σάλτσα για λίγα λεπτά μέχρι να μείνει σχεδόν ένα φλιτζάνι (250 ml).
  8. Ανακατέψτε το κορνφλάουρ με 2-3 κουταλιές νερό και ρίξτε το στη σάλτσα. Αφήστε 1-2 λεπτά στη φωτιά μέχρι να δέσει και κατεβάστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.
  9. Κόψτε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα και με τη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ