Κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
φωτογραφία: StockFood

Κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

3:30 Χρόνος Παρασκευής
10 μερίδες Ποσότητα

Την έχουμε συνδυάσει με τα Χριστούγεννα. Eίναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια του γιορτινού τραπεζιού. Το μαρινάρισμα και ψήσιμό της απαιτούν χρόνο, βέβαια, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Εμφανίζεται ζουμερή, με τραγανή πετσούλα, τα λαχανικά της μελωμένα και την σάλτσα της πεντανόστιμη και κλέβει την παράσταση.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 3,5 κιλά)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ανάμεικτα ξερά μυρωδικά (δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι)
  • 4 ξερά κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 500 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού κορνφλάουρ
  • Για το γλάσο:
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για την υγρή μαρινάδα της γαλοπούλας:
  • 8 λίτρα νερό
  • 100 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ξεκινήστε με την κλασική υγρή μαρινάδα με αλάτι και ζάχαρη. Διαλύστε τη ζάχαρη και το αλάτι στο νερό σε ένα μεγάλο σκεύος ή λεκάνη. Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια (προσοχή, γιατί πολλές φορές είναι σε συσκευασία μέσα στην κοιλιά) και βάλτε τη μέσα στη μαρινάδα με το στήθος προς τα κάτω, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει να μαριναριστεί. Αφήστε τη σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 8 ώρες τουλάχιστον, μετά βγάλτε τη από τη μαρινάδα, ξεπλύνετέ τη με τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τη με χαρτί κουζίνας.
  2. Βάλτε τη γαλοπούλα στο ταψί φούρνου. Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το ξύσμα των λεμονιών, το σκόρδο, τα μυρωδικά, 1 κουταλάκι αλάτι και λίγο πιπέρι. Απλώστε το μείγμα με το χέρι σας ανάμεσα στην πέτσα και στο κρέας (ξεκινώντας από την κοιλιά ή από το λαιμό).
  3. Ψιλοκόψτε τα λαχανικά, αλατίστε τα και βάλτε τα στο ταψί γύρω από τη γαλοπούλα. Ρίξτε το κρασί και σκεπάστε την πρώτα με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 240ο C για 20 λεπτά. Μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170ο C και συνεχίστε το ψήσιμο για 2 ώρες.
  4. Αφαιρέστε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο, ανακατέψτε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και με ένα πινέλο απλώστε το γλάσο στη γαλοπούλα. Ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 220ο C και ψήστε τη για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πέτσα.
  5. Βγάλτε τη γαλοπούλα από το ταψί και στραγγίστε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί. Βάλτε τη σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τη για λίγη ώρα για να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια. Αφαιρέστε το λίπος με ένα κουτάλι και βάλτε τη σάλτσα στη φωτιά. Αφήστε την να ζεσταθεί και ρίξτε το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές νερό. Ανακατέψτε, αφήστε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει και κατεβάστε την από την εστία.
  6. Κόψτε τη γαλοπούλα σε μερίδες και σερβίρετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ