MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Απότομη ψύχρα σήμερα Tετάρτη - Κάτω από την κανονική για την εποχή η θερμοκρασίαΤο στοίχημα Ανδρουλάκη και η… διαφορά με τους Μητσοτάκη, Τσίπρα – Βάζει δυνατά στην ατζέντα τις παρακολουθήσειςΚτηματολογικά Γραφεία: Εικόνες ντροπής με ουρές, καυγάδες και… χαρτούρα - Στις 7.000 οι ακαταχώρητες πράξεις μόνο στην Αθήνα!Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει με τις εξετάσεις στα σχολεία – Θα επηρεαστούν οι Πανελλήνιες;
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Food & Drink   |   23.03.2020 10:45
Βαγγέλης Δρίσκας
Βαγγέλης Δρίσκας
Ο παστός μπακαλιάρος, που την 25η Μαρτίου έχει την τιμητική του, μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Διαβάστε πώς τον διαλέγουμε, πώς τον ξαλμυρίζουμε και μερικές ωραίες ιδέες για το σπιτικό τραπέζι

#Μένουμε_σπίτι & μαγειρεύουμε: 7 συνταγές με μπακαλιάρο, το ψάρι του βουνού

επόμενο άρθροnext-article

Οι Πορτογάλοι τον ονομάζουν πιστό φίλο ή ψάρι του βουνού και τον μαγειρεύουν με εκατοντάδες τρόπους. Στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία πρωταγωνιστεί σε δεκάδες πιάτα, παρά την αφθονία των φρέσκων ψαριών σε αυτές τις περιοχές, και στην Ελλάδα βάζει τα καλά του κάθε 25η Μαρτίου. Ο παστός μπακαλιάρος είναι ψάρι θρεπτικό, νόστιμο, οικονομικό, που θρέφει κυριολεκτικά την ανθρωπότητα αιώνες τώρα.

 

Η αφράτη σάρκα του προσφέρεται για κάθε είδους μαγείρεμα. Στην ελληνική γαστρονομία, που το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη θρησκευτική παράδοση, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων είναι οι δύο μέρες που επιτρέπεται να σπάσουμε τη νηστεία και να φάμε ψάρι. Ο παστός μπακαλιάρος ήταν για πολλά χρόνια η μόνη λύση για να μαγειρέψει κανείς ψάρι σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα. Γι’ αυτό επικράτησε η συνήθεια να μαγειρεύουμε μπακαλιάρο. Εκτός βέβαια από τον κλασικό τηγανητό μπακαλιάρο με χυλό και σκορδαλιά, σε όλη την Ελλάδα τον μαγειρεύουν με πολλές και ενδιαφέρουσες παραλλαγές, όπως με τσιλαδιά με σταφίδες στην Πελοπόννησο, με δαμάσκηνα και πράσα στη Χαλκιδική και στο Άγιο Όρος, με ρεβίθια στην Κρήτη, μπουρδέτο και μπιάνκο στην Κέρκυρα, λεμονάτο στη Σίφνο.

Πώς ξαλμυρίζουμε τον παστό μπακαλιάρο

Ας δούμε πρώτα πώς διαλέγουμε παστό μπακαλιάρο. Το καθαρό φιλέτο χωρίς κόκαλα είναι πιο ακριβό, όμως είναι σκέτο ψαχνό και δεν θα μας ταλαιπωρήσει στο σερβίρισμα. Το φιλέτο με κόκαλο θέλει προσοχή, ειδικά αν το σερβίρουμε σε παιδιά. Είναι ωστόσο μια οικονομική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, το χρώμα του πρέπει να είναι λευκό, η ψίχα του να φαίνεται αφράτη και όχι καμένη, να έχει ελαστικότητα και να μην έχει δυνατή μυρωδιά ψαριού.

mpakaliaros_1.jpg

Για να τον ξαρμυρίσουμε, πρώτα τον κόβουμε σε μερίδες. Τον ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση για να φύγει το περισσευούμενο αλάτι. Βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος μια μικρή σχάρα (ή ένα πιάτο ή μπολ ανάποδα), ακουμπάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Η σχάρα ή το μπολ τα κρατάει σε μια απόσταση από τον πάτο του σκεύους όπου συγκεντρώνεται το αλάτι του μπακαλιάρου και τα κομμάτια ξαρμυρίζουν ευκολότερα. Αλλάζουμε νερό κάθε 6 ώρες.

Μετά από 24 ώρες και 3 αλλαγές νερού ο μπακαλιάρος χάνει αρκετό από το αλάτι του, το ψαχνό του ενυδατώνεται και είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Δοκιμάζουμε ωστόσο λίγο από το ψαχνό του για να καταλάβουμε πόσο αλάτι έχει και αν χρειάζεται να μείνει ακόμα λίγες ώρες στο νερό. Αφού τον στραγγίσουμε, σκουπίζουμε τα κομμάτια με χαρτί κουζίνας και ο παστός μπακαλιάρος είναι έτοιμος για μαγείρεμα.

7 συνταγές με μπακαλιάρο

Τηγανητός μπακαλιάρος σε χυλό μπίρας

tiganitos_mpakaliaros.jpg

Τραγανά φιλετάκια μπακαλιάρου με σάλτσα ταρτάρ

filetakia_mpakaliaroy.jpg

 

Μπακαλιάρος με σάλτσα ντομάτας και πάπρικα

mpakaliaros_me_saltsa_ntomatas.jpg

Κεφτέδες μπακαλιάρου

keftedes_mpakaliaroy.jpg

Κροκέτες μπακαλιάρου με κάπαρη και λεμόνι

kroketes_mpakaliaroy.jpg

Μπακαλιάρος με φασόλια πλακί

mpakalaros_me_fasolia.jpg

Μπακαλιάρος με ρεβίθια και σπανάκι

mpakaliaros_me_rebithia.jpg

φωτογραφίες: iStock/Ideal Image

 

Πηγή: eatme. To eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής 

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • συνταγές
  • συμβουλές
  • μπακαλιάρος
  • Μένουμε Σπίτι
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 03:45
Εργασία: Με μισθό έως 820 ευρώ καθαρά 1 στους 2 εργαζόμενους - Στον «πάγο» οι υψηλόμισθοι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 28.03.2023 04:30
Καύσιμα: Σενάρια για Πάσχα με τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο - Βουτιά στην κατανάλωση
MENSHOUSE
Μετρημένες θέσεις, μαγευτικό τοπίο: Η πιο καθαρή παραλία της Ελλάδας με τα πολύχρωμα σύρματα που βλέπεις το βυθό από μακριά
MENSHOUSE
«Θα ευχόταν να μην είχε κερδίσει ποτέ τα εκατομμύρια»: Η ιστορία καταστροφής του Έλληνα γιατρού που έπιασε το χρυσό εξάρι του Λόττο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
19-12-2022 08:28
Χοιρινό που λιώνει στο στόμα – Κομμάτια ιδανικά για σιγομαγειρέματα
02
23.11.2022 08:00
Carrot cakes - Το ωραιότερο κέικ καρότου και λίγα λόγια για την ιστορία τους
03
14.12.2022 08:20
Συνταγή για πατάτες – ακορντεόν και το κόλπο να τις κόψετε
04
29.03.2023 08:06
Πρωινό ή σνακ – Γλυκές και αλμυρές ιδέες για σπιτικά κρουασάν
05
09.11.2022 04:30
Οκτώ ντρέσινγκ που αναβαθμίζουν τις σαλάτες σας

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Κεντρικό... | 28.03.2023 19:57
Κεντρικό δελτίο 28/03/2023
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Ώρα Ελλάδος... | 28.03.2023 08:27
Ένα από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του πλανήτη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Μαζική επίθεση: Ρωσικό χτύπημα με 15 drones στην Ουκρανία
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 28.03.2023 21:09
Μαζική επίθεση: Ρωσικό χτύπημα με 15 drones στην Ουκρανία
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 26.03.2023 14:18
Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής του νησιού δεν ήταν μόνος στην παρέλαση
Αθλητικό δελτίο 28/03/2023
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ | 28.03.2023 19:51
Αθλητικό δελτίο 28/03/2023