Ο εμφύλιος απειλεί ξανά τις ΗΠΑ - Αντίπαλος του Τραμπ ο... Ντόναλντ Τραμπ
Copyright: Associated Press

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ ΤΙΣ ΗΠΑ - ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ Ο... ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Οι αμερικανοί ακτιβιστές κι ακαδημαϊκοί Μαρκ Λανς και Βανέσα Γουίλς και ο αφροαμερικανός ακτιβιστής σε δομές Υγείας Μορίς Κουκ μάς μιλάνε για τις ιστορικές στιγμές που ζουν οι ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη φλεγόμενη χώρα.

Eδώ και εβδομάδες οι ΗΠΑ φλέγονται. Ποιος θα περίμενε ότι η δολοφονία του μαύρου Τζόρτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, θα προκαλούσε ένα άνευ προηγουμένου αυθόρμητο κοινωνικό ξέσπασμα, εξαναγκάζοντας Πολιτείες να δρομολογούν  ακόμη και την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων! Η «αυτοκρατορία»  αποδείχθηκε γυμνή, και, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εγκαθιδρύσει  νέο Μακαρθισμό, όλα τα πιθανά σενάρια και για τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου παραμένουν, ανοιχτά, όπως υπογραμμίζουν στο ΕΘΝΟΣ οι τρεις ακτιβιστές συνομιλητές μας: o γνωστός καθηγητής Φιλοσοφίας στο  Georgetown University Μαρκ Λανς, η μαχητική καθηγήτρια Φιλοσοφίας (με εξειδίκευση στις φυλετικές διακρίσεις) στο George Washington University Βανέσα Γουίλς, και ο antifa  διευθυντής της εξωκυβερνητικής δομής για αφροαμερικανούς νέους Serve Your City ( και συντονιστής στο Mutual Aid στην Ουάσινγκτον  Μορίς Κουκ, που βρίσκεται  σε όλες τις διαδηλώσεις, μπροστά από τον Λευκό Οίκο, τις τελευταίες μέρες. 

«Η Δημοκρατία ακροβατεί στην χώρα», υπογραμμίζει ο  Μαρκ Λανς, που στενοχωριέται επειδή για λόγους υγείας είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τις διαδηλώσεις από το σπίτι του. «Η αμερικανική κοινωνία και οικονομία χτίστηκαν πάνω σε δυο «γενοκτονίες»: Των αυτοχθόνων Αμερικανών και στη δουλεία. Ο ρατσισμός είναι κομμάτι όλων των θεσμών στις ΗΠΑ, κάτι που βλέπεις στον μέσο όρο της οικονομικής δύναμης των μαύρων οικογενειών. «Ολοι οι θεσμοί είναι «μολυσμένοι» από τον ιο του ρατσισμού και όχι μόνο η αστυνομία», λέει εμφατικά αρχίζοντας τη βιντεοκλήση μας ο γνωστός αμερικανός ακαδημαϊκός. Πάνω σε αυτό το «μοντέλο» στηρίζεται, συνεχίζει, η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, όπου επί προεδρίας του «μόνο τα χειρότερα σενάρια είναι πιθανά! Κοιτάξτε τι έχουμε! Μια εθνική κρίση, μια μαζική κρίση ανεργίας, που συνοδεύεται απ΄την ανάδυση  φασιστικών ομάδων  και έναν απολύτως απρόβλεπτο ηγέτη, του οποίου το ένστικτο έχει ένα όνομα: βία. Μπροστά μας είναι όλες οι προϋποθέσεις  για έναν εμφύλιο. Τα  συντριπτικά ποσοστά της  ανεργίας  είναι τρομακτικά».

image-1_1.jpg
Μαρκ Λανς

Το ερώτημα  που ανακύπτει για πολλούς Αμερικανούς και διεθνείς αναλυτές, είναι το κατά πόσο η σημερινή  μορφή αντίδρασης θα μπορούσε να μετασχηματιστεί σε ένα κίνημα. «Ποιος μπορεί να το γνωρίζει; Υπάρχουν πιθανότητες πάντα.  Ασφαλώς, η πλειονότητα του κόσμου που βρίσκεται στο δρόμο αυτή τη στιγμή δεν το σχεδίαζε προκαταβολικώς. Ζούμε την αυθόρμητη έκρηξη μετά το φόνο του Φλόιντ. Παρόλα αυτά, είναι φανερό πλέον ότι ο ακτιβισμός στις ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός».

Η «έκρηξη»  ξαναπιάνει, με κάποιο τρόπο, το νήμα από το κίνημα Occupy Wall Street  και είναι αποτέλεσμα του ρεύματος που δημιούργησε, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του, ο Μπέρνι Σάντερς, εκτιμά ο Λενς. «Το Occupy δεν υφίσταται πια, αλλά οπωσδήποτε έχει αντίκτυπο σήμερα στα πράγματα. Ακόμη ζούμε υπό την επίδρασή του. Ο Σάντερς  κινητοποίησε πράγματι πολύ τον νέο κόσμο και σε ένα βαθμό οι σημερινές διαδηλώσεις είναι συνδεδεμένες και με την καμπάνια του. Εξάλλου, δεν διαδηλώνουν απλά οι μαύροι, που μετά τόσα χρόνια καταστολής  εξερράγησαν».

«Ξαφνικά σαν όλοι στις ΗΠΑ να ξύπνησαν από ένα λήθαργο»
Μαρκ Λανς

Για το τωρινό «ξέσπασμα» συνέβαλε σημαντικά και η πανδημία, καθώς «άλλαξε τα επίπεδα συνειδητότητας του κόσμου σε πολλά πράγματα. Βλέπεις ανθρώπους που δεν μιλάγανε γι’ αυτά τα θέματα ξαφνικά να συνειδητοποιούν πώς ίσως από τα ζητήματα υγείας να εξαρτάται το αν θα έχουν δουλειά. Επίσης, έγινε ευρέως αντιληπτό πόσο σημαντικοί είναι οι εργαζόμενοι που σήκωσαν, με κίνδυνο τη ζωή τους, το βάρος της πανδημίας συνεχίζοντας να είναι εκεί έξω, παρέχοντάς μας τις υπηρεσίες τους».

Μου  φέρνει ο Λανς ως τρανταχτό παράδειγμα τη δημόσια  παρέμβαση του στρατηγού Mattis, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας:«Ενα από τα απίθανα σημεία της είναι αυτό όπου σχολιάζει πως οι  άνθρωποι αποκαλούν ήρωες τους στρατιώτες, ενώ oι αληθινοί  ήρωες είναι οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ και στα παντοπωλεία ή οι νοσοκόμες, που ρισκάρουν τη ζωή τους. Δεν περίμενα να ακούσω κάτι τέτοιο ποτέ από τον συγκεκριμένο άνθρωπο». Μου φέρνει ακόμη ένα παράδειγμα, που αποτυπώνει τη μεταστροφή των συνειδήσεων: «Για πρώτη φορά ο κόσμος στις ΗΠΑ αναρωτήθηκε «αν δίνονται έτσι απλά τρία τρισ. δολάρια για την αστυνομία, γιατί να μην μπορεί να γίνει το ίδιο και για τις δομές υγείας;».

Ενας συνεργάτης του, ανέφερε προ ημερών ότι στο γραφείο του έκαναν  επί δυο ώρες μια «συναισθηματικά φορτισμένη κουβέντα» για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη χώρα. «Πράγμα πρωτόγνωρο», αναφωνεί ο Λενς. «Ξαφνικά σαν όλοι στις ΗΠΑ να ξύπνησαν από έναν λήθαργο. Είναι εντυπωσιακό το ότι ακτιβιστές κι αντιφασίστες από τη μια και εμβληματικές φιγούρες του αμερικανικού στρατού, σαν τον Μάττις, από την άλλη, αποκηρύσσουν με μια φωνή αυτό που συμβαίνει. Είναι τεράστια η γκάμα των ανθρώπων που αποδοκιμάζουν οργισμένοι  τον Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι αλλάζει δραστικά στις συνειδήσεις των συμπατριωτών μου». Ολοι αυτοί οι νέοι παράγοντες και μετασχηματισμοί θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο άραγε στις εκλογές του Νοεμβρίου, ή θα επικρατήσει το αφήγημα του Τράμπ, στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας;  «Αυτό φυσικά και θα το επιχειρήσει!Θεωρώ πάντως θετική την εναλλακτική του Μπάιντεν», αναφέρει ο Λενς. «Με όσα συμβαίνουν, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά εύκολο για τους Δημοκρατικούς να κερδίσουν τις εκλογές. Ζούμε την κατάρρευση της Οικονομίας, τις συνέπειες από τους καταστροφικούς χειρισμούς της πανδημίας και  τις φασιστικές απειλές που ξεστομίζονται από τον ίδιο τον πρόεδρο. Αλλά και πάλι, ουδείς έχει τη βεβαιότητα ότι ο Μπάιντεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτά».

Η υποψηφιότητα Μπάιντεν δεν πείθει, εξηγεί ο Λανς. «Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε κανέναν. Εχετε  ακούσει τις ανοησίες που ξεστομίζει; Λέει ασυνάρτητα πράγματα. Ισως όχι στο βαθμό που το κάνει  Τράμπ. Ο Μπάιντεν δεν υπήρξε καν ένας πετυχημένος πολιτικός. Απέτυχε  δυο φορες να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Μπορώ να σας κάνω μια πρόβλεψη: στο τέλος, θα κερδίσει ο Τραμπ!».

Copyright: Associated Press

Εκλογές:«Τrump vs NOT Trump και όχι Biden vs Trump»

Είναι δυνατό με την πανδημία, την επισφαλή εργασία, την ανεργία αλλά και τη δολοφονία, να μην έχει ενισχυθεί η «δεξαμενή» των δημοκρατικών ψηφοφόρων; «Καταρχάς, έχουμε ένα ποσοστό 56%  αποδοκιμασίας των χειρισμών Τραμπ, που είναι πολύ υψηλό και μόλις 40% αποδοχής. Αυτό που είναι διαφορετικό αυτή τη στιγμή είναι η πόλωση, που είναι τεράστια· δεν τη θυμάμαι να είναι σε τέτοια ποσοστά από τα 60’s. Και ξαφνικά η πόλωση δεν είναι Biden versus Tramp. Ειλικρινώς.  Δεν ξέρω κανέναν που να είναι ενθουσιασμένος με τον Biden. Είναι Τrump versus NOT Trump. Oι εκλογές θα είναι 100% η ψήφος επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας για το συγκεκριμένο καθεστώς, για  τη συγκεκριμένη κυβέρνηση».

«Ο πυρήνας όσων υποστηρίζουν τον Τραμπ είναι ρατσιστές», λέει χωρίς περιστροφές ο Λανς. «Το 20% μάλλον είναι και νεοφασίστες. Το θολό φιλελεύθερο Κέντρο είναι εξαιρετικά εχθρικό προς τον Τραμπ. Θα διεξαχθουν πολύ παράξενες εκλογές μέσα σε αυτό το πολωμένο περιβάλλον, παρόλο που μοιάζει ότι ο Τραμπ κάνει τα πράγματα χειρότερα για τον εαυτό του και χάνει τη δημοφιλία του».

Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων θα ψηφίσουν Μπάιντεν. «Είναι πολύ  ενδιαφέρουσα η περίπτωση  του γνωστού Δεξιού αρθρογράφου  της Washington Post George Will, που υποστήριζε ακόμη και την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και σήμερα διατείνεται ότι ο Τραμπ καταστρέφει την Αμερική και όλοι πρέπει να  ψηφίσουν Δημοκρατικούς. Η παλιά σχολή των ιμπεριαλιστών ρεπουμπλικάνων δείχνει να έχει στραφεί προς τον Μπάιντεν. Αν επανεκλεγεί ο Τραμπ θα είναι  καταστροφικό. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα «καταστείλει» τους ψηφοφόρους».

Ο Λανς υποστηρίζει ότι αυτό θα επιτευχθεί με πολλά έννομα τρικ: «Καταρχάς, μπορεί να κλείσει εκλογικά κέντρα σε περιοχές που  αναμένεται να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να οδηγήσουν 40 μίλια και να περιμένουν επί ώρες σε μια ουρά, σε μια μακρινή κι άγνωστη γειτονιά. Για ποιο λόγο να το κάνουν; Είναι εντυπωσιακό το ότι σε εποχές πανδημίας οι Ρεπουμπλικάνοι δυσκολεύονται να διεξάγαγουν την ψηφοφορία διαδικτυακά. Θα δείτε που στις πλούσιες λευκές συνοικίες  θα υπάρχει κάλπη ακόμη και για μερικές εκατοντάδες ψηφοφόρους, ενώ στις φτωχές, που είναι προπύργια των Δημοκρατικών, θα βάλουν μια κάλπη για 10 χιλιάδες! Υπάρχουν πραγματικά πολλές τεχνικές για να καταστείλεις την εκλογική διαδικασία. Δεν θα επιτραπεί στους φυλακισμένους, για παράδειγμα, να ψηφίσουν. Αλλά και πάλι, με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν μπορείς να κάνεις καμία απολύτως πρόβλεψη. Κάνει πράγματα παράλογα που μόνο σε θεωρίες συνομωσίας θα μπορούσαν να συμβούν».

Αν τελικά, κόντρα στις προβλέψεις, επικρατήσει ο Μπάιντεν, τι θα αλλάξει; «Δεν θα κάνει τίποτα ριζοσπαστικό, και θα  επαναφέρει τη mainstream γραμμή της διακυβέρνησης του Ομπάμα. Το νέο δεν θα προκύψει από τις εκλογες αλλά μέσα  από τα κινήματα  που θα πιέσουν τις καταστάσεις. Ο Σάντερς δεν ήταν καν αριστερός, με ευρωπαϊκούς όρους, αλλά για τα αμερικανικά δεδομένα είναι ίσως ο πιο προοδευτικός υποψήφιος  από την εποχή του Ρουζβελτ. Και απορρίφθηκε. Το κόμμα του δεν του έδωσε την υποψηφιότητα. Και τώρα έχουμε έναν υποψήφιο, που  απλά θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Copyright: Associated Press

 «Ο Τραμπ προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα νεομακαρθισμό»

Αν είχε επικρατήσει η υποψηφιότητα Σάντερς με τα νέα δεδομένα πιθανότατα, προσθέτει ο Λανς, θα είχε μεγαλύτερες προοπτικές από τον άνευρο Μπάιντεν. «Ο Σάντερς αφουγκράζεται τις κοινωνικές δυναμικές. Κι ο Τραμπ είναι πολύ καλός σ' αυτό, αλλά φυσικά με τον κλασικό τρόπο του δεξιού λαϊκιστή πολιτικού. Η ηγεσία των Δημοκρατικών θέλει να βάλει απλώς τεχνοκράτες να μανατζάρουν τα πράγματα. Υπάρχει πολλή οργή, υπάρχουν ομάδες στους δρόμους που δεν ήταν συνήθως μαζί. Eίναι παράγοντες που μπορεί να αναπτυχθούν. Το αν θα επηρεάσουν περαιτέρω και τις εκλογές, ειλικρινώς, δεν το γνωρίζω. Η Δημοκρατία βρίσκεται σε ρίσκο στην χώρα. Σε πολύ μεγάλο ρίσκο.  Και θα κριθεί το τι θα γίνει από το βαθμό αντίστασης. Δεν περίμενα ότι θα ζούσα για να δω να συμβαίνουν όσα συμβαίνουν, για να είμαι ειλικρινής. Ο πατέρας μου πολέμησε τους φασίστες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 18 χρονών εθελοντής. Τώρα η γενιά μου δίνει τον δικό της αγώνα!».

Δεν θεωρεί ο Λανς τυχαίο το ότι ο Ντόναλντ Τράμπ  στοχοποίησε  και το antifa κίνημα. «Είναι ο τέλειος στόχος μιας και είναι τόσο γενικός και θολός, στο πλαίσιο του αντικομουνισμού και του νεομακαρθισμού. Ανακοινώνει ότι είναι τρομοκράτες και έτσι μπορεί  να εκδιώξει όποιον θέλει.Ο Τραμπ επιχειρεί εδώ και πολύ καιρό να εγκαθιδρύσει νέο Μακαρθισμό. Αυτό γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο όταν διακηρύσσει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι τρομοκράτες, μόνο και μόνο  επειδή είναι αντιφασίστες».

30415605_10101289773046282_6923874575532949504_o.jpg
Bανέσα Γουίλς

Και η Βανέσα Γουίλς που επιμένει πως «είτε με Τραμπ, είτε με Μπάιντεν στην εξουσία, το κίνημα που ξεκίνησε θα πρέπει να συνεχίσει εξίσου δυνατά, γιατί μην ξεχνάτε ότι το κίνημα black lives matters άρχισε με τον Ομπάμα προεδρο και τον Μπάιντεν αντιπρόεδρο»,  θεωρεί  ότι είναι «ιστορικές» οι στιγμές που βιώνουν στις ΗΠΑ. «Και είναι συναρπαστικές οι προοπτικές που ανοίγονται», προσθέτει με ενθουσιασμό. Μου δίνει κουράγιο να παρακολουθώ το βίντεο με την μικρή κόρη του George Floyd, που με ένα τεράστιο χαμόγελο λέει: «Ο μπαμπάς άλλαξε τον κόσμο». «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι  έργο όλων των κινημάτων και όλων όσοι ζητούν δικαιοσύνη να κάνουν τη δήλωση της μικρής πραγματικότητα».

Τα τελευταία χρόνια, οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ περνάνε από ειδική αντιρατσιστική εκπαίδευση. «Και παρόλα αυτά πρόσφατα πυροβολήθηκε  ακόμη κι ο καθηγητής αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης από αστυνομικό! Εχουμε διαρκώς περιστατικά που αποδεικνύουν  ότι δεν γίνεται καμία μεταρρύθμιση στο αστυνομικό σώμα. Προσπάθησαν αλλά απέτυχαν οικτρά».

«Η αμερικανική κουλτούρα είναι ρατσιστική στον πυρήνα της»

Τι έχει φταίξει; «Είναι συστημική επικρατούσα κουλτούρα που έχει πολύ συγκεκριμένες στρεβλές απόψεις για το καλό και το κακό, πολύ συμπαγείς στρεβλές ιδέες για το δίκαιο και το άδικο. Και οι κανονισμοί μέσα στην αστυνομία αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Θεσμοθετούνται από  Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους κι όλων των ειδών τους πολιτικούς, που είναι πανευτυχείς να υπάρχει μια δύναμη βίαιης καταστολής, που θα χρησιμοποιείται σαν εργαλείο κατά των πολιτών, που διαμαρτύρονται στους δρόμους για τη δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε κάτι τελείως νέο». Η αστυνομία -συνεχίζει η  Γουίλς- είναι η «αντανάκλαση της διαβάθμισης της αξίας των ζωών των ανθρώπων στην κοινωνία μας. Στις ΗΠΑ οι αυτόχθονες είναι τα θύματα ακόμη μεγαλύτερων ποσοστών αστυνομικής κτηνωδίας από ό,τι κατά κατά των μαύρων. Αυτό που σας περιγράφω απορρέει από μια κουλτούρα που είναι είναι ρατσιστική στον πυρήνα της. Γι’αυτό το λόγο η συζήτηση για την κατάργηση της Αστυνομίας, δημιουργώντας κάτι άλλο στη θέση της, συνδέεται με το project  της αλλαγής της κοινωνίας».

Θα ευνοηθούν αυτές οι δομικές αλλαγές στο σύστημα, στην περίπτωση που εκλεγεί ο Μπάιντεν; «Η  συστημική φύση του προβλήματος  λειτουργεί εντελώς ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου», απαντά με σιγουριά η Γουίλς. «Ενα από τα  πράγματα που πρέπει να συγκρατούμε είναι ότι στο κίνημα  black lives matters ξεκίνησε όταν ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν πρόεδρος. Τότε πρωτοείδαμε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα κίνημα σθεναρής  αντίστασης στην αστυνομική βία. Ενας μαύρος ήταν πρόεδρος! Στη Μινεάπολη δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, όλοι οι κυβερνώντες είναι μια «μηχανή» των Δημοκρατικών και ωστόσο έχεις αυτό το συστημικό πρόβλημα της αστυνομικής βίας, γιατί δυστυχώς τα κόμματα εξουσίας  έχουν συμφωνήσει ότι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο όργανο κρατικής βίας και καταστολής. Επομένως, είτε με τον Τραμπ, είτε με τον Μπάιντεν στην εξουσία, το κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει εξίσου δυνατά. Μην ξεχνάτε ότι το κίνημα  black lives matters ξεκίνησε και με τον Μπάιντεν αντιπρόεδρο. Οπότε γιατί να αλλάξει κάτι επί προεδρίας του;»

Τα πράγματα αλλάζουν από μόνα τους, επαναλαμβάνει η Γουίλς. «Ηδη στο Λος Αντζελες ο δήμαρχος διακήρυξε την πρόθεσή του να μειώσει το budget της αστυνομίας κατά 150 εκατ. δολάρια, κάτι αδιανόητο σαν σκέψη, αν γινόταν δύο βδομάδες νωρίτερα! Στη Μινεάπολη πήγαν ακόμα μακρύτερα: το δημοτικό συμβούλιο πλειοψήφησε να διαλύσει το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Και πάλι αδιανόητο! Πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τον Μπάιντεν στην εξουσία γιατί είμαι σίγουρη πως θα αλλάξουν και χωρίς τον Μπάιντεν στην εξουσία. O μεγαλύτερος καταλύτης αλλαγής είναι  ο κόσμος που δημιουργεί ένα κίνημα το οποίο καθιστά αδύνατο στους πολιτικούς που μας κυβερνούν να συνεχίσουν αγνοώντας την δύναμη του λαού. Παρατηρούμε μια ταχύτατη αλλαγή στις συνειδήσεις των Αμερικάνων. Για παράδειγμα ένα από τα αιτήματα των ακτιβιστών στο black lives matter movement καθώς και στην Αριστερά, τις δυο επιδραστικότερες συνιστώσες των εξελίξεων, είναι: «Πρέπει να γκρεμίσουμε την αστυνομία». Πέντε χρόνια νωρίτερα αν το έλεγες αυτό οι άνθρωποι θα σε κοίταζαν σα να ήσουν τρελός! Αλλάζουν οι συνειδήσεις. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών το αστυνομικό τμήμα στη Μινεάπολη πυρπολήθηκε. Σε γκάλοπ, το 54% των Αμερικανών που ερωτήθηκε  είπε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο. Eίναι απίστευτο! Μιλάμε για μια κοινωνία που λειτουργεί με τους κανόνες της λευκής ρατσιστικής τάξης».

Copyright: ASsociated Press

 «Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός»

Κι ο Covid 19, σύμφωνα και με την Γουίλς,  είναι καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων: «Απέδειξε ότι ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός. Η κυβέρνησή μας, η χώρα μας στάθηκε ανίκανη να λειτουργήσει αποτελεσματικά τα αυτονόητα. Υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα Υγείας χρόνια, αλλά τώρα οι άνθρωποι τις διέκριναν καθαρά. Στην πανδημία αποδειχθήκαμε γυμνοί. Και δεν είναι ατύχημα, ούτε σύμπτωση το ότι  οι αντιδράσεις ξέσπασαν ακριβώς την ώρα που οι Πολιτείες  ετοιμάζονταν σε όλη τη χώρα να βγουν απ΄ το lockdown».

Η επανεκκίνηση συνέπεσε με την απουσία ενός συντονισμένου πλάνου για τις ανάγκες του κόσμου και την ώρα που πάρα πολύς κόσμος χάνει τα οικονομικά προνόμια (επιδόματα) που είχε κατά τη διάρκεια του lockdown  και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του διλήμματος αν θα διακινδυνεύσει τη ζωή του "να πάει να φτιάξει τα μαλλιά ενός πελάτη" ή  θα παραμείνει σπίτι, όπου θα πεθάνει της πείνας, γιατί η κυβέρνηση τον αφήνει να πεθάνει της πείνας. Ανοιξαν λοιπόν οι κουρτίνες και ο κόσμος είδε κατάματα ότι υπάρχει κάτι σάπιο στον πυρήνα της Αυτοκρατορίας», συνοψίζει η Γουίλς.

Ο Τραμπ, σε περίπτωση επανεκλογής του,  θα συνεχίσει στο γνωστό δρόμο, «κακοποιώντας την Δημοκρατία». Αλλά ακόμη κι αν ηττηθεί το Νοέμβριο... «δεν θεωρώ ότι έχουμε την πολυτέλεια να υποθέσουμε ότι θα είναι ευκολότερα τον Ιανουάριο με τους Δημοκρατικούς στον Λευκό Οίκο. Ειδικά γνωρίζοντας πώς η ηγεσία τους έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα. Το μόνο πράγμα που έχουμε χειροπιαστό είναι τα όσα επιτυγχάνει ο κόσμος στους δρόμους».

«Τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το κίνημα να πνέει τα λοίσθια είναι εντελώς αναληθή», υποστηρίζει η αφροαμερικανίδα ακαδημαϊκός. «Το αν θα έχει διάρκεια εξαρτάται από την οργάνωση, τη συνεργασία  και  την ανάπτυξη μιας στρατηγικής. Αυτή είναι η πρόκληση σήμερα. Να πάρουμε τη φλόγα και να τη διατηρήσουμε αναμμένη. Η εργατική τάξη είναι σε απόλυτη αλληλεγγύη με το κίνημα· ξαφνικά, την είδαμε να ριζοσπαστικοποιείται από τις κυβερνητικές επιθέσεις που δέχεται στην υγεία της, στα standard διαβίωσής της και στους μισθούς της».

Μου φέρνει δυο ηχηρά παραδείγματα ανυπακοής: «Οι  οδηγοί λεωφορείων στη Μινεάπολη και  στη Νέα Υόρκη αρνούνται να μεταφέρουν την αστυνομία. Πρωτοφανές! Υπό κανονικές συνθήκες θα μετέφεραν αστυνομικούς και συλληφθέντες. Δεν υπακούουν σήμερα. Εχουμε πολλά περιστατικά με  εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης  που απειλούν  να κάνουν απεργία ή να αποχωρήσουν  από τη δουλειά, όταν τα εστιατόριά τους προσφέρουν δωρεάν φαγητό σε αστυνομικούς που βιαιοπραγούν κατά διαδηλωτών.  Αλλά το πολύ σαφές  δείγμα πώς το κίνημα θα προχωρήσει είναι η σύνδεση μεταξύ  των ανθρώπων που είναι στο χωρο της παραγωγής  και των ανθρώπων που διαμαρτύρονται στους δρόμους». Θα προσφύγουν στην κάλπη για να τιμωρήσουν τον Τραμπ; «Είναι δύσκολο να προβλέψεις. Πολλοί ψηφοφόροι είναι αηδιασμένοι σίγουρα και θα βγουν να ψηφίσουν εναντίον του Τραμπ. Απομένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα λειτουργήσει η αποδοκιμασία. Εχεις από την άλλη τον Μπάιντεν, που πρόσφατα δήλωσε ότι η αστυνομία πρέπει να εκπαιδευτεί να πυροβολεί τον κόσμο στα πόδια! Αυτό απέχει πολύ από τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας που ζητάμε».

Ο Τραμπ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, «αλλά είναι δύσκολο. Οι εικόνες που παρακολουθούμε στις οθόνες μας, καθιστούν σαφές ποιος είναι ο κίνδυνος για την ασφάλειά μας. Προσπαθεί να απευθυνθεί στον σκληρό πυρήνα των αντιδραστικών. Υπάρχει πάντα κίνδυνος. Μην ξεχνάμε κι ότι ένα κομμάτι αυτών που τον υποστηρίζουν είναι η αστυνομία. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ψηφοφόροι του. Τα περισσότερα αστυνομικά σωματεία εκφράζουν σήμερα την απόλυτη υποστήριξή τους στον Τραμπ. Παραδοσιακά ανέκαθεν οι αστυνομικοί ήταν Ρεπουμπλικάνοι. Η αλλαγή μόνο από ένα λαϊκό κίνημα θα προκύψει. Δεν υπάρχει παράκαμψη, δεν υπάρχει κάποιος που θα έρθει να μας σώσει, δεν υπάρχουν ήρωες. Είναι μόνο οι άνθρωποι. Είμαστε μόνον εμείς», επαναλαμβάνει ξανά και ξανά παθιασμένα η Γουίλς.

«Στους δρόμους βρίσκονται άνθρωποι όλων των φυλών. Είναι μια πράξη θαρραλέα να βγει κάποιος στο δρόμο σήμερα με τον Covid 19. Και βγήκαν χιλιάδες! Το πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι δεν είναι μόνο εκείνοι που ταυτίζονταν με το black lives matter. Είναι και αυτοί που δεν συμμετείχαν ποτέ σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στο παρελθόν.Το συναρπαστικό επομένως στοιχείο είναι ότι έχουν παρασυρθεί και πολλοί που δεν βγαίνανε ποτέ από το σπίτι τους. Κι αυτό εν μέσω πανδημίας!».

Copyright: Associated Press

«Η Κου Κλουξ Κλαν είναι ακόμα εδώ»

«Eχουν περισσότερα όπλα, αλλά εμείς έχουμε περισσότερους ανθρώπους», λέει με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, στη βιντεοκλήση μας ο Μορίς Κουκ, που όλη μέρα τρέχει με τα ακουστικά στα αυτιά, μεταξύ των αλληλέγγυων δομών υγείας  και των διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον. «To  κίνημα δεν πεθαίνει. Το Σάββατο ήταν η μεγάλη μέρα των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Τα Media επιμένουν να δημιουργούν ένα ανυπόστατο αφήγημα», υποστηρίζει. Η κυβέρνηση διακινούσε προ ημερών ότι τα νέα κρούσματα λόγω των διαδηλώσεων είναι 20.000. «Δεν ξέρουμε αν προκλήθηκε από τις διαδηλώσεις ή αν πρόκειται για κάτι που ούτως ή άλλως θα συνέβαινε». Σχολιάζει ο Κουκ. «Υπάρχει κυρίως ένας κόσμος, ως επί το πλείστον μαύροι, που συνέχιζαν να βρίσκονται ούτως ή άλλως έξω, δουλεύοντας στα μανάβικα, στα σουπερ μάρκετ, στα ντελιβεράδικα και ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να μείνουν σπίτι ή να έχουν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Στην Ουάσινγκτον, που έλεγξα τα νούμερα, η αύξηση αυτή θα ερχόταν. Επειτα, επειδη δεν γίνονται παρά ελάχιστοι έλεγχοι, δεν γνωρίζουμε ποσοι άνθρωποι γύρω μας είναι θετικοί στον ιό. Αυτό που είναι διαπιστωμένο και αποκαλύπτει το συστημικό ρατσισμό της χώρας είναι ότι είναι τρεις φορές περισσότεροι οι μαύροι που προσβλήθηκαν από τον Covid 19».

90266356_10220380025922564_4450293319381024768_n.jpg
Ο Μορίς Κουκ (κέντρο) στη δομή υγείας, κατά του κορονοϊού

«Είναι δομικός, είναι κομμάτι από τη σάρκα της χώρας μου ο ρατσισμός», προσθέτει  ο Κουκ «κι αυτόν πολεμάμε, παρόλο που ο ιός εμπόδισε πολύ κόσμο να έρθει μαζί μας στους δρόμους. Εχεις την πανδημία που χτύπησε περισσότερο τους μαύρους, έχεις έναν άνθρωπό δολοφονημένο στη μέση του δρόμου. Η κοινωνία έβραζε και αυτό θα ενταθεί σίγουρα, γιατί θα υπάρξουν αντίποινα από λευκούς που διατηρούν τον έλεγχο», προβλέπει ο Κουκ.

«Κάθε  μερα ακούς ειδήσεις για μια εκκλησία που καίγεται. Εχουμε μια ιστορία  λευκής κυριαρχίας και οι μαύροι πρέπει να φοβόμαστε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε διαδηλώσεις μαύρης ισχύος ως αντίδραση στη συστημική αδικία αυτής της χώρας. Και η απάντηση των λευκών κυρίαρχων είναι να καίνε εκκλησίες . Η Κου Κλουξ Κλαν είναι ακόμα εδώ και μαζί τους είναι και Ναζί σήμερα».

Και ο Μορίς Κουκ  δεν θεωρεί ότι θα αλλάξει κάτι αν εκλεγεί ο Μπάιντεν. «Ακόμα και οι λευκοί δεν  θέλουν πλέον τον Τραμπ, γιατί δεν μπορεί να κρυφτεί και αυτό τους τρομάζει. Αλλά μην ξεχνάμε ότι σκοτώθηκαν μαύροι και επί Ομπάμα. Δεν είμαστε ακόμη σε εμφύλιο, αλλά με τον Τραμπ όλα μπορούν να συμβούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο κρυφός Παράδεισος του Πηλίου (και του Mamma Mia!) που συνδυάζει βουνό και θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου

TRAVEL
Ο κρυφός Παράδεισος του Πηλίου (και του Mamma Mia!) που συνδυάζει βουνό και θάλασσα είναι ό,τι πρέπει για την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ