Η «βλάσφηµη» Μιλά διχάζει τη Γαλλία και η Ακροδεξιά παραμονεύει
copyright: APimages

Η «ΒΛΑΣΦΗΜΗ» ΜΙΛΑ ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ

Ο «ιερός πόλεµος» κατά της 16χρονης που άσκησε δριµεία κριτική στο Ισλάµ αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για πολιτική εκµετάλλευση από τη Μαρίν Λεπέν. Τι απάντησε ο πρόεδρος Εµµανουέλ Μακρόν

Η Μιλά είναι ένα κορίτσι 16 ετών. Ζει στη Λιόν της Γαλλίας και πηγαίνει στη Β’ Λυκείου. Η Μιλά είναι οµοφυλόφιλη και άθεη. Αγαπά τη µουσική. Η Μιλά είναι από τις 18 Ιανουαρίου θέµα µείζονος πολιτικής αντιπαράθεσης ανάµεσα στη γαλλική ακροδεξιά και τον Εµανουέλ Μακρόν. Οπως όλοι οι νέοι στον κόσµο, έχει εξαιρετική σχέση µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου αποφασίζει να κάνει µια ζωντανή µετάδοση στους ακολούθους της στο Instagram, στην οποία τους ενηµερώνει για την αλλαγή στο χρώµα των µαλλιών της. Ενας από τους ακολούθους της της στέλνει ένα κάπως «επιθετικό» µήνυµα γνωριµίας: «Μου αρέσεις πολύ, είσαι πολύ σέξι, θέλεις να βρεθούµε;». Η Μιλά απαντά πως δεν την ενδιαφέρουν οι άνδρες και συνεχίζει... Μια φίλη της της στέλνει µήνυµα στο οποίο τη ρωτά την άποψή της για τις γυναίκες από την Αραβία: «Πιστεύεις πως είναι σέξι;» αναφέρει το µήνυµα... 

mila-mimi.png

Απειλές

Η Μιλά λέει πως δεν είναι του «γούστου» της και η σπίθα ανάβει... Ο νεαρός που αρχικά απέρριψε η Μιλά επιστρέφει στο chat µε ύβρεις και απειλές... Η Μιλά στην αρχή γελά, αλλά οι απειλές στο chat αυξάνονται κάνοντάς την να διακόψει τη ζωντανή µετάδοση. ∆ύο ώρες αργότερα, φανερά ταραγµένη επιστρέφει µε ένα µαγνητοσκοπηµένο µήνυµα (story)... Η Μιλά µε γλώσσα «τραχιά» στην αργκό ξεκαθαρίζει πως όσοι τη γνωρίζουν ξέρουν πως είναι άθεη. Η Μιλά στοχοποιεί ανοιχτά το Ισλάµ: «Το Ισλάµ είναι θρησκεία µίσους, υπάρχει µόνο µίσος στο Κοράνι...» αναφέρει το µήνυµα της έφηβης. Μέσα σε µόλις µία ώρα το video διαµοιράζεται περισσότερες από 400.000 φορές και έχει περισσότερες από 5 εκατοµµύρια θεάσεις. Αυτήν τη φορά οι απειλές είναι εµετικές. «Θα σε βιάσουµε πριν σε τεµαχίσουµε» είναι µία από τις πλέον «ήπιες». Η Μιλά κλείνει τους λογαριασµούς της και σπεύδει στους γονείς της. 

mila_2.jpg

Τη ∆ευτέρα 20 Ιανουαρίου, η Μιλά θα πάει κανονικά στο σχολείο, όπου όµως την περιµένει ακόµη µία δυσάρεστη έκπληξη. Ο σύλλογος καθηγητών του λυκείου και ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων έχουν συνεδριάσει εκτάκτως, καθώς τόσο το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο όσο και οι λογαριασµοί του σχολείου στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «κατακλυστεί» από χιλιάδες απειλές. Η συνεδρίαση βγάζει οµόφωνα πόρισµα πως η Μιλά κινδυνεύει και της ζητά να πάει στο σπίτι της. Ο φάκελος από το σχολείο φτάνει µε την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον» στο γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και στην Εισαγγελία της Λυών. Η εισαγγελέας αµέσως ζητά 11 αστυνοµικούς σε 24ωρη βάση έξω από το σπίτι της νεαρής µαθήτριας. Το υπουργείο Παιδείας καταδικάζει ανοιχτά την κατάσταση, αλλά «µένει εκεί». 

«Το Ισλάµ διαλύει τη Γαλλία. Εκατοντάδες γειτονιές είναι υπό κατοχή από εξτρεµιστές του Ισλάµ» δήλωσε η Λεπέν χωρίς να διστάσει, θυσιάζοντας την εφηβική αθωότητα της Μιλά στον βωµό του πολιτικού συµφέροντος

Το θέµα φτάνει στα δηµοσιογραφικά γραφεία και το τηλέφωνο της Μιλά δεν σταµατά να χτυπά. Η ίδια σοκαρισµένη βλέπει το πρόσωπό της σε όλα τα δελτία ειδήσεων (αν και µε µωσαϊκό). Συζητά µε τους γονείς της και αποφασίζει να µη σωπάσει. Στις αρχές Φεβρουαρίου η Μιλά εµφανίζεται στην εκποµπή «Quotidien» στο δίκτυο ΤMC και απαντά σε όλα. Τονίζει πως έχει µετανιώσει µόνο για δύο πράγµατα: πρώτον, διότι προχώρησε σε µια κρίση από τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγνοώντας την έκταση που µπορεί να πάρει, και δεύτερον επειδή απάντησε µε ωµότητα και όχι µε επιχειρήµατα σε όσους την απειλούσαν. Η έφηβη υπογραµµίζει πως εννοεί κάθε λέξη που έχει πει και ότι δεν έχει ίχνος ρατσισµού απέναντι στους µουσουλµάνους. Σηµειώνει πως έχει αλλεργία στον φανατισµό και στις θρησκείες και ευχαριστεί όλους όσοι τη στήριξαν αλλά και όλους όσοι την επέκριναν πολιτισµένα για τις θέσεις της. 

mila_02.jpg
Η Μαρίν Λεπέν σε ραδιοφωνική της συνέντευξη άνοιξε µια «στοργική» αγκαλιά στη Μιλά, τονίζοντας «πως είναι αδιανόητο ένα 16χρονο κορίτσι να µην µπορεί να εκφραστεί ανοιχτά κατά του Ισλάµ (AP image)

Οι διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση είναι τεράστιες, µε τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των γαλλικών δικτύων να παρακολουθούν από κοντά κάθε εξέλιξη. Η ευκαιρία είναι ιδανική για πολιτική εκµετάλλευση του ζητήµατος. Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ανοίγει µια «στοργική» αγκαλιά στη Μιλά τονίζοντας «πως είναι αδιανόητο ένα 16χρονο κορίτσι να µην µπορεί να εκφραστεί ανοιχτά κατά του Ισλάµ». Η επικεφαλής τους Εθνικού Μετώπου κλείνει σηµειώνοντας πως «το Ισλάµ διαλύει τη Γαλλία. Εκατοντάδες γαλλικές γειτονιές είναι υπό κατοχή από εξτρεµιστές του Ισλάµ», θυσιάζοντας την εφηβική αθωότητα της Μιλά στον βωµό του πολιτικού συµφέροντος. Ο πρόεδρος της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας, Εµανουέλ Μακρόν, επιλέγει «να ρίξει νερό στον µύλο» της Λεπέν. Ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων σηµειώνει πως η «βλασφηµία στη Γαλλία δεν διώκεται και δεν είναι αδίκηµα. Υπάρχει νόµος που µας δίνει τη δυνατότητα να σατιρίζουµε και να κρίνουµε τις θρησκείες. Αυτό που είναι κολάσιµο είναι η έκκληση στο µίσος και στη βία». 

(AP)

Η υπόθεση της ανήλικης Μιλά µετατράπηκε µέσα σε µόλις 10 ηµέρες σε πολιτική κόντρα ακροδεξιάς και κυβέρνησης, µε την κοινή γνώµη στη Γαλλία να µην αντιδρά, δείχνοντας για ακόµη µία φορά πως τα αντανακλαστικά της ∆ηµοκρατίας στην Ευρώπη έχουν αποκτήσει επικίνδυνη ελαστικότητα στον διχασµό και στην περιχαράκωση. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ