• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Απαντήστε ή συλλαμβάνεστε»: Προσοχή στη νέα απάτη που χρησιμοποιεί το όνομα της ΕΛΑΣΧέγκσεθ κατά Ευρώπης: «Άνοιξε διάπλατα τα σύνορα - Θα μπορούσε να πάρει ένα μάθημα»«Τρικυμία» από την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Τέλος η ΚΟ της Νέας Αριστεράς με την έξοδο των «7» - Φόβος για εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑΠώς ο 27χρονος-«εφιάλτης» των Airbnb μετέτρεπε τα σπίτια σε «εργοτάξια» και έστηνε παγίδες με fake μισθωτήρια
δημοφιλές τώρα: Επιστήμονες λένε ότι το Ozempic «επανακαλωδιώνει» τον εγκέφαλο - Τα ευρήματα
Homepage ┋   Σαν Σήμερα   ┋   13.04.2026 00:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Επίσης σαν σήμερα...

Ένας συνδικαλιστής στις δημοκρατικές ΗΠΑ φυλακίζεται γιατί τάχτηκε εναντίον της συμμετοχής στον Μεγάλο Πόλεμο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Το όνομά του ήταν Γιουτζίν Ντεμπς· αμερικανός συνδικαλιστής, που έζησε στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και προκάλεσε αναταραχή με τη στάση του κατά την είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Γιουτζίν Ντεμπς, το 1894, έλαβε μέρος στην απεργία των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας Πούλμαν και φυλακίστηκε· στη φυλακή μυήθηκε στις ιδέες του Μαρξισμού και όταν αποφυλακίστηκε ίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που μετατράπηκε σε Σοσιαλιστικό. Ο Ντεμπς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Αμερικανικής Ένωσης Σιδηροδρόμων (ARU), ενός από τα πρώτα βιομηχανικά συνδικάτα των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 13.04.2022 00:00
Ένα από τα πιο τραγικά τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα – 21 μαθητές χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη
Σαν Σήμερα | 13.04.2023 00:00
Σφαγή στο Κατίν: Οι Σοβιετικοί εκτελούν 22.000 Πολωνούς - Γιατί προτίμησαν να τους εξοντώσουν με γερμανικά πιστόλια
Ο Γιουτζίν Ντεμπς ήταν υποψήφιος Πρόεδρος το 1904, το 1908 και το 1912. Ο Ντεμπς τάχτηκε κατά της συμμετοχής των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και γι' αυτό- στη δημοκρατική Αμερική- φυλακίστηκε, μια μέρα σαν σήμερα, 13 Απριλίου του 1919, με την κατηγορία της ανταρσίας. Η φυλάκισή του προκάλεσε έντονη αντίδραση και διαδηλώσεις (την Πρωτομαγιά) που κατέληγαν σε βίαια επεισόδια κυρίως στο Κλίβελαντ του Οχάιο (δύο νεκροί, 40 τραυματίες) αλλά και σε δρόμους πολιτειών των ΗΠΑ από σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικούς. Το 1920 ο Γιουτζίν Ντεμπς έθεσε υποψηφιότητα, μέσα από τη φυλακή κερδίζοντας σημαντικό ποσοστό: περίπου 914.000 ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαν Σήμερα | 13.04.2024 00:00
Πεθαίνει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, ο συγγραφέας που έριξε φως στις σκιές του ποδοσφαίρου…
Σαν Σήμερα | 13.04.2025 00:00
Πώς έσβησε η Επανάσταση στη Μακεδονία: με ανελέητη σφαγή και φωτιά – Η θρυλική θυσία γυναικόπαιδων στην Αράπιτσα
Αν και η υγεία του Ντεμπς επιδεινώθηκε μέσα στη φυλακή, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον αρνήθηκε να του απονείμει χάρη· απελευθερώθηκε το 1921 από τον πρόεδρο Ουόρεν Χάρντινγκ που τον υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο.
Ο Ντεμπς πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 1926 από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 70 ετών. Τις τελευταίες λέξεις του τις έγραψε σε ένα κομμάτι χαρτί: Είμαι ο κύριος της μοίρας μου. Είμαι ο καπετάνιος της ψυχής μου.

Επίσης σαν σήμερα...

1924: Ιδρύεται από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, η θρυλική ΑΕΚ.
1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους Ναζί, 500 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Πολωνίας, στο δάσος Κατίν της Σοβιετικής Ένωσης.
1944: Οι Ναζί καίνε το χωριό Κωσταράζι Καστοριάς : εκτελούν 6 αμάχους και πυρπολούν 263 σπίτια, την εκκλησιά και το δημοτικό σχολείο.
1964: Ο Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός που κερδίζει Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, για την ταινία Κάτω Από Το Βλέμμα Του Θεού.
1984: Πεθαίνει ο σπουδάιος ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.
2003: 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν στο ύψος των Τεμπών.
2015: Πεθαίνουν, ο ουρουγουανός δημοσιογράφος και σπουδαίος συγγραφέας Εντουάρντο Γκαλεάνο και ο γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο-εξπρές από τις ΗΠΑ για αποχώρηση από την Ευρώπη - Διαδικασία ετών «βλέπει» το ΝΑΤΟ

«Τρικυμία» από την ΕΛΑΣ του Τσίπρα: Τέλος η ΚΟ της Νέας Αριστεράς με την έξοδο των «7» - Φόβος για εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ο 27χρονος-«εφιάλτης» των Airbnb μετέτρεπε τα σπίτια σε «εργοτάξια» και έστηνε παγίδες με fake μισθωτήρια

Εφιάλτης στην Ευρώπη: Εκρηκτική αύξηση 400% στην κακοποίηση παιδιών μέσω AI

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ΗΠΑ
  • φυλάκιση
  • σαν σημερα
  • συνδικαλισμός
  • Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr