Η ειρήνη θέλει δύναμη (και φως) να την αντέξεις

Η ειρήνη θέλει δύναμη (και φως) να την αντέξεις

Αρχές της δεκαετίας του ’60. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ανερχόμενος τότε συνθέτης, με αξιόλογες περγαμηνές και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στις λεωφόρους της μεταπολεμικής «σύγχρονης» μουσικής, οραματίζεται το πάντρεμα του «δυτικού» συμφωνικού ήχου με τα ακούσματα της «καθ’ ημάς» εκκλησιαστικής παράδοσης και το λαϊκό τραγούδι. Η πλατιά ποιητική ματιά τού Οδυσσέα Ελύτη δίνει στον Μίκη την έμπνευση που χρειαζόταν: έτσι γεννιέται το «Άξιον Εστί», ένα αληθινό λαϊκό ορατόριο, ορόσημο της ελληνικής μουσικής, του πολιτισμού μας.

Ο Μίκης ολοκληρώνει τη μελοποίηση του «Άξιον Εστί» στις 24/12/1960 - ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1964 με τη φωνή τού Γρηγόρη Μπιθικώτση, του Μάνου Κατράκη, του Θόδωρου Δημίτριεφ και τη χορωδία της Θάλειας Βυζαντίου, ενώ η πρώτη, δημόσια εκτέλεσή του έγινε στις 21 Οκτώβρη 1964, στο «ΡΕΞ».

Η Όλγα Νικολαϊδου επισημαίνει στο facebook προφίλ της ότι σε αυτό το «σαν σήμερα», το δοξαστικό μέρος του «Άξιον Εστί» ξεκινάει με φως, με ελπίδα για το παρακάτω της ζωής μας…

untitledel.jpg

«"ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ το φως. Κι η ώρα η πρώτη

που τα χείλη ακόμη στον πηλό

δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου".

Τούτου του κόσμου "του γραμμένου στα σπλάχνα μας", όπως λέει κι ο ποιητής.

Σαν σήμερα, το 1960, ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το "Άξιον Εστί" του Οδυσσέα Ελύτη που το δοξαστικό του μέρος ξεκινάει κι αυτό με φως:

"Αξιον εστί το φως κι η πρώτη χαραγμένη στην πέτρα ευχή του ανθρώπου".

Ποια να είναι, άραγε, η πρώτη ευχή του ανθρώπου, εδώ και αιώνες;

Ίσως να μπορεί στης καρδιάς του τη μήτρα να κυοφορεί τον Θεό που το ανθρώπινο όνομά Του είναι Αγάπη.

Για να μπορέσει κάποτε ο άνθρωπος να γεννήσει την Ειρήνη.

Αν κι όπως λέει ο Ελύτης

"η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις".

Καλά Χριστούγεννα!».

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ