Τι είναι ο έρωτας...

Τι είναι ο έρωτας...

Ένα καρέ, από ένα πάρκο του Λονδίνου, αποτύπωσε μια ολόκληρη εποχή και αποτύπωσε την αντίθεση: ακόμα και μέσα σε έναν πόλεμο, εάν υπάρχει αγάπη κι έρωτας, μπορεί να γεννηθεί ελπίδα.

Η Μαρία Δεδούση πόσταρε στο facebook προφίλ της ένα ενσταντανέ με δυο ερωτευμένους οι οποίοι -για μια στιγμή- αν και έδωσαν την καλύτερη απάντηση στο (προ)αιώνιο ερώτημα «τι είναι ο έρωτας», δεν έμειναν στην Ιστορία. Ή, μήπως, έμειναν, μαζί με τα διδάγματά τους;  

untitled.jpg
60081800_10157194936952248_7922995740811460608_n.jpg

«Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα πάρκο του Λονδίνου, στις 11 Μαΐου 1942.

Ένας Καναδός στρατιώτης με το κορίτσι του.

Τον Μάιο του 1942, η ανθρωπότητα βρισκόταν σε μια από τις χειρότερες και πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας της.

Κι όμως...

Λίγος ήλιος σε ένα λονδρέζικο πάρκο και δύο ερωτευμένοι άνθρωποι κατάφεραν να αποσπαστούν από το σκοτάδι για λίγες στιγμές έστω· παρά τις στρατιωτικές στολές, το ασπρόμαυρο της φωτογραφίας, την επίγνωση του πότε ήταν τραβηγμένη, τίποτα σε αυτήν τη φωτογραφία δεν έχει σκοτάδι.

Κάθε πρωί κοιτάω, από επαγγελματική ανάγκη, αλλά κυρίως από προσωπικό ενδιαφέρον- εκατοντάδες φωτογραφίες, που είναι όλες τραβηγμένες "σαν σήμερα", είναι η φωτογραφική ιστορία των τελευταίων 150 χρόνων περίπου, από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να ιστοριογραφεί σε ενσταντανέ.

Βλέπεις πολλά.

Πολέμους (πάρα πολύ), θανάτους και καταστροφές (ακόμα πιο πάρα πολύ), διάσημους ανθρώπους (αρκετά), επιτεύγματα (μα, πόσο πρόσφατα είναι όλα αυτά που θεωρούμε πλέον δεδομένα;), και -που και που- κάτι μικρά τίποτα, σαν τη σκηνή της φωτογραφίας.

Δεν έγραψαν ιστορία οι δύο ερωτευμένοι της φωτογραφίας, δεν θα τους μνημονεύσει κανείς ποτέ, πέρα απ' αυτή την ασήμαντη ανάρτηση σε μια γωνία του www.

Ο κόσμος σήμερα θα μνημονεύσει τον Νταλί (που γεννήθηκε το 1904), τον Μάρλεϊ (που πέθανε το 1981) και διάφορα άλλα, αλλά όχι αυτούς τους δύο ανώνυμους.

Παρόλα αυτά, όπως κοιτούσα τη φωτογραφία σκέφτηκα ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι, επιλήσμονες, αδιάφοροι για τον υπόλοιπο κόσμο που χάνεται γύρω τους, για μια στιγμή έδωσαν την καλύτερη απάντηση στο αιώνιο ερώτημα "τι είναι ο έρωτας".

Είναι αυτό που είχε γράψει, κάπως αργότερα, ο Σεφέρης:

"Η αγάπη που κόβει τον καιρό μονοκόμματα στα δυο και τον αποσβολώνει"».

Στείλε την ιστορία σου στο ethnos.gr. Αν έχεις ανεβάσει σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τη δική σου ιστορία και η οποία εκτιμάς ότι αξίζει να ακουστεί και να διαδοθεί, συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα εδώ

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ