Χάρης Τσέβης: Ο «παραχαράκτης» προσωπικοτήτων

Χάρης Τσέβης: Ο «παραχαράκτης» προσωπικοτήτων

 Με σκισμένα δολάρια, για λογαριασμό του Hollywod Reporter- συνέθεσε το πορτρέτο του Ντόναλντ Τραμπ. Το σχετικό post στο Instagram γέμισε likes, εγκωμιαστικά σχόλια και τη θερμή απόδοχη από τους υπόλοιπους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. 

 Στη διεύθυνση https://www.instagram.com/tsevis/ ο «δημιουργός οπτικού περιεχομένου που ζει στην ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη» συνθέτει, με δολάρια ή χωρίς, πορτρέτα διασημοτήτων, όπως ο Γιάννης Αντετοκούμπο, ο Λιονέλ Μέσι, ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλοι.

Χάρης Τσέβης

Δεν περίμενα ότι το πάθος μου θα γινόταν δουλειά μου

Όπως εξιστορεί ο ίδιος στο ethnos.gr, «αυτή η ενασχόληση ήταν το χόμπι μου. Όμως, δεν περίμενα ότι θα εξελισσόταν σε δουλειά μου. Ήμουν ένας κλασικός γραφίστας και εικονογράφος που έκανε διάφορα πράγματα, ανάμεσα στα οποία και "μωσαϊκά" τα οποία τα έκανα για τον εαυτό μου. Ελάχιστα είχα δημοσιεύσει, ώσπου το 2006 έγιναν επιτυχημένα. Ίσως να με βοήθησε το γεγονός ότι κάποια έργα αφορούσαν τον Στιβ Τζομπς. Κάποια στιγμή ήρθε το αμερικάνικο Fortune και μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Πλέον, είναι μόνιμοι πελάτες μου. Αυτή η δουλειά με απογείωσε», μας τόνισε σχολιάζοντας το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με την εικονογράφηση.

steve.jpg

Πόσος χρόνος απαιτείται για τη δημιουργία μιας εικονογράφησης

«Με τα χρόνια έχω γίνει πάρα πολύ γρήγορος, δεν μπορώ να κάνω τίποτα σε λιγότερο από μια μέρα. Όταν λέμε μια μέρα εννοούμε όλη μέρα και ίσως και το άλλο πρωί. Συνήθως χρειάζομαι τρεις μέρες. Όμως ένα καλό έργο μπορεί να μου πάρει 7, 8, 10 μέρες. Βέβαια, λίγο-πολύ τα "μωσαϊκά" είναι ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείς να τα δουλεύεις για πάντα και να μην είσαι ικανοποιημένος. Για παράδειγμα, το σχέδιο του Τραμπ το έφτιαξα σε τρεις μέρες. Άλλα πράγματα μου έχουν πάρει μια εβδομάδα, ενώ έχω κάτσει ακόμα και έναν μήνα να δουλέψω για κάτι», σημειώνει. 

Η αγάπη για τον αθλητισμό και την πολιτική

«Έχω μια αγάπη για τον αθλητισμό χωρίς να είμαι ιδιαίτερα φίλαθλος. Όμως ο αθλητισμός ως ένα κοινωνικό φαινόμενο μ' αρέσει πολύ και μ' αρέσει πολύ η βιομηχανία του. Επειδή ο αθλητισμός συγκινεί επειδή είναι κοινωνικό φαινόμενο έχει πάρα πολύ χρήμα γύρω του και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Επίσης, το θέμα με τον αθλητισμό είναι ότι βασίζεται πολύ στο συναίσθημα καθώς μιλάει με τις ταυτότητες του κόσμου, με τις εθνικότητες. Έτσι λοιπόν έχω ασχοληθεί αρκετά γιατί μου ταιριάζει όλη αυτή η αναζήτηση στην παράδοση και στα εθνικά μοτίβα. Εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη πελατεία. Έχω κάνει δουλειές για τη Nike, για την gatorade, καθώς και για το Nascar της Toyota. Στην Πάφο όπου ζω έκανα εικονογράφηση για την τοπική ομάδα», μας αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Από την άλλη πλευρά σημειώνει πως «και η πολιτική μου αρέσει. Δεν είμαι οπαδός, δεν είμαι ο άνθρωπος που οπαδικά θα κάνει κάτι εύκολα. Για την Ελλάδα δεν ξέρω εάν θα έκανα κάτι». «Η κατάσταση είναι θλιβερή». Αντίθετα, δέχθηκα μια πρόταση πριν έρθω στην Κύπρο από έναν υποψήφιο πρόεδρο ο οποίος δεν πήγε καλά. Επρόκειτο για τον Γιώργο Λιλλήκα. Η δουλειά όμως δεν έγινε γιατί τότε το concept τους φάνηκε πολύ "αμερικανιά". Όμως λίγο μετά μου έγινε πρόταση και έφτιαξα ένα πορτρέτο που χρησιμοποιήθηκε στην καμπάνια ενός πρώην προέδρου στην Κένυα. Με είχαν πείσει λέγοντάς μου ότι αυτός ήταν ξάδερφος του Ομπάμα. 

Ποιο δύσκολος ο σχεδιασμός ενός πολιτικού από έναν αθλητή

«Η εικονογράφηση ενός πολιτικού από έναν αθλητή είναι πολύ δύσκολη, από ποια έννοια: οι αθλητές έχουν κίνηση, χρώματα. Έτσι βρίσκω ότι είναι πιο εύκολο θέμα», λέει ο Χάρης Τσέβης.

Ο πολιτικός έχει εχθρούς 

Όπως τονίζει ο εικονογράφος, «ο πολιτικός έχει εχθρούς. Ο πολιτικός είναι πολύ δύσκολο θέμα. Βλέπω ότι η πολιτική γίνεται πιο άγρια, οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο τυφλές. Έχω ένα ερωτηματικό εάν θέλω να ασχοληθώ ξανά. Θυμάμαι ότι με τον Ομπάμα είχα κάποιους που με έβριζαν. Μάλιστα, είχα κάνει κάτι για τη Χίλαρι Κλίντον και είχα ανθρώπους που με απειλούσαν ότι θα με σκοτώσουν. Για τη Χίλαρι είχα κάνει ένα πορτρέτο για του Δημοκρατικούς του εξωτερικού.

hillary.jpg

Ομπάμα ή Τραμπ;  

«Ο Ομπάμα είναι πιο δύσκολος από τον Τραμπ. Ο Τραμπ δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς είναι τόσο χαρακτηριστικό το πρόσωπό του και παρά το ότι ο ίδιος το παραμορφώνει εμείς τον αναγνωρίζουμε. Ο Ομπάμα μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο πρόσωπο, αλλά δεν είναι τόσο περίεργα τα χαρακτηριστικά του. Στην πραγματικότητα το "μωσαϊκό" είναι σαν μια εικόνα χαμηλής ανάλυσης, καθώς έχει μεγάλα pixels. Είναι πάντα δύσκολο να καταφέρεις να δείξεις κάτι με χαμηλή ανάλυση. Χρειάζεσαι ένα θέμα που να αναγνωρίζεται εύκολα. Ο Τραμπ αναγνωρίζεται εύκολα και ο Ομπάμα αναγνωρίζεται αλλά όχι τόσο εύκολα. Ο Τραμπ είναι ένα εύκολο θέμα ενώ περίμενα ότι θα ήταν σπαζοκεφαλιά», απαντάει στο ερώτημα για το ποιο από τα δύο πορτρέτα τον δυσκόλεψε.

Παρακολουθούσα για χρόνια την πορεία του Στιβ Τζομπς

Ένα από τα πρόσωπα που έχει εικονογραφήσει είναι και ο Στιβ Τζομπς. «Παρακολουθούσα την πορεία του για χρόνια. Από τη δεκαετία του '80, τότε που κανείς δεν ασχολιόταν μαζί του. Ήταν ένας άνθρωπος που η σκέψη του μου άρεσε πολύ. Τον βρίσκω ως έναν άνθρωπο που είχε πολύ όραμα για το μέλλον και τον βρίσκω αστέρι του μάρκετινγκ. Να σκεφτείτε έχω γύρω στις 20 βιογραφίες του. Έτσι έκανα πάρα πολλά πορτρέτα του. Μετά το 2000 έγινε πολύ "hot". Έτσι ταυτίστηκα μαζί του, πέθανε πολύ νωρίς. Ο θάνατός του μου έφερε τρομερή επιτυχία εντελώς περίεργα και, φυσικά, με συγκλόνισε».

Ο Μπιλ Γκέιτς

Ο καλλιτέχνης έχει σχεδιάσει και πορτρέτο για τον Μπιλ Γκέιτς. «Ο Μπιλ Γκέιτς είναι επίσης πολύ μεγάλο μυαλό.Το εμπορικό του κομμάτι είναι απίστευτο. Είναι ένας άνθρωπος που έφτιαξε μια αυτοκρατορία απίστευτη μεσουράνησε για πολλά χρόνια. Είχε καταφέρει να βρίσκεται τέλεια στον μέσο όρο. Αυτό δεν είναι εύκολο. Σημαίνει ότι κάτι έχεις και τίποτα δεν γίνεται τυχαία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η συμπάθεια για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Εκτός των άλλων ο Χάρης Τσέβης έχει φτιάξει και το πορτρέτο του Έλληνα σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Μου είναι πολύ συμπαθής, είναι ένα σύμβολο για μένα. Έχω μεγαλώσει και εγώ στα Σεπόλια σε μια εποχή πολλά χρόνια πριν από τον Γιάννη. Τότε ήταν μια ασφαλής γειτονιά που ο παππούς κοιμόταν στο μπαλκόνι. Αυτό πλέον είναι ένα σύντομο ανέκδοτο καθώς η γειτονιά αυτή είναι πολύ βίαιη και σκοτεινή και ξέρω πόσο δύσκολα θα πέρασε αυτό το παιδί. Η οικογένειά του ήταν δακτυλοδεικτούμενη, με την καλή έννοια. Για εμένα ο Γιάννης είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα γιατί ενώ ήρθε από άλλη χώρα, δεν χάλασε και έγινε καλύτερος. Αυτό δείχνει ότι μπορείς να τα καταφέρεις και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η νέα γενιά». 

Τα εμπόδια του photoshop

Η δημιουργική του αγάπη για τα νομίσματα αντιμετωπίζει τους περιορισμούς των λογισμικών που χρησιμοποιεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos.gr ο Χάρης Τσέβης, «όταν ασχολείσαι με τέτοιου είδους σχέδια υπάρχει το εξής πρόβλημα: Μέχρι το 2005 μπορούσες να ανοίξεις στο photoshop τα χρήματα και να τα κάνεις ό,τι θέλεις.Μετά όμως, η Adobe έβαλε έναν περιορισμό και πλέον δεν σε αφήνει. Για παράδειγμα, εάν βγάλεις φωτογραφία ένα ευρώ δεν θα στην ανοίξει στο Photoshop. Αυτό γίνεται για προστασία από φαινόμενα παραχάραξης. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει με παλιά νομίσματα. Επίσης, με νομίσματα έχω φτιάξει τη βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά αυτό το σκίτσο δεν δημοσιεύτηκε. Εκεί χρησιμοποίησα όλα τα νομίσματα του κόσμου. Παιδεύτηκα πολύ για να το φτιάξω. Τα νομίσματα είναι αριστουργήματα».

queen_lab1.jpg

Το who is who του Χάρη Τσέβη

Ο Χάρης Τσέβης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Πάφο. Πραγματοποίησε τις σπουδές του πάνω στο visual design, ενώ πολύ τον έχουν μιμηθεί ανά τον κόσμο. 

 

ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ