Εργασία την καλοκαιρινή σεζόν: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί στα ξενοδοχεία της χώρας - Τι ορίζει για τους εργαζόμενους η συλλογική σύμβαση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Πολλές είναι φέτος οι ελλείψεις στον τουρισμό καθώς, ένα από τα θέματα που αποτρέπουν τους νέους να δουλέψουν σεζόν, είναι και οι χαμηλές αμοιβές. Με δεδομένο, δε, ότι οι περισσότερες δουλειές στον τουρισμό είναι εποχικού χαρακτήρα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν το κίνητρο να πάνε να δουλέψουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το OPEN, αυτοί ήταν οι λόγοι που υπογράφηκε, πριν από μερικές μέρες, η υπουργική απόφαση που κηρύσσει υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση. Τα εποχικά ξενοδοχεία, που αρχίζουν να ανοίγουν τώρα, θα ανοίξουν με νέους μισθύς για το 2023. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή η σύμβαση, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική, οι ελάχιστες αμοιβές για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας είναι από 835 έως 911 ευρώ. Υπάρχουν τέσσερις κλίμακες, ανάλογα με τις κατηγορίες των εργαζομένων. για παράδειγμα στη ρεσεψιόν οι εργαζόμενοι παίρνουν 911 ευρώ, ενώ, οι άλλες κατηγορίες εργαζομένων 835 ευρώ – τα ποσά αυτά αφορούν τις ελάχιστες αποδοχές τους. Και για το 2024, όμως, η σύμβαση, που είναι διετής, προβλέπει υψηλότερους μισθούς, από 877 έως 956 ευρώ.
Τι ισχύει για τις μικρότερες τουριστικές μονάδες - Τα υποχρεωτικά επιδόματα
Λίγο μικρότερες αμοιβές προβλέπονται για τις μικρές μονάδες, που έχουν μέχρι 20 δωμάτια και έως τρία αστέρια. Εκεί, προβλέπονται, για φέτος, από 780 που είναι ο κατώτατος μισθός, έως 825 ευρώ και, για το 2024, από 800 έως 867 ευρώ. Επίσης, στη σύμβαση υπάρχουν και τα επιπλέον επιδόματα τα οποία, πλέον, είναι υποχρεωτικά για όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Αυτά είναι το επίδομα προϋπηρεσίας 5,60 ευρώ ανά έτος προϋπηρεσίας σε ξενοδοχείο, το επίδομα γάμου 10% για τους έγγαμους αλλά και το επίδομα εκπαίδευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 6% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση του κάθε εργαζόμενου.
- Βόμβα στον ΣΥΡΙΖΑ: Υπέβαλε την παραίτηση του από την Ευρωομάδα ο Γεωργούλης - Μιλά για ψευδή καταγγελία
- Σουδάν - Έλληνας τραυματίας στο OPEN: «Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω γιατρό, πυροβολούν ασταμάτητα»
- O τετραψήφιος κωδικός που, αν εμφανιστεί στο αεροπορικό εισιτήριο σας, θα πρέπει να ανησυχήσετε
- Γιατί βλέπουμε συνέχεια το ίδιο όνειρο; Τι μπορεί να σημαίνει
- Χρηματιστήριο: Οι 4 παράγοντες που θα καθορίσουν την άνοδο του ΓΔ στις 1.200 μονάδες
Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες: Νέα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια
Μετά την κλοπή και πλημμύρα στο Λούβρο: Ζημιές σε πάνω από 300 σπάνια βιβλία στην αίθουσα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων
Η Ελλάδα μπαίνει στο κλίμα των Χριστουγέννων: Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα της χώρας και πιο οι hot προορισμοί
Απόλυτο αφεντικό στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μόνο την κορυφή!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



