Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας προειδοποιεί: «Η Ευρώπη ίσως έζησε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι» - Άμεση αντίδραση της Μόσχας
Οι νεότερες αξιολογήσεις κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση ήδη από το 2028 - Ο Πιστόριους έκανε επίσης λόγο για «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» του Πούτιν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Σε μια «μαύρη» εκτίμηση προχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, σύμφωνα με την οποία, το περασμένο καλοκαίρι «ίσως ήταν το τελευταίο ειρηνικό» για την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας ενδέχεται να συμβεί πριν από το 2029.
Σύμφωνα με τον Πιστόριους, ενώ μέχρι πρόσφατα η Γερμανία και το ΝΑΤΟ θεωρούσαν πιθανή μια ρωσική επίθεση στη Συμμαχία από το 2029 και μετά, οι νεότερες αξιολογήσεις κάνουν λόγο για πιθανή κλιμάκωση ήδη από το 2028. Ο ίδιος σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι στρατιωτικοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήδη ζήσαμε το τελευταίο ειρηνικό καλοκαίρι».
«Η χώρα είναι σε καλό δρόμο, επιταχύνουμε»
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε την επείγουσα ανάγκη για εκσυγχρονισμό και επανεξοπλισμό των χωρών του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε φάση προετοιμασίας. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχει σημαντικό αποτρεπτικό δυναμικό. Συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό».
Αναφερόμενος στις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σημείωσε ότι είναι «σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι υπονοούν μερικές φορές τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης» και «πολύ καλύτερα τοποθετημένες από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια». Πρόσθεσε ότι η χώρα «είναι σε καλό δρόμο, επιταχύνουμε», επικαλούμενος, για παράδειγμα, τις περισσότερες συμβάσεις για οπλικά συστήματα που έχουν συναφθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Οι δηλώσεις του Πιστόριους έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης στις 15 Νοεμβρίου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Εκεί, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι ο κίνδυνος πολέμου δεν είναι θεωρητικός αλλά απαιτεί προετοιμασία και αποφασιστικότητα από τα κράτη της Συμμαχίας. Επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ διαθέτει σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, κάτι που κατά τη γνώμη του συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας.
«Στην απειλή αυτή, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά»
Ο Πιστόριους έκανε επίσης λόγο για «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «η ελευθερία μας, η πολιτική μας τάξη, όπως εμείς την ξέρουμε, δεν έχει καμιά σημασία» για εκείνον. Κατέληξε λέγοντας: «Στην απειλή αυτή, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, ενισχύοντας την αμυντική μας ικανότητα. Και εδώ έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε». Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεσή του στην άμεση επαναφορά της γενικής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα, εμφανιζόμενη ιδιαίτερα επικριτική ως προς τις αναφορές περί επικείμενης σύγκρουσης, κατηγορώντας τη Γερμανία για επιθετική ρητορική.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στο πρακτορείο TASS: «Μετά από αυτά τα λόγια δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος ενεργεί ως επιτιθέμενος».
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




