φωτογραφία: Jenn Kosar / Unsplash

Ένα βουνό... κεφτέδες: Με κρέας, λαχανικά, όσπρια ή θαλασσινά

Τελευταία Ενημέρωση
Βγαίνουν από το τηγάνι, το φούρνο ή την κατσαρόλα τροφαντοί και μυρωδάτοι κι έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν

Είναι πολύ αγαπημένο φαγητό οι κεφτέδες. Ήδη από την ώρα που τους ζυμώνεις, τους σκέφτεσαι να τσιτσιρίζουν στο τηγάνι και να φτάνουν στο πιάτο καυτοί, τραγανοί απέξω και τρυφεροί και μοσχοβολιστοί από μέσα. Όλοι έχουν να μνημονεύσουν μια μαμά, μια θεία, μια γιαγιά ή μια γειτόνισσα που έφτιαχνε τα πιο απίθανα κεφτεδάκια που έχουν φάει. Μια γεύση σπιτική, στοργική, κρυμμένη σε κάποιο συρταράκι του μυαλού, που ψάχνουν να την ξαναβρούν.

Και μοσχαρίσιοι είναι ωραιότατοι, και μισοί-μισοί (μοσχάρι- χοιρινό), κι αρνίσιοι κι από κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας, πιο ελαφριοί αυτοί. Δεν είναι όμως μόνο το κρέας. Κεφτέδες φτιάχνουμε με πολλά διαφορετικά υλικά της γης και της θάλασσας. Με ρεβίθια, με φάβα ή με φακή, με κολοκυθάκια αλλά και με κίτρινες κολοκύθες, με ντομάτες, με κρεμμύδια, με κάθε λογής χόρτα και μυρωδικά, οι λεγόμενοι «ψευτοκεφτέδες», είναι ωραιότατοι ως ορεκτικό· οι δε ψαροκεφτέδες, οι χταποδοκεφτέδες ή οι ταραμοκεφτέδες, σοβαροί μεζέδες για ένα ούζο ή ένα τσίπουρο.

meatballs2.jpg

Από τα κλασικά τηγανητά κεφτεδάκια με μαϊντανό ή με δυόσμο, που δεν λείπουν από κανένα τραπέζι, στους περίφημους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες με τα άνυδρα ντοματάκια του νησιού, στους σιφνέϊκους ρεβιθοκεφτέδες και τους φαβατοκεφτέδες, κι από εκεί στους μαραθοκεφτέδες, η ελληνική κουζίνα διαθέτει πολλές συνταγές με κρέας ή άνευ αυτού. Τα τροφαντά νόστιμα σφαιρίδια, όμως, δίνουν το στίγμα τους σε μαγειρικές παραδόσεις απλωμένες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Τα κεφτεδάκια με πηχτή κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια των Ιταλών μεταναστών στην Αμερική, τα σουηδικά köttbullar, τα albondigas της Ισπανίας και του Μεξικού, τα ιαπωνικά tsukune, τα kiofta και τα φαλάφελ της Μέσης Ανατολής, τα ρουμάνικα chiftele με κιμά και τριμμένη πατάτα είναι μερικοί μόνο εκπρόσωποι αυτής της μεγάλης κι ευέλικτης κατηγορίας.

Στο τηγάνι, στο φούρνο, στην κατσαρόλα με κάποια σάλτσα, με πατάτες τηγανητές ή ψητές, με ρύζι, με ζυμαρικά, ακόμη και σε σάντουιτς, οι κεφτέδες μπορούν να μαγειρευτούν και να σερβιριστούν με ένα σωρό τρόπους. Ιδού μερικές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσετε:

Αρωματικοί κολοκυθοκεφτέδες

kolokythokeftedes.jpg

Συριανοί φραγκοκεφτέδες «γιαουρτλού»

_r5a6889_small.jpg

Ντοματοκεφτέδες

16190613_14841_eatme_tomatokeftedes_small.jpg

Ρεβιθοκεφτέδες Σίφνου

istock-612004532_rebithokeftedes.jpg

Κεφτέδες μπακαλιάρου

keftedes_mpakaliaroy.jpg

Ταραμοκεφτέδες με «μαγιονέζα» αβοκάντο

taramokeftedes.jpg

Ιταλικοί κεφτέδες με μοτσαρέλα

italikoi_keftedes.jpg

Μεξικάνικα κεφτεδάκια

mexikanika_keftedakia.jpg

Σουηδικά κεφτεδάκια

soyidika_keftedakia_.jpg

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια

spaghetti_meatballs_jason-leung.jpg

Κεφτεδάκια γαλοπούλας στο φούρνο 

keftedakia_galopoylas_sto_foyrno.jpg

Κεφτεδάκια κοτόπουλου σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας

keftedakia_kotopoyloy.jpg

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ