Φωτογραφία: Markus Spiske (Unsplash)

Με πρωταγωνιστές τα λουκάνικα

Τελευταία Ενημέρωση
Τα αγαπημένα αλλαντικά μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους και ταιριάζουν με πολλών ειδών υλικά. Με αυγά, με όσπρια, με λαχανικά...

Τέτοια εποχή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήταν καιρός για χοιροσφάγια. Τότε που το κρέας έμπαινε σπάνια στο μενού, το σφάξιμο του γουρουνιού εφοδίαζε το χειμωνιάτικο τραπέζι. Τίποτα δεν πετιόταν. Μετά το ξελουρίδιασμα και το τεμάχισμα, κάθε τι έβρισκε τη θέση του. Να σου τα απάκια και τα σύγκλινα, να σου το λαρδί κι οι τσιγαρίδες. Και κάποια κομμάτια του κρέατος γέμιζαν τα έντερα κι αφήνονταν να ξεραθούν έξω από τα σπίτια ή στα κελάρια για να γίνουν λουκάνικα.

Τώρα τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Τα λουκάνικα τα βρίσκουμε έτοιμα, κάνοντας μια βόλτα μέχρι το σούπερ μάρκετ, το χασάπη ή κάποιο εξειδικευμένο καταστήματα τυριών και αλλαντικών, και σε πραγματικά μεγάλη γκάμα. Από μεγάλες εταιρίες κι από μικρούς παραγωγούς, με διαφορετικά ποσοστά λίπους, στεγνωμένα στον αέρα ή καπνιστά, με φυσικό ή τεχνητό έντερο, σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και γεύσεις. Χωριάτικα, με πράσο, με πορτοκάλι, με σκόρδο, με κρεμμύδι, με ελιά, θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη ή θρούμπι, μπούκοβο και πάπρικα. Το χοιρινό κρέας είναι το πιο διαδεδομένο, υπάρχουν όμως και λουκάνικα μοσχαρίσια, βοδινά, βουβαλίσια, κατσικίσια, γαλοπούλας, ακόμη και... λουκάνικα από κουνέλι.

sausage1.jpg
Φωτογραφία: LikeMeat (Unsplash)

Αντίστοιχα πολλοί είναι και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα παραπάνω στην κουζίνα, εναλλάσσοντας τηγάνι, κατσαρόλα και φούρνο. Με τα αυγά, τα λουκάνικα είναι ακαταμάχητο ζευγάρι. Δίνουν γεύση και χαρακτήρα σε μια ομελέτα ή μια φριτάτα που βγαίνει λαχταριστή από το φούρνο. Με τα όσπρια (μαυρομάτικα φασόλια, γίγαντες, φακές κτλ.) ταιριάζουν πολύ. Συνδυασμένα με ντομάτα και λαχανικά γίνονται μια πλούσια και γρήγορη σάλτσα για τα ζυμαρικά. Και, εννοείται, κανείς δε λέει όχι σ’ ένα πιάτο σπετζοφάι (ό,τι πρέπει για βούτες) ή σε σε μια τηγανιά σβησμένη με μπίρα ή με κρασί. Όταν κάποια στιγμή θέλεις να ένα γρήγορο σάντουιτς, τα βάζεις σε ένα καρβελάκι με λίγη μουστάρδα και λίγη λαχανοσαλάτα ή καραμελωμένα κρεμμύδια, ενώ μπορείς εύκολα να σκαρώσεις κι ένα χοτ ντογκ.

Παρακάτω θα βρείτε τέσσερις συνταγές από το αρχείο του www.ethnos.gr με τα λουκάνικα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να πάρετε ιδέες. Από κει και πέρα, μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε. Tα καλά λουκάνικα... πάνε παντού.

Φριτάτα με λουκάνικο και λιαστές ντομάτες

fritata_me_loykanika.jpg

Στριφτάρια με λουκάνικα και πιπεριές 

striftaria_me_loykaniko_kai_piperies.jpg

Λουκάνικα με μπίρα 

loykanika_me_mpira.jpg

Φασόλια γίγαντες φούρνου με λουκάνικο

fasolia_gigantes_foyrnoy_me_loykaniko2.jpg

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟ APP ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ Ethnos.gr - App Store Ethnos.gr - Google Play
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.

NETWORK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ