Τάρτα τατέν με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης
Φωτο: Γιώργος Δρακόπουλος / Food stylist : Tina Webb

Τάρτα τατέν με ντοματίνια και πιπεριές Φλωρίνης

1:00 Χρόνος Παρασκευής
4-6 άτομα Ποσότητα

Φτιάξτε αυτή την διαφορετική, αλμυρή tarte tatin, που είναι ντυμμένη στα... κόκκινα και κεντημένη με κάπαρη ή ελιές και φρέσκο θυμάρι. Νόστιμη, γεμάτη μεσογειακά αρώματα, θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Μπορείτε αν θέλετε να την συνοδεύσετε με κρέμα τυριού.

Υλικά

  • 800 γρ. πομοντόρια, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια τους και κομμένα στη μέση
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης (ή έτοιμες, ψημένες πιπεριές Φλωρίνης από βάζο)
  • 400 γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • 5 φέτες κίτρινη μοτσαρέλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 3 κ.σ. κάππαρη ή μαύρες ελιές

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε προθερμασμένο, στους 200°C, φούρνο. Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη. Μετά από 5 λεπτά ανοίγουμε το μπολ, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε λωρίδες.
  2. Κόβουμε από τη σφολιάτα έναν δίσκο διαμέτρου 32 εκ. και τον τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και τις ντομάτες, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, και τα αφήνουμε να «μαραθούν» για 3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά.
  4. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη ένα τηγάνι 28 εκ., που μπαίνει και στον φούρνο, προσθέτουμε το βούτυρο και το βαλσαμικό ξίδι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δημιουργηθεί μια ξανθιά καραμέλα.
  5. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνουμε πάνω στην καραμέλα τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και σε 2-3 λεπτά το αποσύρουμε και πάλι κι αφήνουμε τις ντομάτες να κρυώσουν καλά.
  6. Απλώνουμε από πάνω τις ψιλοκομμένες πιπεριές, έτσι ώστε να καλύψουμε όλα τα κενά, και στρώνουμε πάνω τους τις φέτες της μοτσαρέλας. Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας, σπρώχνοντας τις άκρες του, περιμετρικά προς το τοίχωμα του τηγανιού.
  7. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια του φύλλου σε αρκετά σημεία. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  8. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 5 λεπτά, την καλύπτουμε με ένα μεγαλύτερο πιάτο, το γέρνουμε προσεκτικά, στραγγίζουμε και κρατάμε χωριστά τα υγρά που ενδέχεται να βγάλει.
  9. Αναποδογυρίζουμε την τάρτα, την περιχύνουμε με τα υγρά που συγκεντρώσαμε και σκορπίζουμε στην επιφάνεια της την κάππαρη ή τις ελιές και λίγο φρέσκο θυμάρι.
ΣΧΟΛΙΑ <% totalComments %>
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Tο ethnos.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται ενώ το ethnos.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

Δείτε εδώ τους όρους χρήσης.

Προσθήκη Σχολίου
<% replyingComment.name %>
Ακύρωση
Το σχόλιό σας έχει προωθηθεί για έγκριση
Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.
ΕΞΥΠΝΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ